Jiyoufang Homestay, China by Atelier Shen

The dialogue between architecture and nature is now whispering in the valley.

Project Specs

Location:
Category:

感谢 深建筑 予gooood的分享。更多关于他们:深建筑 on gooood
Appreciation towards Atelier Shen for providing the following description:

沿着山路穿过村庄,穿过群山,山路勾画出了村庄的轮廓,也指引着路人闯入了他乡,走到路的尽头,白房子浮出路面,四面环山,山形像张开翅膀的凤凰,几又方民宿借着拆开“凤”字而得名。

Along  the mountain road,passing through villages and hills,The road shows the outline of the village,Also guide strangers entering into the hometown of natives.To the end of the road,a white house emerges from the road, surrounded by mountains on all sides, and the mountain shape moves like a phoenix with open wings.  And consequently Jiyoufang b&b got its name by disassembling Chinese word “Phoenix”.

▼项目概览,不规则的开窗反映到室内框住山景犹如画廊 © wen studio 
overview, irregular opening of the window reflects the interior framed the mountain view like a gallery 

业主作为“新村民”,之前把这里作为和朋友周末短暂避世的落脚点,是转完山喝过酒可以小憩的所在,但入世越久越想亲近这座山,何不把他乡变故乡,也邀请更多的人来山里“享天伦之欢、尽躬耕之力、得东篱之趣”。拆除新建便提上日程。

▼流线分析,flow analysis © 深建筑 Atelier Shen

As a“new villager”,our client treated this place as a resident for weekend leisure and gatherings with friends before, in the meanwhile they can escape from real life for a short time and stay away from the hustle and bustle of the city.it is an ideal place to have a good rest after climbing the mountain and having a drink.But the longer they enter the impetuous real world, the more they want to get close to the mountains and rivers here.Why not turn the native place  into their own hometown?They can also invites more people to come to the mountains to “enjoy the domestic bliss, and have the joy of pastoral life”.Demolition and new construction project is put on the work schedule.

▼体块递进保证室内视野,progressive volume to ensure indoor vision © wen studio

▼相互独立又彼此联系,independent and connected © wen studio

▼建筑体块的嵌入与漂浮,embedding and floating of building blocks © wen studio 

▼两栋建筑中间的走廊犹如峡谷里的一线天
the corridor between the two buildings is like a line of sky in the canyon © wen studio 

▼立面的凹凸变化,concave and convex changes of the facade © wen studio

▼桥将人们引入建筑内部,The bridge introduces people into the building © 郭明

▼白色增强建筑体量,white enhances the sense of volume © wen studio

对我们而言,当下的自宅和民宿是两个不同的概念,两者的尺度赋予建筑完全不同的属性,怎样在糅合业主自住诉求的同时又能满足对外经营的需求,怎样把同一块场地中不同时间的生活状态,融合到建筑空间中去,这不仅是民宿与自宅之间开放与私密的区别,也是对“分与合”的人际关系的思索。

For us, the self-living house and the b&b are two different concepts for now. which  endows the building with completely different attributes. How to satisfy the needs of the owners for self-living ,while meeting the needs of external business operations. How to balance  the life state of different time with the unique space,This is not only the difference  for  open and private secret by self-living house  and the b&b.It is also kinds of the thinking and pursuit of the interpersonal relationship of “dividing and combining”.

▼树影投射在白色的墙体上,the shadow of the tree is projected on the white wall © wen studio

▼邻居瓦屋面在白色墙体的投影,the projection of the neighbor’s roof on the white wall © 郭明

为了处理这两者之间的关系,我们结合功能与场地将建筑主体分为三个白色极简的体块,构成相对独立的生活单元,同时为了增加体块间的趣味性,与场地设置了三种不同的关系——嵌入、漂浮与相接。反映到室内空间则是地下室、悬挑楼板、下沉休闲区。建筑体块之间的甬道,不仅形成可供穿梭的交通空间,使每个房间都可直接抵达室外,同时体块与场地的高差关系,甬道像“桥”一样把使用者从场地外引入建筑内部,纵横交错的走廊使身处其中的人迷失在不同的水平与空间。甬道两侧的墙体框住远处的山景以及头顶的天空,给人一种置身峡谷之间的错觉。

In order to deal with the relationship between the two above-mentioned ,We will combine the function and site to divide the main building into three white minimalist boxes,Constitute a relatively independent living unit,in the meanwhile add zest for these cubes,Three different relationships are set up with the corresponding environmental site,—embedded, floating, and connected.The design corresponding to the interior space is the basement, the cantilevered floor, and the sinking leisure area.The corridors between the boxes not only form a traffic space for shuttling,So that every room can directly reach the outdoors,but also because of the height difference between the boxes and the site,The corridor leads users from outside the site into the building inside like a “bridge”,The crisscrossed corridors make the people in them lost in the dreamlike feeling of different levels and spaces.The walls on both sides of the corridor lock the distant mountain scenery and the sky above, giving people the illusion of being among the canyons.

▼会客区,living room © wen studio

▼室内空间下沉形成的休闲区,玻璃砖把山景抽象化
the indoor space sinks to form a leisure area, and the glass tiles abstract the mountain view © wen studio

▼餐桌,dining table © wen studio

▼连接地下室的木质楼梯的光影效果,wooden stairs © wen studio

这些“桥”结合室外楼梯和功能用房的屋顶平台既使每个体块相互独立、过渡,又可联系相聚。“分与合”的生活状态,通过建筑体块分隔后的距离感与服务空间的整合得到回应。

These “bridges” combine outdoor stairs and roof terraces of functional rooms, boxes and platform is independent, transitional, and can also be connected and gathered together.The state of life of “dividing and combining”,Responds through the integration of the sense of distance between the boxes and the service space.

▼客房室内,interior view of guest room © 郭明

▼室内局部,interior view © wen studio

体块之间的进退变化,使室内看到不同方向的山景。登上屋顶平台,不远的群山亦像在俯身对望,建筑与自然的对话在山谷间娓娓道来,“我见青山多妩媚,料青山见我亦如是”。

With the advance and retreat changes between the boxes, people can see mountain views in different directions indoors.On the roof terrace, the overlooked mountains are also like leaning over to look at us. The dialogue between architecture and nature is now  whispering in the valley,” how charming and beautiful for the green mountains I look like ,  and the same as mountains look at me .”

▼开阔的平台欣赏全角度的山景,open terrace to enjoy the mountain view © wen studio

▼地下一层平面,basement plan © 深建筑 Atelier Shen

▼首层平面,1st floor plan © 深建筑 Atelier Shen

▼二层平面,2nd floor plan © 深建筑 Atelier Shen

项目名称:几又方民宿
设计方:深建筑
公司网站:www.ateliershen.com
联系邮箱:info@ateliershen.com
项目设计 & 完成年份:2019.3-2021.3 & 2019.7-2021.3
主创及设计团队:申元奎 刘隆 张蒙蒙
项目地址:河南.郑州.新密
建筑面积:450平方米
摄影版权:wen studio,郭明
结构:郭春雷
客户:易学文
材料:玻璃砖、铝单板、中花白大理石、微水泥等

Project name: Jiyoufang Homestay
Design: Atelier Shen
Website: www.ateliershen.com
Contact e-mail: info@ateliershen.com
Design year & Completion Year: 2019.3-2021.3 & 2019.7-2021.3
Leader designer & Team: Shen Yuankui, Liu Long ,Zhang Mengmeng
Project location: Zhengzhou city, Henan province
Gross Built Area: 450 square meters
Photo credits: wen studio, Guo Ming
Structure: Guo Chunlei
Clients: Yi Xuewen
Products used in the project: glass brick,aluminum Veneer,marble,microcement

More: 深建筑     更多关于他们:深建筑 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment