Luís de Freitas Branco School, Portugal by a.s* atelier de santos arquitectura

Various levels and courtyards create preferable space for academic life.

Project Specs

Location:

非常感谢 Célia Gomes + Pedro Machado Costa (a.s* atelier de santos arquitectura) 予gooood分享以下内容。更多请至:a.s* atelier de santos arquitectura on gooood 
Appreciations towards Célia Gomes + Pedro Machado Costa (a.s* atelier de santos arquitectura) for providing the following description:

Luís de Freitas Branco 中学位于葡萄牙里斯本郊区的奥伊拉斯 (Paco De Arcos),是一个改建项目。原来的学校由几栋独立的建筑组成,所处基地地形十分陡峭。

The Luís de Freitas Branco School is a redevelopment project of an existing school located in Paco de Arcos, on the outskirts of Lisbon. The school occupies the interior of a large suburban block. On a plot that features quite a steep topography, the existing school was constituted by several buildings, which contained the whole program.

▼改造后学校外观,external view of the school after renovation

改造的策略是拆除部分原有建筑并重新规划整个室外空间。建筑师在不同高度发展出丰富多样的平面,使得整个学校的流线组织更加顺畅。

The chosen strategy was the demolition of some of the existing buildings and the reorganisation of all exterior spaces. This is achieved by the creation of various levels developed at different heights, allowing for a more fluid circulation throughout the school.

▼夜景,平台联系不同空间,使交通更为流畅,nightview, various levels make the circulation more fluid

新建的两座体量巨大的建筑相互平行,场地的一侧为室外入口广场。素混凝土包裹下的建筑内部容纳了图书馆、咖啡馆、礼堂和学校行政等功能。

Two large parallel volumes were created, and they draw the boundary of the exterior square (entrance) on the one hand, and also clarify the use of the whole complex. These two bodies, in exposed concrete, contain the library, cafeteria, auditorium and administration of the school.

▼主入口,巨大的混凝土体块底层架空,main entrance, large concrete volume with elevated ground level

▼另一栋新建建筑,室外设有开阔的入口广场,the other new building with spacious exterior entrance square

▼入口广场和底层架空庭院连通,流线顺畅,entrance square connected with covered courtyard, ensure the fluency of the space

在这里,交通及休息区是设计的重点,旨在为学生提供舒适宜人的学习生活环境。源自希腊透视画法的布景设计融入到了庭院设计中,大大小小的室内外庭院高低起伏,利用三层通高和长坡道创造出具有强烈视觉冲击力的场所,为形形色色的学生活动提供了绝佳的舞台。

The circulation and leisure spaces assume the main role in order to ensure the permanence of the students. The existence of large indoor and outdoor courtyards characterised by their unevenness, the use of triple ceiling heights or of large ramps, are designed with a scenographic approach, intended to allow different uses and also to create spaces that are important in the functional organisation of the whole school.

▼红色的天花由室外延伸至室内,使空间更为连贯统一,red ceiling continued into the building, making the space more united

▼三层通高的中庭,设有可供活动用的大台阶,天窗满足采光,atrium in triple level heights with steps for activities, skylights providing sufficient sunlight

▼大坡道使空间更为丰富,large ramps make the space more vibrant

▼公共休息区域,rest space

教学区位于原有的几座绿色建筑体块内,其间由露台及随之形成的道路进行了清晰的空间描画。

The academic areas are in three pre-existing buildings, the green blocks, which are spatially articulated with patios and with the paths that are created.

▼走廊连通不同教学区域,corridor connecting various academic areas

本项目荣获2016年AICA建筑奖(AICA – 葡萄牙国际艺术评论协会),并且获得了2017欧盟大奖-密斯凡德罗当代建筑奖以及2017 Architizer 大奖的学校组奖项提名。

The project was nominated for the Mies Van Der Rohe Contemporary Architecture International EU Award 2017, and was also nominated for the Architizer 2017 Award in the School typology. It won the AICA Architecture Award 2016. (AICA – International Art Critics´ Association of Portugal).

▼底层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

Architects: Célia Gomes + Pedro Machado Costa
Contact e-mail: celiagomes.as@gmail.com
Autors: Célia Gomes + Pedro Machado Costa
Photographer: João Morgado

More: Célia Gomes + Pedro Machado Costa (a.s* atelier de santos arquitectura),更多请至:a.s* atelier de santos arquitectura on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment