Geometric Color by Waterfrom Design

The depth of field

Project Specs

Location:

非常感谢 水相设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Waterfrom Design on gooood.
Appreciation towards Waterfrom Design for providing the following description:

除去多馀的装饰性质,空间叙事的旁白,是漆质纹理与色块量体相搭后的景深呢喃。从事科技产业的夫妇著重空间度量的精准与实用,直观化的功能降低人造揣摩的痕迹,漆料在各式底材刷涂出的肌理取代砖石的矫饰雕琢,一片淡雅的灰白基底空间裡,割出一块块精细的撞色有机块体,挑逗了视觉感官的铺陈,想像这是一座视景深为题的生动趣意空间。

To remove the excess decoration in design, we leave the depth of field of lacquer texture and color blocks in the residential space. Owners in the technology industry focus on the precision and practicality of spatial measurement, so we reduce artificial design and enhance the intuitive function. With the texture of paints on various materials to replace the decorative masonry, we arrange pieces of meticulous organic blocks for this elegant off-white space and increase the visual senses with the tone. You can image it as a vivid and interesting space with depth of field as the theme.

▼空间概览,overview

▼一片淡雅的灰白基底空间裡,割出一块块精细的撞色有机块体,pieces of meticulous organic blocks for the elegant off-white space

▼各个空间似乎是被装填在整座载体中的矩形量体,each place seems to be a rectangular volume filled in the entire interior space

各个空间似乎是被装填在整座载体中的矩形量体,藉由深浅巧妙地切割用途、转换并导引空间的分隔,为坪数不大的案场延展需要盛载的功能分配。底材运用白橡木皮染色工法,在牆体一遍遍刮除、堆叠出不尽相同的灰阶及渐层的色块层次,在几何块体的堆砌排列下,以块状之姿、量体之态彼此串连在对角的空间。空间的艺术成为融合几何图像、线条、色彩的总合,犹如James Turrell《Corner Shallow Space》系列的表现形式,在牆面向内挖出几何形体,如同一个个嵌在牆体的角落,我们利用不同角度、深浅与色彩的变幻强化各区域的不同维度,消融并延伸灰阶背景的感官边界。观者走入一座仿彿排列与错落并行的巨型立方体之间,感受空间沉稳份量感之馀的各处玩味角落。

Each place seems to be a rectangular volume filled in the entire interior space to guide the flow indirectly and separate every function for allocation of this small-scale apartment. The substrate is lacquered with white oak hand painting which was scraped and piled up different layers of grey color blocks over and over again. The space is arranged in each geometric block, and these blocks are connected each other in diagonal areas ingeniously. The combination of geometric shapes, lines and colors is like series of art work Corner Shallow Space from artist James Turrell. As the artist dug out geometric shapes like corners embedded in the wall, we use different angles, shades and colors to enhance different dimensions of each block, dissolve and extend the sensory grayscale background. When viewers walk into here, the space seems to be arranged in giant cubes, scattered in parallel and staggered, they can feel the calm and sense of volume in each corner of filed.

▼客厅,living room

▼书房,reading room

▼书房及书房视角,reading room and the view

▼餐厅,dinning room

▼入口及餐厅,the entrance and the dinning room

▼厨房,kitchen

递进的视线节奏,在这些色料涂进的块体裡,建构成一幅又一幅灰调基底下的端景景深。入口处以木皮、皮革量体,和烧杉背板拼接出进退的矩阵,这种进退层次的概念延伸至卫浴退缩的空间,打造有如龛景的大型方框,打破廊道的直线行进佈局。以色域涂布出的一方蓝调艺术,一路延展至廊末的门扉、柜体与牆面,一气呵成的廊道视线终止于末端的一抹朱红,端景自此延展了,与起居空间开阖拉门后的红调背牆相呼相应成空间的趣味对话。这处原先屏蔽住客厅光源的牆体,打通为一处半开放的起居书房,以水墨皴法的笔触临摹于落地的底牆,凸显出手感肌理层次。随著进退区块的推进,勾勒出一幕幕递进的景深,从各方角度观赏,成为深浅皆有戏的框景。

The progressive line of sight painted with different pigments and builds up the depth of field in each block. The entrance was bombinated with volume of veneer and leather, and collocated the advanced and retreated matrixes which made of yakisugi ban, this kind of multi-level extends to the bathroom area, creating a large setback square into a fascinating scenery. It breaks the linear layout of the corridor, and highlights the art of blues, extending to the whole corridor including door, cabinet and wall of bedroom area. The line of sight of the corridor ends up with red pigment on the blue, and correlates the red wall of the study area to respond the depth of filed. This red wall, which shielded the sunlight before plan arranged, was become a semi-open study area, and was used the skill of Chinese ink painting to brush red pattern on its surface to highlight the unique and classic texture. In this space, people can enjoy the fascinating view in each frame from any angles with the fluctuating blocks that show depth of field as the theme.

▼通往卧室的廊道,corridor

▼主卧,master bedroom

▼卧室与走廊,bedroom and the corridor

▼主卧卫生间,master bathroom

▼客卫,restroom for guest

▼平面图,plan

空间设计:李智翔. 曾思孃. 张子轩. 黄昱诚 /水相设计
业主:谢先生
空间性质:住宅
座落位置:台湾
室内面积:114平方米
空间格局:客厅.餐厅.厨房.书房.主卧.小孩房.卫浴
设计时间:2018.01-2018.07
施工时间:2018.07-2019.01
主要材料:灰白双色手工漆、白色纹理手工漆、蓝色双色手工漆、橡木皮红黑渐层漆、橡木皮蓝白渐层漆、红色烤漆、蓝色烤漆、橘色烤漆、印度黑石材、黑铁层板烤漆(红色.黑色)、冲孔网(白色烤漆)、黑色赛丽石檯面、黑色山纹木皮、烧杉
摄影:李国民

Designer: Waterfrom Design
Client: Mr. Hsieh
Category: Residential
Location: Taipei, Taiwan
Area: 114m2
Layout: living room. dining room. kitchen. study area. master room. child room. bathroom
Material:Gray double color hand paint, white texture hand paint, blue double color hand paint, red and black oak skin paint, blue and white oak skin paint, red stoving varnish, blue stoving varnish, orange stoving varnish, Indian black stone, black layer board stoving varnish (red. black), mesh (white stoving varnish), black silestone, black veneer, yakisugi ban
Design Period:2018.01-2018.07
Construction Period:2018.07-2019.01
Photographer:Kuomin Lee
Copyright: Waterfrom Design

More:水相设计。更多关于:Waterfrom Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment