House in Kitakarasuyama by Kota Mizuishi / MIZUISHI Architect Atelier

“IN space”, “OUT space”

Project Specs

Location:

来自Kota Mizuishi / MIZUISHI Architect Atelier对gooood的分享。更多关于他们:Kota Mizuishi / MIZUISHI Architect Atelier on gooood

这栋小房子位于巷子的尽头,住着一对夫妇和两个年幼的孩子。房屋的南侧和东侧面临道路,采光充足,但是受到附近往来居民的干扰。因此如何利用外部有利条件,同时保持居住业主生活平静成为挑战。建筑占地5.58米见方,共三层(其中一层是地下室)。每层楼被交叉木质门架划分,形成西北向的内空间与东南向的外空间。

002.House in Kitakarasuyama by Kota Mizuishi-exterior view

From the architect: This is a small house built in the corner plot that is before coming to a dead end. Residents are husband and wife and two young boys. It is the location of the favorable conditions facing the roads in south and east. But because the neighborhood residents come and go , it was a challenge how to take the outside and how to open the inside, even while making living areas calm.

The building is 5.58m square and have a three-layer structure including a lower ground floor. Each floor is divided into loosely by Wooden gate frames that is crossing in cruciate, and thereby makes the recessed “IN space” of the northwest and the opening-like “OUT space” of the southeast.

001.House in Kitakarasuyama by Kota Mizuishi-bird's-eye view1   003.House in Kitakarasuyama by Kota Mizuishi-south elevation

内空间在每层楼占地3.6米见方,从地下室到顶楼的功能依次为“卧室”,“卫浴空间”,“厨房餐厅”。外空间是室外与内空间之间的缓冲空间,呈L型,交叉点是楼梯,外空间与内空间有四道玻璃推拉门作为间隔,相互之间分割与半分割还有不分割这样的关系受季节和使用影响。整个建筑内拥有室内外边界模糊的空间,这样房屋的可能性更加多样化。

▼SITE PLAN

SITE PLAN

▼1F

1F

▼2F

2F

▼BF

BF

 

“IN space” is 3.6m square in each floor, is protected and functional place. In particular, big bathroom (in the small house) of the middle floor characterizes this house.

”OUT space” is a place that takes in the external elements by the window of the big and small. It is assumed the usage of non-limiting and fluid, amd the space create another corner plot in the house by enclosing in L-form facing the two roads. ”OUT space” are inner eavas space and environmental buffer zone for “IN space” In addition, four sliding doors run on the crossing gate frame. They change the relationship of IN / OUT space by separating or connecting each other by how it is used and change of seasons. That sliding doors of each floor is, BF : non-clear , 1F : semi-clear , 2F : clear. And Because their size is unified, you can set up them to anywhere in BF or 1F or 2F.

By crossing gate boundary exists symbolically, there are ambiguous spaces and some outside-like places in the house, and let those relationships mix more. It became the house which could find various places to stay and possibillity in this small cube.

washroom

view from washroom   sunroom

view from stairs   stairs

2F from stairs   view from space3

view from space4

dinning & space4 & balcony   space3   space4 & balcony

view of 2F

view from space3   space3 from space4

stairs from dinning   BF from stairs

view of BF

exterior view at night   east elevation at night

▼SECTION

SECTION

Project information
location : setagaya , tokyo , japan
type : residential house
architect : Kota Mizuishi / Mizuishi Architect Atelier
structural engineer : Kentaro Nagasaka
lighting designer : Nakajima Tatsuoki Lighting Design Laboratory Inc.
contractor : Show-yo
photographer : Hiroshi Tanigawa
site area : 78.09m2
building area : 31.14 m2
total floor area : 91.19 m2
structure : RC+wood
story : B1+2F
design period : October , 2012 – June , 2013
construction period : July , 2013 – December , 2013

Materials in the project
roof : galvanized steel sheet
exterior wall : mortar and splayed acrylic ricin
window : aluminum sash
floor : birch solid flooring , ulin solid flooring
wall : plaster board and acrylic emulsion paint , larch plywood and natural paint
ceiling : plaster board and acrylic emulsion paint
furniture : japanese linden plywood

Products in the project
lighting: Panasonic , ENDO , Yamagiwa , MAXRAY , KOIZUMI
kitchen products: Toyo Kitchen&Living
bathroom products : T-form , TAKESHITA

MORE:   Kota Mizuishi / MIZUISHI Architect Atelier       Kota Mizuishi / MIZUISHI Architect Atelier on gooood

Post a Comment