House in Nakagyo area 02 by koyori

Comfortable family time

Project Specs

Design:
Location:

感谢 koyori 对gooood的分享。更多关于他们:koyori on gooood
Appreciation towards koyori for providing the following description:

这个项目是设计师的私人住宅。房屋位于京都市中心90㎡的地块上,具有四十年的历史,是用钢筋混凝土建造的多户住宅。设计师与妻子都有工作,目前抚养了四个孩子,下至婴儿,上至学龄儿童。除了睡觉时间,一家人在一起相处的时间仅有五小时。因此设计师希望可以舒适地度过家庭时光,包括陪同孩子的时光、孩子睡后与妻子的时光,又或仅仅是独自做家务和剩余工作的时光。

This project was for my very own home. The house is a 40-year-old multi-family residential con-structed with reinforced concrete built on a 90 m2 site in the heart of Kyoto. My partner and I are both working and currently raising four children from an infant to schoolchild. We only get to spend about 5 hours a day together as a family at home, excluding sleep. My hope was to be able to spend time at home comfortably—with growing children, with my part-ner after putting our children to bed, or just on my own doing chores or remaining work.

▼空间概览,preview © Junichi Usui

房屋的中心是厨房岛台,它占据了大部分空间。设计师夫妇陪同孩子在餐厅做作业、在餐厅旁玩耍,这里是一家人在回家后和睡觉前待的最久的地方。住宅的布局、尺度和流线经过设计,使夫妇在看孩子的同时可以平和地做饭与清洁。窗户采用磨砂玻璃,既引入充足的光线,又分隔了室内的私密区域与室外的公共空间。

The center of the house is the island kitchen, which takes up most of the room space. This is where all of us spend time between coming back home and going to bed, doing homework in the dining room, playing right next to it, etc. I gave the house an arrangement, size and flow that allowed us to cook and clean with peace of mind while keeping eyes on the children. The window uses a frost glass to adequately separate the private area from the outside public while letting enough light into the house.

▼从餐厅望向玄关,view from dining room to porch © Junichi Usui

▼从餐厅望向阳台,view from dining room to balcony © Junichi Usui

▼墙壁书架,bookshelves on the wall © Junichi Usui

▼厨房岛台,kitchen island © Junichi Usui

▼隐藏的收纳空间,hidden storage space © Junichi Usui

▼磨砂玻璃窗,frost glass windows © Junichi Usui

房屋采用传统施工方式和手工质感的日本和纸及灰泥饰面等天然材料,它们会随着孩子的成长逐渐变化。设计使一家人居住在被这些材料包围的环境之中。在新冠疫情严重的时代,在家度过时光已经成为人们关注的焦点。设计师寻求自己的生活方式并且相信通过反思家庭结构、生活方式、布局、材料质感和关注重点,就能深入挖掘住宅设计的真谛。

The house uses materials that could age and change over time in accordance with the growth of our children, traditional construction methods and nat-ural materials, Japanese paper with a touch of handiwork and plaster finish. This design allows us to live in the house as if we are wrapped around by them. Living in an age with a rampant novel coronavirus and where time spent at home has become the focus of attention, we sought our way of living as a house designer. We believe that we were able to dig deep into what house designing really is by reviewing family structure, lifestyle, arrangement, material feel and priorities.

▼儿童房,children’s room © Junichi Usui

▼材料细部,details of materials © Junichi Usui

Completion: Dec, 2020
Location: Kyoto city, Kyoto
Building use: Private house
Type: Renovation
Main structure: RC structure
Photograph: Junichi Usui

More:  koyori     更多关于他们:koyori on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment