G.M.Gallery: Renovation of a decommissioned building in 798, Beijing by Linjian Design Studio

Sprawling upward.

Project Specs

Location:

非常感谢 鳞见设计工作室(联系方式:linjiandesign@foxmail.com)对gooood的分享。更多关于:Linjian Studio on gooood
Appreciation towards Linjian Studio (Contact: linjiandesign@foxmail.com) for providing the following description:

该项目是位于北京艺术地标区域——798艺术区核心地段的一处老旧建筑设计改造项目。由于是改造项目,并位于有统一管理且建筑密集的园区内,所以在设计及施工时间极其紧张的情况下,需要克服及反复调整沟通的问题是超乎项目之初的想象的。

The project transformed an old 2-storey building into a new gallery that sits in 798 Art Zone which comprises a complex of 50-year-old decommissioned military factory buildings, located in Dashanzi, Chaoyang District of Beijing, and houses a thriving artistic community. The renovation process of the old building is intensified. Placed in the middle of a high-density campus, the construction time is quite limited. There are a lot of unexpected negotiations needs to be done.

▼项目外观,appearance of the renovated structure

▼改造前的外观,the building before renovation

我们以“蔓”字为灵感来源。一个看似具象的“蔓”字包含了无数关于空间的想象,我们希望找到一种几何式的语言抽象的描述这种绵延向上的语境,由此,我们提出了“空间蔓延”这个核心概念。

We use the word “Sprawl” as the source of inspiration. A word contains endless imagination about space, and we want to figure out a geometrical language that describes this kind of continuous and upward feelings. So we propose the core concept of “Space Sprawl”.

▼建筑灵感来源于“蔓延”,design was inspired by the “Sprawl”

我们把坚实包裹的外立面打开,设置了转角处玻璃围挡的楼梯,用来展示空间内在不断爬升的骨架,让此处成为该建筑体与外界交流的突出的视觉语言,暗示着内秀的冰山一角。以大面积表皮铺设的手法,反将内部空间无限向外蔓延,给人以无穷张力。

We open the facade of a solid package, set the corner of stairways that made by glass to show the rising framework of the inner space. This is the visual language to communicate with the outside world, meanwhile, showing that maybe it is only the tip of the iceberg. With the technique of laying the surface of large area, the internal space is spread out endlessly, giving an impressive infinite tension.

▼转角处的楼梯空间展示建筑不断爬升的骨架,the corner of stairway enclosed by glass shows the rising framework of the inner space

进入一层室内后踏上室内楼梯,再穿过二楼的建筑内部设置的露天小院,随后进入主展厅空间,这样的行走路线,使得观者模糊了室内外的界限,增强了空间浸入的体验。一个坚实包裹的建筑内部生成了另一个户外空间,这种对比让体验感更加丰富,在增加了体验的惊喜感的同时,内外的空间关系再次重现了蔓延与流通。

Enter the indoor staircase after entering the first floor, and then get through the second floor, there is an open-air yard, then enter the main hall space, such a walking route makes the guest blurred the boundaries of indoor and outdoor, enhance the feelings of space. A solid package inside the building built another outdoor space, this comparison makes an experience of the surprise and the spatial relationship between the inside and outside reproduce the spread and circulation.

▼入口,entrance

▼由楼梯进入上层展厅,the staircase leads to the upper-floor exhibition area

在主展厅部分,墙面用弧形过渡到顶面,模糊了竖直与水平的空间界限,配合天花中的环形面光和随形于墙面的入口门,这是“蔓”又一次发生在该空间内的一种情形。

In the main hall, the wall blur the vertical and horizontal boundaries with curved transition to the top. With the annular surface light and the entrance door, this is another “Sprawl” occurrence in the space of a situation.

▼主展厅,main exhibition wall

▼墙面用弧形过渡到顶面,the wall blur the vertical and horizontal boundaries with curved transition to the top

踏上通向三层露台的旋转楼梯时,眼前的天空与上下对应的白色楼梯,仿佛模糊了上与下的视觉边界,以空间的精神力量给人以通往“上空”的无限遐想。

On the third floor balcony, there is a revolving staircase, the sky and the corresponding white staircase blurs the vision of the upper and lower boundary, and the spirit of space makes infinite reverie.

▼楼梯空间给人无限遐想,the verticle circulation space blurs the boundary of vision

门,是彼此空间交流的关键媒介,我们将它的重要结构门框捏出一个适当的弧度作为把手,使得一个结构自然的蔓延到另一个之上,让该空间内的每一个哪怕细节的动作都由核心概念生成。玻璃空间内的 楼梯扶手亦是如此。

The door, is the key medium of communication with each other. With its important structure frame, we pinch out an appropriate radian as a handle which makes a structure naturally spreading above to another. Make every detail movements in the space generated by the core concept. So is the stair handrail in the glass space.

▼门把手上蔓延的细节,detail of the radian handle

▼一层售卖空间,retail on the ground floor

▼平面,plan

项目名称:蔓空间 G.M.Gallery
设计时间:2016年12月~ 2017年2月
施工时间:2017年2月~ 5月
建筑面积;500平米
项目地址:中国北京
设计公司:鳞见设计工作室
主创设计师:赵洋

More: 鳞见设计工作室(Contact: linjiandesign@foxmail.com),更多关于:Linjian Studio on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment