Cohen Chapel by Joaquim Portela Arquitetos

Introspection and opening spaces

Project Specs

Location:

感谢 Joaquim Portela Arquitetos 予 gooood 分享以下内容。
Appreciation towards Joaquim Portela Arquitetos for providing the following description:

项目促使建筑师对许多类似的建筑案例进行研究分析,这些建筑虽然表面上看起来是孤立的,但都以遵循自然的方式进行设计并且融入环境之中,成为自然美景的组成部分。

This project forced us to analyze many similar buildings, that although isolated, all seem to be designed by nature and became a part of it.

▼教堂外观,exterior of the chapel

在以往的设计中,建筑师总是按照原始的形态草图进行设计,但在这个特殊的案例中,建筑师勾画出许多不同的建筑形态。项目研究初始阶段的形态比如今呈现的形态更小、更紧凑,但在整个项目推进过程中制作的纸质模型帮助建筑师找到了体量之间的平衡关系。当建筑师开始进入到3D模型阶段时,项目已经在建筑师的脑海中建造完成了,因此不需要进行太多的调整。建筑外形简洁紧凑,这是建筑师花费大量时间和进行周全考虑后的成果。并且,建筑形态设计是一个逐步清晰明确的设计过程,而不是一个在原始形态上做减法的过程。

We always start with a sketch of the initial shape, however in this particular case we started with many different shapes. At the start of the research the form was even smaller and denser as what is presented now – but the many paper models done throughout the project’s development helped us find a balance of the desired volume. When we stepped to the digital 3D models, few adjustments were needed, seen the project was already materialized in our heads. The building, of simple and compact shape, presents itself as the result of a long and exhaustive process of project development. And it’s simplicity a result of a clarification process and not of a subtraction one.

▼形态设计草图,sketch of different shapes

对光的研究是建筑形态背后所隐含的概念,因此建筑呈现为穿插在一起两个体块。主体建筑——礼堂/教堂中殿体积较大,与周围景观隔绝形成一个内省空间,体量高度从入口处逐渐升高直到最高点的天窗,这也是这个空间仅有的两个外部开口,吸引人们进入建筑内部和坐下来仰望上方。

The search of light is the concept explored behind the built form. The result is a building composed of two volumes, which intersect in a single plane. The main building – auditory / nave – the bigger volume, is closed to the landscape, becoming an introspection space, and increases it’s height since the opening mouth at the entrance until the skylight at it’s peak. These are the only two external openings of this space, and invites who enters the building, as well as who is sitting in it’s interior, to look up.

▼教堂中殿体积较大,与周围景观隔绝形成一个内省空间,nave – the bigger volume, is closed to the landscape, becoming an introspection space

▼体量高度从入口处逐渐升高直到最高点的天窗,the volume increases it’s height since the opening mouth at the entrance until the skylight at it’s peak

第二个体量内部包含着教堂圣器室,是专门为执掌教堂的人设计的。与上一个空间相反,这里朝向景观开放。

The second volume consists of the sacristy. This space is conceived for the use of the person responsible for the chapel, and contrary to the previous, this one opens up to the landscape.

▼朝向景观开放的第二个体量,the second volume opens up to the landscape

建筑师试图去除一切通常会变得怪异的多余事物。建筑师此举并非是说巴洛克教堂不具有视觉美感,而是在设计研究的过程中,他们去除了所有的装饰,旨在为建筑塑造一个纯粹的形体,传递神圣空间所需要呈现的信息。就像是读书与看电影之间的差别一样:没有直观的影像,描述性的表达方式显得更加困难和不够直接,但是却由此带来了具有无限可能性的想象画面,这些画面取决于将文字转换为图像的读者本身。

We tried to erase everything superfluous which can often become grotesque. We do not mean that baroque churches aren’t visually pleasing, not at all, but in our search we eliminated all the ornaments and aimed to achieve a pure shape for the building that could transmit all the information required for a sacred space. Like a difference between watching a movie to reading a book: without images the interpretation becomes harder and not direct, but it also allows for an infinite number of possible images, depending on who is transforming the words into images.

▼教堂夜景,night view of the chapel

▼建筑形态草图,architecture shape sketch

▼室内草图,interior sketch

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

More:Joaquim Portela Arquitetos

Post a Comment