Florist RAN・RAN by SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE + Atelier Loowe Inc.

The new application of the common materials

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE + Atelier Loowe Inc.予gooood分享以下内容。更多关于他们:SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE on goooodAtelier Loowe Inc. on gooood
Appreciations towards SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE + Atelier Loowe Inc.Studio for providing the following description:

本项目是一家位于百货商场内的花店的室内设计。鉴于该花店的周围还有许多其他的商店,因此施工和项目的进度都收到了诸多的限制。通常情况下,设计团队需要考虑噪音、气味、材料的运输和施工等对周围环境的影响,并将不利影响降至最低。因此在整个项目进程中,设计团队与施工团队就材料的选择和施工的方式进行了详细的讨论,以取得一个令人满意的施工进程和最终结果。

Interior design for a new flower shop, in a department store. As the project is located next to various other shops, the restrictions for the construction and time schedule was strict. Irritants such as noise, smell, transport of materials through the store and construction work in general had to be taken into account and kept to a minimum. Materials and possible construction methods were discussed in detail with the constructor throughout the design development to ensure a satisfying building process and end result.

▼花店概览,overview of the florist ©Norihito Yamauchi

花店每天都会产生大量的水、修剪下来的花梗、叶子和花瓣等,这些最终都会落在地板上。因此设计团队选择乙烯基片材作为地面材料。这种材料不仅抗污、防滑、易于维护,还易于在短时间内安装。乙烯基地板的表面纹理流畅,颜色均匀,更为重要的是,其价格也相对便宜,然而在挑选材料时它却经常被建筑师排除在外。在确定了乙烯基片材之后,设计团队又对这种材料的功能潜力进行了研究,并探讨了它与其他材料在使用上的区别。乙烯基片材在地面上铺开,然后顺着工作台向上延伸,覆盖了工作台的侧面和顶面,从而形成了一个连续的空间表面。而多亏了乙烯基饰面,除了抗污、防滑和易维护的特点外,工作台也具有极强的耐用性和耐脏性。

花店内的家具由双头螺栓和结构胶合板制成。由螺栓系统连接和固定的家具都有便于运输和组装的特点,从而不仅缩短了工期,还便于将来的改装。现有空间的天花板受损且纹理不均,但由于它的所有权归百货商店所有,设计团队无法对其进行翻新。老旧的荧光灯被舍弃,设计团队在天花板下方安装了新的管道系统,以便于进行灵活的照明设计。

▼花店局部,在天花板下方安装新的管道系统,以便于进行灵活的照明设计,partial view of the florists, new duct rails are installed below, allowing for more flexible light settings in the store ©Norihito Yamauchi

▼乙烯基地板在地面上铺开,然后顺着工作台向上延伸,覆盖了工作台的侧面和顶面,the vinyl floor sheets curve up from the floor, and rise up to cover the side and top of the work counters ©Norihito Yamauchi

▼工作台与地面相接处的乙烯基覆层细节,details of the curves where floors and work counters meet ©Norihito Yamauchi

▼乙烯基覆层细节,details of the vinyl floor sheets ©Norihito Yamauchi

Florists use a lot of water and cut flower stems, leafs and petals will end up scattered on the floor during the workday. Therefore, Vinyl floor sheeting was selected as the floor material due to its resistance to dirt, easy maintenance and nonslip properties. Furthermore, Vinyl floor sheeting could easily be installed in a short period of time. Being called a new building material Vinyl floor sheeting has advantages of being easy to process homogenous in material texture and colour and inexpensive. However, it is a material often deselected by architects due to its synthetic nature. After selecting Vinyl floor sheeting as a material for the design, We considered the possibilities of the material, and how it could be used different from other flooring materials. The vinyl floor sheets curves up from the floor, and rises up to cover the side and top of the work counters, one continuous material connecting the surfaces. The work counter covered in Vinyl has the same properties as the floor, high durability and dirt resistant.

The furniture is created from studs and structural plywood that can be bought at DIY stores. The studs and bolts system allowed for easy transport and assembly shortening the construction period and allowing possible changes in the future. The existing ceiling is damaged and uneven; however, as it is the property of the department store it was not allowed to be changed for this project. Disconnecting and abandoning the decade old fluorescent lamps, new duct rails was installed below, allowing for more flexible light settings in the store.

▼家具细节,furniture details ©Norihito Yamauchi

实际上,本项目中所使用的的材料类型与其周边商店中的别无二致。但设计团队通过新颖的材料使用方式,改变了空间的环境氛围。

The type of materials used in this project is the same as you can see all around the department store, however by using these generic materials in new and different ways I aimed to change the atmosphere of the space.

▼由双头螺栓和结构胶合板制成的家具,the furniture created from studs and structural plywood ©Norihito Yamauchi

▼平面图,plan ©SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE + Atelier Loowe Inc.

▼剖面图,section ©SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE + Atelier Loowe Inc.

Project name: Florist RAN・RAN
Architect’ Firm: SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE & Atelier Loowe Inc.
Lead Architects: Shimpei Oda & Yoshifumi Van
Project location: Takatsuki city, Osaka Pref
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 51.30 m2
Lighting designer: Takahiro Muranishi
Photo credits: Norihito Yamauchi
Builder: Atelier Loowe Inc.
Brands / Products:
1. TOLI Corporation Flooring
2. DAIKO Lighting Equipment

More: SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE + Atelier Loowe Inc.       更多关于他们:SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE on goooodAtelier Loowe Inc. on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment