Kaohsiung American School Athletic Complex By MAYU architects+

Creating a “transparent” sports facility.

Project Specs

Location:

非常感谢 张玛龙陈玉霖联合建筑师事务所 予gooood分享以下内容。更多请至:MAYU architects+ on gooood 
Appreciation towards MAYU architects+ for providing the following description:

体育馆及游泳池在校园内一直是独特而自主的空间,一方面他们的大量体与以重复性、小单元构成的校舍形成对比,另一方面这些「黑盒子」有极高的自主性,与其他部分的校园空间关系薄弱。在高雄美国学校,学校的教学目标是要让学生有三A的平衡发展:Academic、Art、Athletics,因此我们要打破上述的类型特质,创造一座「透明的」体育馆,使其与第一期设计的教学及艺术空间紧密结合,让本校建筑是真正植基于教学课程的设计。

Sports facilities such as gymnasiums and swimming pools are typically stand-alone spaces inserted into school campuses. Their substantial singular volumes contrast with other academic buildings formed by smaller and repetitive learning units. These “black boxes” are difficult to relate to other buildings architecturally because of their size and hermetic character. However, we strive to break free the norm of this building type by creating a “transparent” sports facility so that Kaohsiung American School’s educational goal, balanced curriculum, is visually understood as the athletic addition connects to the academic and art buildings already completed in Phase I construction project.

▼鸟瞰图,aerial

▼建筑外观,view of the building

   

藉由让挑高两层的游泳池池面下降到地下一楼,我们得以控制本案的建筑高度不超过小学部,并且在建筑的地面层(亦即泳池的上半部)创造一道水平的透明阶层,将大厅、重训室、舞蹈教室、泳池的上半部、学生餐厅及室外的足球场以视觉的穿透性紧密地衔接起来。如此安排也创造了惊奇感,因为外部的建筑量体与进入大厅后身处游泳池高处的经验具有感知上的矛盾。 V字形的钢骨结构支撑篮球场,犹如漂浮在游泳池之上。篮球场面对室外足球场的带状窗建立了此类建筑少见的室内外视觉联系,在室内球场的活动不再是孤立的,而是与校园内其他活动相互关联。

We align the athletic complex to the height of adjacent elementary school building by lowering the double-height swimming pool space halfway below the grade while we create a layered transparency on grade that horizontally penetrates the lobby, weight room, dance studio, the double-height pool space, student dining hall and the soccer field outside the complex. The visual linkage of all these spaces not only interconnects them but also invokes a sense of surprise, a paradoxical feeling generated by walking into a normal-height lobby and then immediately having one’s visual field expanded through the floor-to-ceiling glass panels and over the double-height pool space. The V-shaped steel structure supports the gymnasium above the pool space as if floating above it. The tall ribbon windows started from the base at the gym floor also optically join the inside of the gym to the broader soccer field outside, creating a visual panorama unique to the sports building type. The energy of the students playing inside the gymnasium is no longer isolated, but it is seen and coupled with other activities going on in the campus.

▼概念图,concept

▼空间结构分析,functional division

下层游泳池以视觉上冷调的材料— 清水混凝土、玻璃、磁砖、蓝色油漆—与泳池内的水相对应;此空间仅以天花吸音,其他五个面都是反射声音的材料,欲使水声在空间里适度回响。主要的采光沿着天花板线性展开的带状窗,使光线以水平的方式沿着天花板面在高处进入,在剖面关系上铺陈从亮到暗的感官效果。相对地,上层蓝球场以暖调的材料构成,外挂本色木丝水泥板的天花及墙面、球场型枫木木地板以及白色钢构构件,呼应此空间未来会发生的剧烈身体活动及其所附带产生的热能。快速移动的球类和球鞋摩擦木地板所发出的短促声响,皆透过大量吸音的声学处理留下干净清楚的直接音。落地窗沿地板面展开,阳光以斜角进入透过地板反射,运动员将处于较亮的区带中。剖面比例扁平的学生餐厅介于泳池、足球场及小学部之间,水平的空间性加上两侧的透明墙面及外部的半户外走廊,具有衔接及诱发校园活动的功能,并允许多功能使用。舞蹈教室及重训室位于游泳池上方,从足球场就可透过数层透明的玻璃看到舞者的活动。

The pool space is treated with cool tone color materials such as architectural concrete, glass, glazed tiles and blue paint to be in concert with water in the pool. The ceiling of the swimming pool absorbs the sound while other surfaces reflect, allowing the sound of water to reverberate deliberately inside the space. The tall ribbon windows lining the ceiling introduce the natural light horizontally at the top so that the full sensory range of light to darkness plays out along the cross-section of the pool space. In contrast, the gymnasium above is treated with warm tone color materials such as unpainted acoustic wood fiber cement boards at both ceiling and walls, maple wood gym flooring and white steel structural components, echoing the body energy and heat generated by the sports activities. The copious acoustic treatment absorbs the staccato sounds of bouncing balls and rubbing shoes, leaving the acoustics crystal clear and direct.

▼篮球场采用暖色调,the gymnasium above is treated with warm tone color

▼篮球馆与室外视觉对视,visual connection with the playground

▼下层游泳池以视觉上冷调的材料,the pool space is treated with cool tone color materials

▼游泳馆空间仅以天花吸音,the ceiling of the swimming pool absorbs the sound

▼游泳馆上层水平透明夹层以视觉穿透性将空间联系起来, the layered transparency on grade that horizontally penetrates different spaces

   

▼餐厅,dining space

▼更衣室,fitting room

本案的游泳池池底为可调整位置的浮动平台,无段调整从水深0至200cm,以符合pre-K至12年级学生身高尺寸差异极大的学习需求。人工草皮足球场的填充颗粒为天然软木,取代一般的回收轮胎橡胶颗粒。本案预计取得LEED 2009 for Schools 银级认证。

The swimming pool is designed with a movable floor platform made of stainless steel framing and fitted with buoyancy packs, completed with a paneled fiberglass top deck. The movable platform is pulled down hydraulically to its desired depth from 0 to 200 centimeters, using a stainless steel cable and pulley system located underneath the pool floor. The soccer field is composed of artificial turf with natural cork infill, replacing more common crumb rubber infill. The athletic complex achieves LEED 2009 for Schools Gold certification.

▼楼梯间,staircase

▼一层平面图,the ground floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼地下一层平面图,the basement floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

建筑名称:高雄美国学校运动中心
事务所:张玛龙陈玉霖联合建筑师事务所
建筑师:张玛龙+陈玉霖
参与人员:罗伟伦+陈家宇+郑妙玲+杨恭旻+邓谆元(SD+DD+CD)、黄盈璋+陈永豪(CA)
          
顾问:结构/筑远工程顾问有限公司
   电气/陈照荣工业技师事务所
   给排水/陈照荣工业技师事务所
   空调/陈照荣工业技师事务所
     
营造厂:松晖营造股份有限公司
业主:财团法人高雄美国学校
座落地点:高雄市左营区翠华路889号
设备系统
主要建材:钢骨、清水混凝土、复合式铝板、Low-E玻璃、654花岗岩地坪、雾面石英砖、橡木板、木丝水泥板、橡木运动地板、泳池砖
面积:基地面积/ 28,744 m2、建筑面积/ 2,730 m2、总楼地板面积/ 4,777 m2
层数高度:层数/地下 2 层、地上 2 层
高度/ 17.4 m
造价:新台币 299,000,000 元
设计时间:西元2014 年 5 月至西元2015年5月
施工时间:西元2015 年 6 月至西元2016年11月

Design Firm: MAYU architects+
Architect: Malone Chang, Yu-lin Chen
Client: Kaohsiung American School
Location: Kaohsiung, Taiwan
Program(Use): Swimming pool, Gymnasium, Cafeteria, Soccer field
Project Team: Malone Chang, Yu-lin Chen (Architects), Waylon Lo, Jia-yu Chen, Miao-ling Cheng, Juen-yuan Deng (SD, DD, CD), Ying-zhang Huang (CA)
Structural Engineer: Envision Engineering Consultants
Site Area: 28,744 m2
Building Area: 2,730 m2
Total Floor Area: 4,777 m2
Stories: 2 + 1 (basement)
Structure: Reinforced Concrete + Steel
Finish (Exterior): Aluminum composite panel with custom edge profile, Stucco, Low-E Glass
Finish (Interior): Acoustic wood fiber cement boards, Maple gym floor, Architectural concrete, Tile
Interior Design: MAYU architects+
Landscape Design: MAYU architects+
Competition: 08/2012
Construction Start: 06/2015
Completion: 11/2016
Photographs: Yu-Chen Zao

Chinese & English text: MAYU architects+

More: MAYU architects+,更多请至:MAYU architects+ on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment