General Administration of Sports of China Winter Training Center and Supporting Facilities in Beijing, China by CCTN Design

Remain the original industrial structure, reproducing the collective memory of the Industrial Age

Project Specs

Location:

感谢 筑境设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:CCTN Design on gooood.
Appreciation towards CCTN Design for providing the following description:

国家体育总局冬季训练中心及配套设施项目,位于首钢主厂区北区,西至西环厂路,东至电厂东路,南至四高炉南路西延,北至秀池南街,工程建筑规模86849.08平方米,属于首钢老工业区改造项目。

▼项目外观,external view of the project

The General Administration of Sports of China Winter Training Center and supporting facilities project is located in the northern area of the main plant of Shougang, west to Xihuanchang Road, east to Dianchang East Road, south to the west extension of Sigaolu South Road, and north to Xiuchi South Street. The construction scale is 86,849.08 square meters. It is a renovation project of Shougang Old Industrial Zone.

▼冰壶馆、冰球馆内部道路东向透视,east view of the curling and ice hockey hall

整体设计秉承挖掘工业遗存、营造人性园区、呈现奥运精神的设计理念。项目共分为九个单体:精煤车间、冰球馆、金工车间、运动员公寓1—4#楼、网球馆、酒店式公寓。

The overall design adheres to the design concept of excavating industrial remains, creating a humane park, and presenting the Olympic spirit. The project is divided into nine units: clean coal workshop, ice hockey hall, metalworking workshop, athlete’s apartment building 1-4#, tennis hall, and hotel-style apartment.

▼功能分析图,function analysis

精煤车间改造项目地上建筑面积约2.53万平方米。保留原有的体量尺度,通过化整为零的手法将巨大的体量分成速滑、花滑及冰壶三个场馆空间,并对原有的结构特征进行了保留和再利用。

The above-ground construction area of the clean coal workshop renovation project is approximately 25,300 square meters. The original volume scale is preserved, and the huge volume is divided into three venue spaces: speed skating, figure skating and curling through the method of breaking into parts, and the original structural features are retained and reused.

▼连接广场,plaza

▼精煤车间外观,external view of the clean coal workshop

▼建筑外观保留原本的结构特征,original structure remained in the appearance of the building

▼立面上外凸的开窗,extruded windows on the facade

▼南侧局部,partial appearance of the southern side

设计通过巧妙地选择材料,消解了原有建筑狭长单调的立面。南立面上,保留了老建筑36米跨度的立面形态的同时,也通过选用四种不同肌理的板材,以突出材料的密度变化的手法,呈现了一种竞技体育的速度感。材料的颜色选择了与园区的整体色调一致的“首钢红”。与北侧灰色调的陆上训练中心形成了一大一小,一硬一软,一高一低,一红一灰的对比,带来具有反差性的视觉美感。同时也在精煤车间的改造中将老抗风柱暴露出来,实现了对工业化时代集体记忆的再现。

By selecting materials cleverly, the design eliminates the long, narrow and monotonous facade of the original building. On the south façade, while retaining the 36-meter-span facade form of the old building, it also presents a sense of speed of competitive sports by selecting four different texture panels to highlight the density changes of materials. The color of the materials is “Shougang Red”, which is consistent with the overall tone of the park. It forms a “one big and one small, one hard and one soft, one high and one low, one red and one gray” contrast with the gray-tone onshore training center on the north side, bringing a contrasting visual beauty. At the same time, the old anti-wind pillars were exposed during the renovation of the clean coal workshop, reproducing the collective memory of the industrial age.

▼设计草图,design sketch

▼西立面采用大面积开窗,east facade with large area of glass

▼透过立面开窗隐约可以看到老建筑保留的工业结构,industrial structure of the original building could be seen from the out side

▼东南立面,southeast facade

▼主入口,老建筑的防风柱暴露在外,main entrance, anti-wind pillars of the original building exposed

▼立面结构细部,details of the facade and the structure

▼灰色的陆上训练中心与红色的精煤车间形成对比,the grey tone of the onshore training center contrasting with the red tone clean coal workshop

▼陆上训练中心外观,external view of the onshore training center

▼陆上训练中心立面细部,closer view of the facade of the onshore training center

建筑内保留下来的混凝土柱、天车梁和剪刀斜撑等工业遗存,起到结构支撑作用的同时,还提升了室内工业风的氛围,呈现出前所未有的“工业特色冰雪场馆”风貌。

The remaining industrial remains in the building, such as concrete columns, crane beams, and scissor diagonal braces, play a structural support role while enhancing the indoor industrial atmosphere, presenting an unprecedented “industrial characteristic ice and snow stadium” style.

▼剖透视,保留原本的工业结构,perspective section, remaining the original industrial structure

 

▼陆上训练用房室内,interior of the onshore training center

▼冰壶馆室内,interior of the curling hall

▼室内竞赛场景,competition in the halls

设计贯彻生态原则,南侧将原有现状大树全部保留。东侧开辟律动广场,为公众提供交流休憩的场所,从建筑立面延展出来的线条将广场切分出丰富多样的功能区块,用于转运物料的钢轨路线被改造为线性水景,历史的印记与场所的精神交织在一起,体现了首钢铭记历史,面向未来的精神面貌。

The design implements the ecological principle, having all the existing large trees on the south side retained. The Rhythmic Plaza is opened on the east side to provide a place for the public to communicate and rest. The lines extending from the building facade divide the square into rich and diverse functional blocks. The rail route used to transfer materials is transformed into a linear waterscape. The mark of history intertwines with the spirit of the place, which embodies Shougang’s spiritual outlook of “remembering history and facing the future”.

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

项目名称: 国家体育总局冬季训练中心及配套设施项目(精煤车间改造)
项目地点:北京石景山区
设计单位:杭州中联筑境建筑设计有限公司,北京首钢国际工程技术有限公司
事务所网站:  www.acctn.com
主创建筑师: 薄宏涛
设计团队完整名单:
建筑(杭州中联筑境建筑设计有限公司):薄宏涛、高巍、张志聪、邢紫旭、金磊
结构机电(北京首钢国际工程技术有限公司):侯俊达、王兆村、陈罡、李慧、袁霓绯、张悦、张诚、李云根、王静
业主(北京首奥置业有限公司):王世忠、刘桦、金洪利、王达明、李景园
造价:2.46亿
建成状态:建成    
设计时间(起迄年月):2016.12-2017.5
建设时间(起迄年月):2017.5-2018.6
用地面积(平方米):48673m²
建筑面积(平方米):25265 m²
其他参与者,包括但不限于:
景观:(易兰(北京)规划设计股份有限公司)陈跃中、王斌、莫晓、孔令丹、胡晓丹
室内:(北京清尚建筑设计研究院有限公司)于雷、黄双秋
泛光照明:(上海麦索照明设计咨询有限公司)王俊、金珠、季学升
竞赛照明:(昕诺飞(中国)投资有限公司) 刘登星
施工:北京首钢建设集团有限公司
材料:混凝土挂板,玻璃幕墙,金属屋面
摄影师:陈鹤

Project Name: General Administration of Sports of China Winter Training Center and Supporting Facilities Project (Clean Coal Workshop Renovation)
Project Address: Shijingshan District, Beijing
Design Unit: CCTN Design Hangzhou, Beijing Shougang International Engineering Technology Co., Ltd.
Company Website: www.acctn.com
Lead Architect: Hongtao Bo
Complete List of the Design Team: Architecture (CCTN Design Hangzhou): Hongtao Bo, Wei Gao, Zhicong Zhang, Zixu Xing, Lei Jin | Structural Electromechanics (Beijing Shougang International Engineering Technology Co., Ltd.): Junda Hou, Zhaocun Wang, Gang Chen, Hui Li, Nifei Yuan, Yue Zhang, Cheng Zhang, Yungen Li, Jing Wang
Owner (Beijing Shouao Real Estate Co., Ltd.): Shizhong Wang, Hua Liu, Hongli Jin, Daming Wang, Jingyuan Li
Cost: 246 million
Building Status: Completed
Design Time (start and end year and month): 2016.12-2017.5
Construction Time (start and end year and month): 2017.5-2018.6
Land Area (m²): 48,673 m²
Construction Area (m²): 25,265 m²
Landscape: (ECOLAND (Beijing) Planning and Design Co., Ltd.): Yuezhong Chen, Bin Wang, Xiao Mo, Lingdan Kong, Xiaodan Hu
Interior: (Beijing Qingshang Architectural Design & Research Institute Co., Ltd.): Lei Yu, Shuangqiu Huang
Floodlighting: (Shanghai Meico Lighting Design Consulting Co., Ltd.): Jun Wang, Zhu Jin, Xuesheng Ji
Competition Lighting: (Signify (China) Investment Co., Ltd.): Dengxing Liu
Construction: Beijing Shougang Construction Group Co., Ltd.
Material: Concrete hanging board, glass curtain wall, metal roof
Photographer: He Chen

More: 筑境设计 。更多关于他们:CCTN Design on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment