Element Apartments by Plus Architecture

A multi-level residential development respectfully integrated into its surrounding low-level environment

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Plus Architecture 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Plus Architecture on gooood. 
Appreciations towards Plus Architecture for providing the following description:

 

项目概述 | Description

这个公寓开发项目坐落于的墨尔本埃斯特维克(Elsternwick)郊区的格伦·亨特利路(Glen Huntly Road)上,将为这个商业和住宅区注入新鲜血液、带来新的面貌。这个名为Element的十层塔楼式公寓楼位于一个显眼的街角基地上,通过其极具特色的建筑形式和自然材料,成为了其周边环境中的地标性建筑。该公寓楼共有83套公寓,首层设有商业零售空间。这是Glen Eira地区中的首个此类开发项目,也是政府新推行的社区区划法规下在当地完成的第一个项目。

This apartment development in Glen Huntly Road, Elsternwick, will provide a new ‘face’ to this commercial and residential environment. Located on a prominent corner site, the ten storey tower forms a beacon in the neighbourhood through its strong form and use of natural materials. The development features 83 apartments and retail space on the ground floor. It is the first development of its kind for the Glen Eira region, being the first project delivered locally under the government’s new neighbourhood zoning regulations.

▼公寓楼外观,exterior view of the apartments

 

地理位置 | Key features of the location

这个位于街角的基地汇聚了主要的景观视野和当地的基础设施,在充分尊重周边尽是小型建筑物的环境的前提下,满足了当地对可扩展且充满活力的多元化住宅空间的迫切需求。值得一提的是,Element公寓是Glen Eira市内的首座超过5层的建筑。

The corner site offers a confluence of major scenic vistas and local infrastructure, responding to the local immediate need for a scalable and vibrant multi-residential development that is respectfully set against the small existing built forms of the surrounding neighbourhood. Element Apartments was the first building in the city of Glen Eira to be over 5 storeys.

▼公寓楼外观,十层高的塔楼位于街角,exterior view of the apartments, the ten-storey tower is located at a corner site

 

项目的独特之处 | How is the project unique

本项目需要在一个低建筑密度的区域内建造一个高密度的居住空间,为此,建筑事务所Plus Architecture采用了一种独特的设计方法,他们将三层的无电梯公寓作为项目灵感,大体上将三个独立的建筑体量堆叠在了一起,从而将建筑的大小尺度降低到了一个更加可靠的规模内。

In order to tackle the challenge of delivering a high-density design in a typically low-density area, Plus Architecture took the unique approach of using the three storey walk-up model as inspiration, essentially placing three individual forms on top of each other thus reducing the size of the building to a more relatable scale.

▼公寓楼外观,以三层为一个单元,将三个独立的建筑体量堆叠在了一起,exterior view of the apartments, placing three individual forms, each of which is a three-storey model, on top of each other

整体而言,该公寓楼可分为裙房和塔楼两部分。上层空间的空中平台在外立面上清晰可见,而下层的公寓房间则通过带有波纹的混凝土强调出一个引人注目的建筑外观。值得一提的是,一系列位于上层空间的空中平台赋予了这座公寓楼几抹轻盈感,同时延伸了建筑空间,从而将城市主干道上的景色引入建筑内部。

Overall the building is split into ‘podium’ and ‘tower’. Sky terraces on the upper levels are clearly articulated in the façade and the apartments on the lower levels punctuate the striking façade with rippled concrete. A lightness is achieved in the building’s upper levels through these sky terraces which broaden the building to encapsulate the scenic views experienced from the main road.

▼公寓楼外观,上层塔楼空间中以空中平台为特色,下层裙房则以带有波纹的混凝土外观为特色,exterior view of the apartment, the tower features for the sky terraces, while the podium features for the striking façade with rippled concrete

本项目通过天然材料的色调,勾勒出一系列干净利落的轮廓线条和与众不同的建筑形式,创造出一种现代的建筑语汇。可以说,这座公寓楼是形式表达和材料选择双重作用下的产物,为周边区域描绘出一个充满活力的居住和商业区愿景图。因此,公寓楼的上下各部分通过一系列规则和相似设计手法联合起来,创造出彼此各不相同的空间,不仅影响了周边环境,更潜移默化地渗透进了远隔的城市环境中。

塔楼中的每个空中平台都经过精心的设计,保证上下相邻体量的平台在平面上处于相对的扭转位置上。这种构思通过不同悬挑长度的悬臂式阳台来实现,但整体的立面仍然保持着统一的造型、内部空间设施的处理仍然保持一致。最终,每个空中平台在平面和立体轮廓剪影上都是独一无二的,无论是远观还是靠近了欣赏,都能给人别样的体验。

The design scheme uses a pallet of natural materials to create a contemporary architectural language of clean lines and strong forms. The result is an articulation of forms and selection of materials that promotes a vision of a vibrant and active residential and retail future for the immediate precinct. The building is thus united by a set of rules and similar treatments which produce differing outcomes that engage thoughtfully with both the immediate and distant surroundings.

Each of the sky terraces that make up the tower are designed to twist in plan opposite to the preceding sky terrace below. This movement is achieved by cantilevering balconies of different distances, yet which keep the façade and internal amenities essentially the same throughout. The result is a distinct shifting of each of the sky terraces against the others in plan and silhouette which can be appreciated from both far away and up close.

▼公寓楼外观局部,上下相邻体量的空中平台在平面上处于相对的扭转位置上,partial exterior view of the apartments, each sky terrace is designed to twist in plan opposite to the preceding sky terrace below

立面设计以其简洁的线条和独一无二的建筑形式实现了一定规模的、细致的韵律感。路过的行人可以近距离欣赏到公寓楼精致的压模混凝土纹理外观,配合着门厅板条状的内墙面和天花板,迎接着客人的造访和住户的归来。这种韵律感随着裙房,一直向周边环境延伸,在人体尺度的层面上创造出一种独特的观感。此外,公寓楼底部的商业零售空间也为社区居民们提供了一系列舒适且便利的设施。

The façade design achieves a certain scale and careful rhythm with its clean lines and strong forms. A fine moulded concrete grain patterned façade is experienced on the pedestrian level which is set against the battened walls and ceilings in the foyers that greet residents and guests. The rhythm continues as the podium engaged with the neighbourhood at a human scale along the street-level. The retail-only space at the base provides and ensures the continuous provision of amenity for residents in the community.

▼公寓楼的裙房外观局部,精致的压模混凝土纹理外观营造出一种韵律感,partial exterior view of the podium, the fine moulded concrete grain patterned façade achieves a rhythm

▼公寓楼入口门厅,板条状的内墙面和天花板配合着压模混凝土纹理外观,the foyer of the apartments, the  battened walls and ceilings complement the fine moulded concrete grain patterned façade

▼公寓楼入口门厅内部,隔墙上开有不规则的大洞口,interior view of the foyer with large irregular openings on the partition wall

首层中的公寓空间高出人行道1米,因此,结合着栏杆和玻璃面板,这部分空间仍然与其他部分的公寓空间有着相同的私密性。

The ground floor apartments are raised one metre from the footpath so, when combined with the balustrade and glazing treatments, the apartment residents can appreciate the same level of privacy as all other apartments.

▼公寓的起居室,the living room of the apartment

▼公寓餐厅,the dining room of the apartment

▼公寓厨房,the kitchen of the apartment

▼公寓卧室,the bedroom of the apartment

Project team: Plus Architecture
Client: Lechte Corporation & Linacre Developments

More: Plus Architecture。       更多关于他们:Plus Architecture on gooood. 

Post a Comment