GALILEO house by CMQ architettura

Making a modest apartment look larger than it actually is

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 CMQ architettura 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards CMQ architettura for providing the following description:

自战后时期至1970年代,各种类型的住宅建筑在米兰涌现。随着城市的扩张,这些建筑从散乱的状态逐渐成为了城市肌理的重要组成部分。不过在大多数情况下,独栋的大厦很难体现出明确的建筑价值。该项目就位于一栋这样的建筑当中,它是一间75平方米的小型公寓,其内部空间自建成以来没有发生过任何改变。封闭的过道作为入口连接了公寓中的各个空间。

From the post-war period to the 1970s, Milan gathered a large variety of residential buildings. With the expansion of the city, these buildings turned from a sprawl condition to be part of the vital tissue of the city. However, in most cases, it is difficult to find a clear architectural value over the single edifice. The project is set in a small 75sqm apartment located in one of these buildings. The interior layout of the apartment has remained unchanged since its construction, with a blind corridor that served as the entrance and gave access to the various spaces of the house.

▼空间概览,overview

设计任务的自由度为建筑师赋予了充分探索公寓价值的机会。建筑的构造使得公寓能够全天享受来自东、西、南三面的自然光线,这也为营造独特的室内空间提供了条件:通过重新建立每个房间与光线的关系,这间小小的住宅最终发生了令人惊喜的改变。

The freedom of the program has allowed us to investigate the value of an apartment that had no specific architectural quality. We realized that the conformation of the building lets the apartment to gather direct natural light all day long through three different views facing East, South and West. This characteristic has led to the realization of a unique space that could restore a relationship with the light in every point of the house, making the Earth revolution to be perceived within a small domestic space.

▼室内空间透视,interior perspective

公寓中没有设置任何隔墙,入口、起居室、厨房和卧室被置于一个完全连贯的空间当中。这使得公寓的每个角落都能够充分地呼应光线等外部元素,展现出呈周期性变化的空间氛围。

▼一个由走廊衔接的、完全连贯的空间,a single space that extends from one side to the other

By denying any division, the entrance, the living room, the kitchen and the bedroom are placed in a single space that extends from one side to the other, allowing the external element of light to cyclically change the perception of the house in every point of the apartment.

▼走廊,corridor

衣帽间、浴室和洗衣间等服务空间尽可能保持了简洁,并通过纯白的墙壁来削弱存在感。

The service areas of the cloakroom, the bathroom and laundry have been designed by subtraction and have been treated through pure walls, which soften their presence.

▼衣帽间,cloakroom

▼浴室,bathroom

不同的材料在塑造空间独特性的同时还带来了不同程度的私密感。入口、起居室和厨房采用了米兰经典的“Ceppo di Grè”石材,卧室及其过渡区域则选用了木材。木制饰面还被运用到了阅读空间的背景处,为公寓带来更加温馨的感觉。蓝色的墙面则成为了所有空间的连接元素。

▼材料,material

The different materials tension the image of a unique space to allow different degrees of intimacy within the house. The entrance, the living room and the kitchen are made of typical Milanese stone, “Ceppo di Grè”, while the room and its connection with the rest of the house are made of in wood. Placing these materials on the walls made it possible to generate a domestic atmosphere, which, in one case is translated into the background of the memories of the owner, while in the other wraps up a small reading space. The blue painting, from simple decoration, becomes the linking element of all the environments.

▼卧室,bedroom

▼阅读空间,reading space

▼作为连接元素的蓝色墙面,the blue painting becomes the linking element of all the environments

该项目的名称来源于现代科学之父伽利略,他的主要成就包括对科学方法的引入以及对望远镜精确度的显著提升。正如伽利略的望远镜一样,走廊空间令整个公寓看上去远远超过其实际大小:它不再作为服务空间被掩藏在公寓的角落,相反,它让我们感知到空间的深度,使公寓的尺度感得以被凸显出来。

Galileo was an Italian scientist who lived between 16th and 17th century. Considered the father of modern science, among his greatest contributions to progress, there was the introduction of the scientific method and the refinement of the telescope, which allowed him to observe the cosmos and demonstrate the Cartesian thesis. As in the case of the Galilean telescope, that makes an object appear larger than it actually is, the choices of not treating the corridor as a service space and of not hiding the room in a corner of the flat allowed us to perceive the entire depth of the house, making a modest apartment look larger than it actually is.

▼室内细部,interior detailed view

▼概念模型,concept model

▼平面图,plan

▼改造前平面图,plan before renovation

Details
Project size: 75 m2
Site size: 75 m2
Project Budget: $65000
Completion date: 2018
Building levels: 1
Project team: CMQ architettura

More:  CMQ architettura

Post a Comment