Kindergarten and Daycare Complex, Wholesale Market Compound, Tel Aviv by Sarit Shani Hay

The childhood and the fruits and vegetables – winner of Silver A’ Design Awards 2018

Project Specs

Location:

非常感谢 Sarit Shani Hay 予gooood分享以下内容。更多关于:Sarit Shani Hay on gooood.
Appreciation towards Sarit Shani Hay for providing the following description:

这座新建的幼儿园综合体坐落在特拉维夫(Tel Aviv)前批发市场的旧址上,为城市中部和南部的居民们提供了一个具有创新性和未来规划性的教育空间。它占地3,000平方米,共容纳了六个面向3-6岁儿童的小型幼儿园、三个面向3个月到3岁婴幼儿的托儿所、以及一个公共大厅空间。

A new kindergartens complex, located on the site of the former Wholesale Market in Tel Aviv, offers the residents of central and south Tel Aviv an extensive educational project with innovative design and planning. Covering 3,000 m², it spans a cluster of six kindergartens for children aged 3-6 years, three daycares for babies and toddlers aged 3 months – 3 years and communal lobby.

▼幼儿园综合体的公共大厅,the communal lobby of the kindergarten and daycare complex

本幼儿园综合体的设计灵感来自于项目基地和特拉维夫市的历史。建筑师将幼儿园的功能分区与场地上原有的农贸市场相类比。具体来讲,原农贸市场以蔬菜水果、零售货摊、板条箱储存、送货卡车和市场生活等主题为依据来进行功能空间的划分,那么幼儿园综合体也可以通过某些主题来进行空间的布局。此外,建筑师还参考了特拉维夫的城市早期图像,比如著名童书作家兼插画家Nahum Gutman的橙皮之路(Orange Peels)。

公共大厅占地130平方米,作为主轴线连接着幼儿园和游乐区。建筑师以橙子和Nahum Gutman的Orange Peels为灵感,以橙子的形状、颜色和纹理为基础,设计了一系列雕塑般的空间元素,比如大厅中心位置上的橙子造型的空间。该空间由软垫构成,为孩子们提供了一个互动性的游戏场所。大厅的墙体上开有数个不同造型的洞口。建筑师在这些洞口中铺上软垫,创造出一系列阅读和休息的空间。

The design concept was inspired by the history of the site and the city of Tel Aviv. The site’s long run history as a produce market and storage was a recurring theme for the development of the design strategy. The kindergartens were designed by themes of vegetables and fruits, market stalls, crates, delivery trucks, and market life. Images from the early days of Tel Aviv have also inspired the various narratives interwoven into the compound, like Nahum Gutman’s Path of the Orange Peels (a well-known writer and illustrator of children’s books).

The lobby covers 130 m² and functions as a major axis between the kindergartens and the play area. The Path of the Orange Peels lobby design follows the sculptural graphic language based on the shape, color and texture of an orange and inspired by Gutman’s book. A huge padded orange is located at the center of the lobby allows interactive play. The main wall comprised padded alcoves designed in different geometrical shapes allowing seating, reading and resting.

▼幼儿园综合体的公共大厅,在墙上设置一系列不同造型的阅读和休息的空间,the communal lobby, the main wall comprises padded alcoves designed in different geometrical shapes allowing seating, reading and resting

▼幼儿园综合体的公共大厅,中心位置上橙子造型的互动式空间由软垫构成,the communal lobby with a huge padded orange located at the center

每个幼儿园都有一种特定的水果或者蔬菜作为主题。随后,建筑师再以这些水果蔬菜为设计的基础,进行配套的色调、构件和整体设计。图案与象征性的主题交织在一起,共同创造出一系列功能适应性空间。

幼儿园采用了一种积极的设计语言,创造出一系列开放式的模块化空间。这个模块化空间以布局灵活的玩耍和座椅空间为中心,四周环绕着家具。建筑师专门为每个孩子定制了私人抽屉和一系列可站可坐可躺的软垫区。每个幼儿园都包含了一个图书区、一个带有新书展示功能的阅读区、数个不同的游戏空间(如医患角色扮演空间、模拟厨房空间和积木空间等)和一个自然空间。此外,建筑师还给每个幼儿园都配置了一块磁性板,以便于展示孩子们的画作。

▼幼儿园室内,以玩耍和座椅空间为中心,四周环绕着家具,interior view of the kindergarten with the design principles of peripheral furniture surrounding portable playing and sitting areas at its center

▼开放式的幼儿园,空间布局灵活,the open kindergarten with portable playing and sitting areas

The distinctive character of each kindergarten was dictated by the fruits or vegetables identified with it, which served as a design code and gave rise to its color scheme and components, as well as its overall design. Graphic and symbolic motifs were intertwined to meet functional needs.

The kindergarten’s design language draws on the active design principles: an open, modular space, which follows the principle of peripheral furniture surrounding portable playing and sitting areas at its center. The custom-made furniture contains personal drawers for each kid as well as lounging and reclining padded areas for toddlers. Each kindergarten contains a library, a reading area with a display of new books and a nature area. Each kindergarten contains a magnetic board serves for the display of children’s paintings, different stations of play such as a doctor-patient area, a kitchen and building blocks.

▼以柠檬为主题的幼儿园,设有角色扮演区和用于展示画作的磁性板,the kindergarten with the lemon motif, arranging different stations of play and magnetic board serving for the display of children’s paintings

▼以柠檬为主题的幼儿园,设有阅读区,the the kindergarten with the lemon motif, the kindergarten contains a reading area

▼以梨为主题的幼儿园,每个孩子都有定制的私人抽屉,the kindergarten with the pear motif, each kid has their own custom-made personal drawer

▼以西瓜为主题的幼儿园,the kindergarten with the watermelon motif

▼幼儿园室内空间局部,partial interior view of the kindergarten

彩色的木制儿童游戏室沿着托儿所的走廊布置,吸引着孩子们入内一探究竟。

Colorful wooden playhouses are located through the daycares corridor inviting the kids to play and explore.

▼沿着走廊布置的彩色木制儿童游戏室,the colorful wooden playhouses located along the corridor

建筑师以当地的历史为切入点,将鲜明的通用性设计手法与当地的城市特色融合在一起,不仅创造出了这个形式独特的叙事性空间,更为孩子们提供了一个安全舒适的游戏场所。在空间的设计上,建筑师既考虑了教学的需求,又将友好性和趣味性纳入考量范围,最终打造出这座实用而耐久的幼儿园综合体。

The integration of a bright universal language with local motives that emerge organically from the place and its recent history is characteristic of Shani Hay’s design language, which is not only formalist but also narrative, promoting playful activities. The space design took into account both the pedagogical needs and the desire to promote a friendly playful setting, which offers hands-on activity and a lasting experience.

▼幼儿园空间细节,space details

Interior and furniture design: Sarit Shani Hay
Architecture: Yashar Architects
Area: 3,000 m²
The project was made in collaboration with Tel Aviv municipality and Gindi Tel Aviv
Photography: Dudi Moskovitz

More: Sarit Shani Hay        更多关于:Sarit Shani Hay on gooood.

Post a Comment