HARMAY Universal, Beijing by AIM

A small store that stirs up curiosity in a huge theme park

Project Specs

Location:

来自 AIM 恺慕建筑设计 对gooood的分享。更多关于他们:AIM Architecture on gooood
Appreciation towards AIM Architecture for providing the following description:

当收到委托之初,环顾这家店所处的环境,我们不免向自己发问该如何设计。我们如何在这里做出标志性的印记?是选择跳脱出整个环境或是融入其中?我们如何在已经充满着体验的游戏中创造出独一无二的体验?

我们想兼容并蓄。通过结合話梅HARMAY的仓储式零售文化及电影艺术场景,我们创造一家能够兼具两者优势的店铺。利用电影艺术中的光影和视觉元素,为顾客创造独特的沉浸式体验,同时也体现了品牌的创新性,多样化以及独特性。

▼室内概览,preview ©Wen Studio

Asked to design a store in a theme park and looking at its context, we could not avoid asking ourselves how to go about this. How can we create a unique experience in a place where experience is king? Do we go with the current or swim upstream? Do we try to stand out or blend in?

We decided to do both. Inspired by the thrills and experience of a studio soundstage and set but remaining true to the warehouse-style retail culture of HARMAY, we created a store that combines the best of both worlds. By channeling the power of light, shadow, and the visual impact of cinema, we created a uniquely immersive experience while reflecting the innovation and diversity of the brand.

▼平面图,plan ©AIM 恺慕建筑设计

第一次闯入体验者眼帘的是店铺的外立面。大胆且内敛。它的简洁和与周围环境的鲜明对比引发着人们的好奇。密铺的铝板建构,构成一个献给話梅的“大银幕”。 穿过剧场般的大门,接着被引进了门厅——一个被密集金属窗帘包裹的空间以及中央的椭圆形服务台,让人不由自主地联想到传统剧场的门厅,所有激动人心的电影体验都从这里开始。

The first encounter is the façade, bold but introverted. It stirs up curiosity through its simplicity, in sharp contrast with its surroundings. Densely paved aluminum panels form a big silver screen dedicated to HARMAY. Walking through the cinema doors, you enter the foyer, a space wrapped with thick metal curtains and a grand central oval service desk reminiscent of the lobby of traditional theaters. In this place, all the excitement of the movie experience starts.

▼店铺立面,facade ©Wen Studio

▼密铺的铝板,densely paved aluminum panels ©Wen Studio

▼剧场般的入口大门,the cinema door ©Wen Studio

▼入口区域,entrance area ©Wen Studio

▼中央椭圆形服务台,the grand central oval service desk ©Wen Studio

▼被密集金属窗帘包裹的门厅空间,the foyer wrapped with thick metal curtains ©Wen Studio

穿过金属帘,来到“后台”区域,是主要的零售空间。中心的设备、照明、监控镜头和电视屏幕被定制的架子围绕排布,灵感来自电影制景中舞台布景后场的木制品。让唤起一种亲密的、如同私人定制的“幕后”体验。

Passing through the curtain to the “backstage” area leads to the main retail space. You’ll find all the signs of a star-powered production at the center: equipment, lighting, cameras, and TV screens, surrounded by custom-made shelves, inspired by the woodwork of an old-fashioned stage. It lends an intimate, VIP feeling, a backstage pass to shop.

▼主要零售空间,the main retail space ©Wen Studio

▼中央装置,the central installation ©Wen Studio

▼装置细部,details ©Wen Studio

发光背板为展示的产品提供了光源,在空间中营造出整体的光彩,通过对光影的设计,展现出仓储式零售文化的多变性。

The illuminated backboard lights up to display products and create an overall glow in the space, expressing the variability of warehouse’s retail culture through the play of light and shadow.

▼发光背板为展示的产品提供了光源 ©Wen Studio
the illuminated backboard lights up to display products

通过电影、剧场元素和零售店铺的突破性结合,给客人带来一段全新的视听体验。在这里,每个人都成为演出的一部分。

By combining the romance of film with the tactile experience of retail, Universal Studios promises its guests an elevated and immersive experience. In this store, each visitor has a starring role.

▼展架细部,details ©Wen Studio

业主:話梅
项目地点:中国北京
建筑面积:100平方米
建成时间:2021
设计范围:外立面及室内设计
设计总监:Wendy Saunders,Vincent de Graaf
项目经理:徐心懿
项目建筑师:黄骁鸣
室内团队:胡东凯,焦琰,张旭翔
软装团队:胡东凯
摄影:Wen Studio

Client: HARMAY
Location: Shanghai, China
GFA: 100 sqm
Completion: 2021
Design Scope: Façade and interior design
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Manager: Cindy Xu
Project Architect: Simon Huang
Interior Team: Dongkai Hu, Jiao Yan, Shawn Zhang
FFE Team: Dongkai Hu
Photography: Wen Studio

More: AIM 恺慕建筑设计。更多关于他们:AIM Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment