Good Time Community Centre, China, by B.L.U.E. Architecture Studio

To enclose the core of cultural integration with an interweave of form and texture

Project Specs

Location:

非常感谢 B.L.U.E. Architecture Studio 予gooood分享以下内容。更多关于他们:B.L.U.E. Architecture Studio on gooood
Appreciation towards B.L.U.E. Architecture Studio for providing the following description:

作为一个能够承接各种媒体、商务、文化交流活动,本空间经过局部二层的改造后划分出前台、活动大厅、宾客休息室、VIP会客室以及辅助区域五个区域,空间高度也随着空间的类型改变,呈现出不同的空间效果。整个天花以简化的拱为元素,不同方向交织的拱划分出不同区域,但同时拱在阳角的转接上也达到平滑过渡,满足了空间既变化又流畅统一的效果。

Undertake a variety of media, business and cultural exchanges, this space is divided into the foreground, activity hall, guest room, VIP reception room and auxiliary area with renovation.  The space height also change as the type of space changing, present a different space effect. The simplified arch is to be elements of ceiling, different directions of arch divided different areas, but at the same time the arch also achieve a smooth transition, to satisfy the metabolic and fluent unified effect of the space.

▼建筑外观,exterior view

空间以素水泥灰打底,搭配原木色,同时呈现出冷静内敛和温和亲人的质感。干净的木质家具局部配合黄铜柜门,显示出一种现代的和风,与脱胎于西方建筑的天花拱顶既对比,又融洽,从形式和质感的交织窥见了各方文化的交融。

The space is made of plain cement, with the original wood color, while showing the sense of calm and gentle relatives. Clean wooded furniture with brass cupboard door, showing a modern style. Compared with the arch of western architecture, bringing out harmony contrast. We can see the mixed culture from an interweave of form and texture.

▼空间概览,整体结构以简化的拱为元素,overview, the simplified arch is to be elements of ceiling

前台和VIP会客室布置在自然采光较好的区域,入口保留建筑立面的通透玻璃,保证入口及吧台区域简洁明亮。二层会客室则选用和空间匹配的可调节木质百叶,并选用超白电解玻璃作为内部墙面,在质感统一的前提下也满足了会客室观看活动的通透视线和会客时的私密需求。

The foreground and VIP lounge are arranged in a natural light area, and the entrance retains the transparent glass to ensure that the entrance and bar areas are clean and bright. Reception area on the second floor chooses adjustable wood louver which is matching with spaces. We choose ultrawhite electrolytic glass as wall surfacing of inner space to satisfy the private require of watching activities which is based on consonant texture.

▼前台区域以素水泥灰为主调,the entrance bar area is mainly made of plain cement

▼入口立面的通透玻璃保证了入口及吧台区域的简洁明亮, the entrance retains the transparent glass to ensure that the bar areas is clean and bright

▼不同方向的拱顶交织成变化又统一的空间,different directions of arch achieve the metabolic and fluent unified effect of the space

▼主楼梯通向二层的会客室,the main staircase leads to the reception area on the second floor

▼会客室的超白电解玻璃作为内部墙面,同时提供了通透视线和私密性, the ultrawhite electrolytic glass wall of the reception area satisfies both open view and privacy

▼会客室内部,interior

活动大厅保留通高效果,利用层高优势设计了可用于观影的大台阶。为了满足不同活动的空间需求,对大台阶局部作可伸缩设计。当台阶完全展开时可容纳70人左右进行演讲、汇报等活动;当台阶局部收起时则可容纳40人左右观看3-4人小型演出。大台阶对面天花利用弧形隐藏布置了一个宽度为4米的投影幕布,并相应配备了音响设备。当关闭灯光,放下幕布,整个大厅又变成了一个小型的影院。连接活动大厅的二层书柜前的天花里隐藏布置了用于挂画的轨道,在需要时还能变成一个微型画廊。

The activity hall retains the high effect and uses the height advantage to design a big step that can be used for viewing. In order to meet the space requirements of different activities, the large steps can be retractable. When the steps are fully unfolded, it can contain about 70 people with speech, report and other activities. When the steps are packed up, it can accommodate up to 40 people to watch 3 or 4 persons’ performances. The largeii step’s opposite, ceiling conceal a width of 4 meters of projection curtain depends on it’s arc-shaped which is equipped with sound equipment accordingly. When the lights are turned off, the curtain goes down and the hall becomes a small theater. The ceiling of the second floor to connect activity hall was hidden in the ceiling, which was used for hanging the drawing, and could be turned into a miniature gallery when needed.

▼通高的活动大厅,the activity hall retains the high effect

▼大台阶可用作观影区域, the big step can be used for viewing

▼大台阶可通过局部伸缩满足不同尺度的空间需求,the large steps is retractable to meet the space requirements of different activities

▼大台阶对面的天花隐藏布置了宽4米的投影幕布,the ceiling conceal a width of 4 meters of projection curtain

这个不足200㎡的空间里容纳了经营、商业活动、洽谈、休息等各种功能和需求,并且通过材质和技术的使用让空间具有可变性,进一步的,从材质和形式的把握上也蕴含了文化交融的内核。

This is a space of less than 200 ㎡ contains business and commercial activities, negotiation, rest and so on various functions and needs. It makes the space has variability through the use of materials and technology, thus, it also contains the core of cultural integration from material and form.

▼可用作休息空间的拱廊,the arcade that can be used as a seating area

▼走廊和洗手间,corridor and restroom

   

▼平面图,plan

项目所在地:北京
项目类型:交流中心
建筑师:青山周平,藤井洋子,王余汀 / B.L.U.E. 建筑设计事务所
业主:大业传媒集团
规模:2层
总建筑面积:160㎡
设计周期:06.2016 – 10.2016
施工周期:04.2017 – 07.2017
Project Name: Good Time Community Centre
Project Location: Beijing, China
Element: Community Centre
Architects: Shuhei Aoyama,Yoko Fujii, Yuting Wang / B.L.U.E. Architecture Studio
Client DYTM
Size: 2th Floor
Building Area: 160 ㎡
Design Period: 06.2016-10.2016
Construction Period: 04.2017-07.2017

MORE: B.L.U.E.  更多关于他们:B.L.U.E. Architecture Studio on gooood.

Post a Comment