Jing’ an Qicaili renovation project, China by Shanghai PTA

A new curtain wall system with an eye-catching “wave”

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 上海柏涛 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards Shanghai PTA for providing the following description:

城市更新是一种将城市中已经不适应现代化城市社会生活的地区,作必要的、有计划的改建活动。对现如今的中国城市,尤其是一线城市,城市更新的概念愈发重要,它承担了对区域复兴的推动作用,重塑活力,合理利用现有资源,帮助改善人们的文化娱乐生活品质。

Urban Renewal is to revitalize one city block which no longer meets the needs of modern urban social life. For cities in China, especially the first-tier cities, the concept of urban renewal becomes more and more important. It helps cities reshape vitality, utilize the existing resources and improve the quality of entertainment and cultural life for people.

▼建筑外观,exterior view of the building

上海静安柒彩里是绿地集团联合PTA上海柏涛旗下新品牌PLA+PARTNERS,对原有的静安中华商城的一次改造和重新设计。本项目位于上海市静安区曹家渡商圈,是静安、长宁、普陀三区交汇处,交通便利,与核心商圈的联系紧密,区位意义重大。

Shanghai Jing’ an Qicaili is a renovation project for the current building (Jing’ an China Mall) designed by PLA+Partners under Shanghai PTA for Greenland Group. The project is within Caojiadu Business District, located in the junction area of 3 districts (Jing’ an, Changning, and Putuo), highly accessible to several core commercial blocks.

▼入口立面,entrance facade

原建筑(静安中华商城)在建成之后,由于一系列原因,长期搁置至今。项目启动后,我们对原建筑进行了一系列勘测和分析,另基于业主的建议和计划,最终双方共同决定采用全外挂幕墙形式,在原建筑的现有外立面之外,重新设计一个全范围的幕墙表皮。

The existing building (Jing’ an China Mall) had been left undeveloped after its construction for a number of reasons. Since the initiation of the project, a series of analyses and measuring have been carried out; meanwhile, a mutual decision has been made based on our analysis and the suggestions collected from the client that a curtain wall system is adopted.

▼该项目为既有建筑赋予了新的全范围幕墙表皮,the project aims to create a new curtain wall system for the existing building

▼穿孔铝板立面,the new facade is made of perforated aluminum panels

改造的大原则是尽可能还原保留原建筑的体量关系,尊重原有建筑的形体,保留2-4层位置外凸的体块。同时,解构原有立面的同时,我们并不破坏原有结构,所有的创新思考,我们都在新加表皮上尝试表达。

Our main principle for this renovation project is to maintain the basic form of the original building, preserve the initial form and retain the exterior part on the 2nd to 4th levels. Moreover, despite dissecting the existing facades, we endeavor to keep its original structure intact. The entirety of the expression of the project’s innovations and ideas go on the additional layers.

▼设计的一大原则是尊重原有建筑的形体,the main principle for this renovation project is to maintain the basic form of the original building

▼立面细部,facade detail

整体用大的线条勾勒出原建筑中最有保留价值的体量关系,然后用统一、简洁、纯粹的穿孔铝板(考虑到建筑采光需求,需透光)覆盖整个建筑,并在入口中心位置采用全玻璃形式让建筑可以自由呼吸,制造虚实对比。

The most valuable forming relations of the existing building is outlined with rough stroke, then the most of the building is overlaid with uniform, tasteful and unadulterated perforated metal panels under consideration of the natural lighting and ventilation requirements. Beyond the main entrance ahead the crossroad, a series of enameled tempered glass are designed to complete the hollow-solid materials comparison.

▼入口中心位置采用全玻璃形式创造虚实对比,the hollow-solid comparison of materials is highlighted with a series of tempered glass of the main entrance

穿孔板从中心至边缘,采用6种不同起伏程度的单元,制造波浪感。在日光变化中,从入口向远端起伏渐大,营造建筑立面的光泽变化,辅以夜间灯光,呈现震撼的效果。

Those perforated metal panels on the cladding façade have been divided into 6 types with different horizontal heights. With 6 groups of metal panels meshed, we create a unique cladding design with a beautiful eye-catching “wave” façade at the day time, as well as a night-time illumination.

▼主体幕墙单元拆解,main facade elements diagram

▼不同起伏程度的单元制造出波浪感, a unique cladding design with beautiful “waves”

同时根据原建筑开窗位置和比例,晶格化之后,我们在外包冲孔板中相应需要更高采光率的位置设计透光率更高的大孔板,制造了表面的二次肌理。

We also take account of natural lighting when standing inside of the building. By retaining all the current windows, we gave a visually crystallization to all the windows in virtual design process, and designed larger-diameter panels in those positions need more light penetration-where the windows are.

▼透光率不同的穿孔铝板制造了表面的二次肌理,the perforated aluminum panels vary in light transmittance to bring an extra texture for the facade

在城市更新的进程中,一些特定时代设计、建造并保留下来的建筑,现如今已经不符合当下审美、使用的需求,对此类建筑加以利用,重新设计和改造,赋予建筑新的生命将是未来建筑设计领域中需要我们密切关注的一个话题。

During the process of urbanization, buildings with particular antiquated designing styles have fallen out of favors of contemporary aesthetics and practical demands. Therefore the redevelopment and redesigning of such buildings, and revitalizations have been a focal point in the industry down the stretch.

▼建筑夜景,night view

▼北立面图,north facade

▼西北立面图,northwest facade

▼西立面图,west facade

▼东立面图,east facade

▼剖面图,section

项目名称:静安柒彩里
设计方:PTA上海柏涛
公司网站:http://www.pta-sh.com.cn/
联系邮箱:md@pta-sh.com.cn
设计时间:2018年3月
完成年份:2019年3月
设计主创:卢斌
设计团队:佘一宁、王胤程、王漪旎、赵哲
项目地址:上海市静安区万航渡路838号
建筑面积:33000平方米
摄影版权:根本堂影像机构
景观:上海红杉景观设计有限公司
室内:趣迦(上海)建筑设计咨询有限公司
幕墙咨询:上海结宇建筑设计有限公司
客户:绿地集团 事业一部
品牌:3mm香槟色铝单板 双面氟碳喷涂 – 上海奔威铝幕墙有限公司
10Low-e+12A+10钢化中空彩釉玻璃 – 安徽南瑞玻璃有限公司
10Low-e+12A+10钢化中空玻璃 – 安徽南瑞玻璃有限公司

More: 上海柏涛

Post a Comment