Huasheshanjian Guest House, China by UPA

Floating boxes and interesting courtyard among endless mountains

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

非常感谢 原榀建筑事务所 予gooood的分享以下内容。更多关于他们:UPA on gooood
Appreciation towards UPA for providing the following description:

 

场地与环境
Location and environment

花舍山间位于北京怀柔九渡河镇石湖峪村,该村落位于著名的水长城景区脚下,周边山脉绵延,风景十分秀丽。基地为一处典型的北方院落,北侧为有着百年历史的住宅建筑,南侧为方形的院子,基地东侧和南侧视野开阔,远眺绵延的山脉,且能看到蜿蜒的长城。

This project is located in Shihuyu Village, Jiuduhe Town, Huairou, Beijing, China. And this village is located at the foot of the Water Great Wall, surrounded by endless mountains. The old building is the typical traditional quadrangle in the northern China. There is a residential house over a century old on the north of it. And in the south, it is also a quadrangle. As to the east and south side of the site, they have clear view, it is easily to appreciate the endless mountains and the Grate Wall of China.

▼绵延山脉与林海环绕的项目,project among endless mountains and forests

老房子为木结构承重、砖石围护的建筑,曾经作为一部乡村爱情故事电视剧的取景地,出现电视荧幕中。如今,这栋院落早已无人居住,变得凋敝不堪。民宿主人是一对音乐制作人和工程师兼花艺师的80后夫妻,尤其男主人在童年时期曾在村庄里度过,他对这里的一草一木有着特殊的感情。他们希望将他们所擅长的花艺活动在此处展现,将这里打造一处兼具民宿和社交功能的院落。

The old building is supported by timber structure and enclosed by masonry. It was a setting for a country love story TV series. But these days, no one lives here anymore and the building is in a state of decay. Now, the owners of this place are the young couple, a music producer and an engineer and florist. And the host spent his most childhood in the village, he has a special feeling about the whole place. They want to rebuild this place as a courtyard house, providing accommodation and social function, as well as, exhibiting floristry.

▼改造后的项目外观,exterior of the project after renovation

 

新旧并置
Juxtaposition of old and new

原有的房屋由一栋五开间的主体建筑和一栋两开间的附属建筑组成。房屋的进深很小,约4.2米,空间非常紧张。原有建筑显然无法满足新的功能要求,需要对其进行适当的加建。我们在东南角扩建木结构的多功能厅,贴紧原附属建筑,让附属建筑和木结构的一层内部连通,二者连成一体形成了厨房和餐厅空间。木结构的二层为茶室和观景露台,可将远处的长城景观纳入视野。

The old building was consisted of a main building with five openings and an annex with two openings. The depth of it was quite small, about 4.2 meters. Obviously, the small space was not able to satisfy the new functional need. Therefore, we extended a multi-function hall by timber construction in the southeast corner, which is closed to the original annex. Then, the first floor of the old annex and the new hall has been connected as a large dinning and kitchen space. The second floor of the new hall has a tea house and sightseeing platform where can see the Great Wall.

▼轴侧分解图,axonometric decomposition diagram

▼东南角扩建木结构的多功能厅,贴紧原附属建筑,a multi-function hall by timber construction is addded in the southeast corner, which is closed to the original annex

▼木结构的二层为茶室和观景露台,可将远处的长城景观纳入视野,the second floor of the new hall has a tea house and sightseeing platform where can see the Great Wall

同时,将原主体建筑改造为三间客房,每个房间加建一个观景盒。这三处观景盒尺寸各不相同,让室内空间尽可能向外延展。三个观景盒的内部采用钢结构,外部使用松木板包裹,让它们漂浮在地面上。轻型建造的方式,在新和旧、重和轻的强烈对比下,老房子重新获得了新的生命。

The old main building is reconstructed as three guest rooms. In order to extent indoor space, different viewing boxes have been added in each room. The viewing boxes supported by steel structure and enclosed by pine board. They look like float on the ground. In sharp contrast between the old and the new, the heavy and the light, the historical building is reborn.

▼漂浮的观景盒,the floating viewing boxes

▼三个观景盒的内部采用钢结构,外部使用松木板包裹,three viewing boxes are supported by steel structure and enclosed by pine board

 

建造策略
Architectural strategy

老房子的改造策略为保留原有木结构,更新部分外界面。我们将东西两侧、北侧的石头墙体完全保留,而将南面的外墙全部改造,并合理的组织了出入口、窗户和观景盒。拆除了原有破败的屋顶,增加了保温层和防水层,增加了可以看星空的天窗,并将原有的小青瓦回收再利用。

▼建造过程,construction process

The original timber structure has been reserved, while part of external walls has been renewed. We reserved the whole stone walls, but rebuilt the southern wall. Also, we redesigned the entrance and windows, as well as the viewing boxes. In addition, we tore down the shabby roof, added insulation and waterproof layer, as well as the skylight. What is more, the traditional blue roofing tiles have been recycled.

▼客房室内,interior of guest room

▼可观赏星空的天窗,roof widow with view to the sky

老房子代表着历史和记忆,如何让新建部分对老房子的影响降至最小,是我们从设计一开始就思考的问题。最终,我们继续沿用了轻型建造的方式,这是我们多年以来一直研究和实践的方向。加建部分采用原木结构,用金属件和螺栓连接,在较短的时间内即可装配完成。二层的木结构局部后退,保留了南侧院墙处的一个枣树,既减少对庭院的压迫感,也形成了一处位置极佳的观景露台。在尊重历史与当代机能的巧妙改造下,既保留了老房子的迷人特质,又让“家”的感觉仍然在此驻留。

Old building represent a piece of history and memory. The key problem in our design is how to minimize the effect of newly built part on the historical building. In the end, we decided to remain the strategy of light construction, which is what we have been studying and practicing.

▼二层木结构后退形成露台,the timber structure recedes to form a sightseeing platform

  

 

建筑和自然
Architecture and nature

整个改造围绕着建筑和自然的关联展开。一方面,采用木结构加建,因木材是一种自然的材料,而且老房子本来就是木结构承重的。另一方面,我们想让自然更好的渗透到建筑内部,加建部分采用了大面积的玻璃,形成了若干取景框,让内部呈现更开阔的视野,建筑和自然能更好的对话。透过玻璃,这里有着最美的山间景色,四季变幻着不同的色彩。透过窗纱,远山如黛,阳光洒在茶室的玻璃上,耀眼而明艳。坐在窗边,沏一壶茶,听风、看云、望长城、看星空,等云团被染成一簇一簇的金色。院子里还保存了原有的几棵柿子树,每到深秋时节,柿子树会结出红彤彤的小柿子,如同一个个小灯笼。业主在院子里精心种植的鲜花,让这里成为一处近看花团锦簇、远看长城逶迤的特色民宿院落。

The rebuilding concept is based on the relationship between architecture and nature. On the one hand, we chose the raw materials of nature – timber, which is also the original bearing structure of the old building. On the other hand, we utilized large area glass to allow nature permeate into the room. Several persimmon trees have been reserved in the courtyard. In late autumn, the orange-red persimmons just like red lanterns hanging in the tree. And the flowers planted by the owner make this place become a unique quadrangle.

▼咖啡厅-大面积的玻璃让自然渗透到内部,cafe- large area glass to allow nature permeate into the room

▼木结构框架形成取景框,timber structure becomes view frames

▼阳光、绿植、石材、木材一同形成惬意雅致的空间,sunlight, plants, stone and timber create a comfortable and interesting space

▼一层平面图,1st floor plan

▼二层平面图,2nd floor plan

▼剖透视图,section

▼墙身详图,details

项目名称:花舍山间
项目地址:北京市怀柔区九渡河镇石湖峪村
业主:北京花舍山间民俗旅店
设计单位:原榀建筑事务所|UPA
公司网站:www.uparch.cn
联系邮箱:atelier_upa@163.com
主持建筑师:周超
设计团队:邓可超、张航、覃思源
建筑面积:158㎡
设计建成时间:2018-2019.04
结构顾问:杨鹏
机电设计:王若辰、张涛
摄影:直译建筑摄影/何炼

More: 原榀建筑事务所 。更多关于他们:UPA on gooood