Eagle Studio, China by waa

Eagle training studio, a place to dream

Project Specs

Design:
Location:

感谢 waa未觉建筑 予gooood分享以下内容。更多请至:waa on gooood 
Appreciations towards waa for providing the following description:

老鹰画室是一所培育未来艺术家与设计师的美术教育机构,约74,000m²的建筑面积可以容纳超过3000名学生。作为老鹰画室最重要的使用者们,这群即将面对艺术高考的学生将会在这里度过为期8个月的强化学习与生活。设计师们将这座建筑视为“筑梦工厂”,一座容纳这些临时“住客”们雄心与梦想的建筑,一种满足年轻艺术家社群学习与交流的空间模式。

▼视频,video ©出品方:世界建筑 x ActionMedia

The Eagle Artist studio is a community for artist training located in Hangzhou. The 70,000sqm campus is designed to accommodate over 3000 students as an intensive 8 month tuition preparing for college entrance exam to tier one arts institutions in China. We look to the building as a ‘dream factory’ a spatial model for an arts community helping to fulfill the ambition of its temporary users.

▼鸟瞰图,aerial view ©田方方

▼建筑外观,exterior view ©田方方

 

场所 | Place

设计以“场所”出发,意图营造能够让使用人群产生相似的认同感与归属感的空间,创建一个与学习、竞争、居住、梦想相关的建筑。这间“筑梦工厂”提供的正是有趣的学习氛围、惬意的居住与生活,以及绝佳的社交体验。

设计将功能区域分为:画室、教室、多功能厅、餐饮、体育活动、休闲活动。这些空间被合理地分散到公共空间领域之中,彼此交错相融。这种视觉连接的方式与建筑语态可以在潜意识中促进人们在其中的交流、沟通以及身份认同感。建筑脱离了原本空间体量的限制,成为一个立体的多维网络,内部与外部的界限从根本上变得模糊而柔和,一个处于永久的、过渡状态的空间应运而生。

▼设计概念,design concept ©waa未觉建筑

▼体块生成示意,massing diagram ©waa未觉建筑

▼中庭立面,atrium elevation ©田方方

This factory required us to focus on many of the places and spaces in-between art centered activities focusing on emotions relating to study, compete, dwell and to dream. We hope to facilitate the best opportunities for social exchange for these students.

Bringing together the social values of a campus masterplan, the idea was to optimize social experience and program exchange at any point of the campus. Where activities such as class studying, studio painting, lectures, dining, sports and resting, are interlocked and dispersed into the public realm.  This way visual links and architectural gestures can act subliminally to prompt interaction / communication / and an identity through shared purpose. The building should be seen as a three dimensional grid where effort has been made to fundamentally confuse interior and exterior boundaries. Being neither inside nor outside, a permanent state of transition is cultivated.

▼立面细节,facade detailed view ©田方方

▼中庭空间,atrium ©田方方

▼坡道,the ramps ©田方方

▼公共平台,public terrace ©田方方

▼宿舍楼,dormitory ©田方方

▼宿舍楼与教室,dormitory and classroom ©田方方

▼楼梯,staircase ©田方方

 

空间 | Space

与传统校园建筑的低密度蔓延方式不同,该项目中,建筑在垂直方向成为一个连续的空间体量。由中庭串联起贯穿空间的各处坡道,学生便由此到达不同的楼层。

位于教学楼3层的画室是一个高6m,面积10000多平米的平层空间,能够容纳3000名学生同时在这一空间中学习与创作。3层的画室空间是设计中最为重要的部分,整体建筑的布局也由此生成。透光幕墙围合与移除室内墙体的设计策略减少了画室中各功能之间的硬性界限,带来了均质而开敞的空间氛围,建筑自身由此得到了更加强烈的表达。北向幕墙开启便可形成自然通风。为了避免强日光的直射,顶层设置有北向天窗,立面可见的锯齿状百叶窗系统成为自然采光带,经过漫反射而得的光线为艺术学习与创作提供了最佳条件。这样的设计也模拟了艺术类学生经常会在自然光线充足的大空间中进行考试的环境。

学生教室占据了教学楼的1层与2层,中庭与教室之间形成了丰富的阴影,这里是学生课间休息与互动交流的场所。建筑地下层包含食堂和运动空间,通过中庭与两个大型的采光隧道进行采光。学生宿舍环绕布置在教学楼周围,之间形成具有阴影的内部街道,又由较大的学生广场分隔开来。多功能厅则是一个容纳即兴事件与绘画课程的阶梯式空间。

▼概念设计示意,concept design submission ©waa未觉建筑

▼各楼层功能示意,programme gif. ©waa未觉建筑

Instead of the low density sprawl of the traditional campus, the buildings are arranged to celebrate one continuous volume of spaces vertically. All 3000 Students are accommodated for arts related study centrally on a single level accessed by long ramps through a central circulation hub. This enables visibility between drawing classes for teaching convenience and promotes the competitive atmosphere which will define their hopes for acceptance in highly desired institutions A 6m volume allows for optimum study conditions enhanced by diffused natural daylight, integrated through a serrated louver system which can be seen expressed on the facade. It must also be added that the space mirrors the environment which students will sit their exams often in large spaces naturally lit and partially external in in large numbers. Each drawing group is indicated with floor markings consisting of 30 pupils within each boundary.  Level 1 main visitor entrance includes a 500 sqm gallery space and reception for potential students.

Huangzhou being a very temperate much use is made of outdoor space for both teaching and leisure. Students Classrooms occupy Level 1 and 2, with abundant shaded Breakout/social spaces to shelter against the local weather having sustained periods of precipitation. The basement contains canteen and sports facilities which benefit with natural light supplied through two large courtyard atriums. The campus dormitory loops around the perimeter of the site and forms a shaded internal street, split by a large Campus square. The Studio on Level 3 block lowers and nods to reveal the main entrance. This forms a stepped plaza into the landscape to accommodate an auditorium, for impromptu events or external drawing classes. The roof extends to create a shaded armature supported by triangulated steel supports.

▼入口大厅,main lobby ©田方方

▼接待处,reception ©田方方

▼三层画室,painting studio ©田方方

▼中庭串联起贯穿空间的各处坡道,the atrium connected the ramps that go through the different levels ©田方方

▼中庭公共空间,public space in the atrium ©田方方

▼公共区域细节,public space details ©田方方

 

路径与社交 | Circulation and Social

建筑主入口面向城市道路,由学生广场与绿植自然过渡至建筑主体。杭州气候温和,室外空间也多用于教学和休闲,因此,室外的公共雕塑便成为视觉的焦点,同时营造出一个临时聚集的场所——学生们可以在室外不同的光线条件下进行创作。建筑体块之间形成具有阴影特色的内部街道是绝佳的社交场所。在建筑内部,中庭成为综合性场所,而坡道则打破了绿化的边界,创造出了学生自然聚集的空间。多功能厅通过阶梯与北侧的学生广场相连,表演与活动空间也随之融入到了景观之中。空间的性质在内外之间灵活转变,流动的路径将城市街道、宿舍、教室、画室等有机地联系起来,带来了别样的体验。

▼环境策略剖面示意图,environmental strategy – section ©waa未觉建筑

Huangzhou Arts campus goes the extra mile to present a series of low tech of sustainable building ideas. Natural light for painting was a primary concept consideration and a priority was to harness North light which is the gold standard for painting. This was achieved through 62 skylight strips deployed over the whole painting studio Roof. North light or reflected soft light is captured and produces a cool temperature. It allows greater control over shadows while painting. Lighting levels were further increased by using a double skinned Polycarbonate curtain wall. Polycarbonate is ideal material as opposed to plain glass due to its refractive properties and the effect it has on softening shadows.  This helped supplemented the lighting levels to a higher level during the day especially on cloudy overcast days and reduced dependency on electricity use.

▼旋转楼梯俯瞰,overlook to the spiral staircase ©田方方

With a humid climate and an abundance of precipitation, it was also important to provide shaded areas for social interaction. Studio level 3 provides a large canopy to shelter outdoor space from the elements, and each classroom utilizes the covered outdoor space by building seating into the façade. Due to the high humidity in the summer months natural airflow was promoted. All classrooms have large dual facing operable windows surface areas and the large central void to drag air up through the roof. It is hoped mechanical Ventilation can be kept to a minimum in the summer months as all skylights have automated windows.  Incorporating an efficient circulation method for 3000 students to access the drawing studio without mechanical solutions was facilitated by 2 large ramps. The crossed ramps operate from level 2 at opposite extremes of the site. Only a single lift operates for the primarily use of transporting parents and prospective students more efficiently in the building tour. Extensive planting in streets are allocated with a maximum permitted green coverage. Trees are located for shading and a green roof is incorporated on half the dormitory buildings. As mentioned extensively social sustainability was of primary concern and all we feel the many techniques used will create a more harmonious environment for many children under challenging working conditions.

▼户外坡道,outdoor ramps ©田方方

▼旋转楼梯,spiral staircase ©田方方

▼从旋转楼梯望向室内,view to the internal space from the spiral staircase ©田方方

▼楼梯细节,staircase details

 

结语 | Epilogue

建筑师有意将建筑创建为一个集体——不同于以往现址选择的艺术培训场所,这是一次有序的创新,理性的空间梳理、加入更多的人性关怀与思考,意味着场所中的每个个体需要感受到彼此的联系和连接。通过/画室/教室以及休闲空间的松散边界,可以实现一种共同所有权——或许可以称为“家”的感觉。设计师让建筑空间具有较小尺度,这让教师和学生都可以拥有一定的掌控感。正如赫尔曼·赫茨伯格(Herman Herzberg)所言:“场所意味着一种特殊的价值被赋予到空间之中,这对于一些相互依赖或具有某种团体归属感的人来说便具有特殊意义。”

For this large school, if the focus is to create a collective place that would mean the individual feel connect and link to each other. Through the loose boundaries between classroom/ studios and recreational spaces it can enable a co-ownership, perhaps a sense of home, between the school and its inhabitants. We treat architecture at smaller human scales both teachers and Students have an essence of control, perhaps defined more as temporary occupation opportunities. We feel this focus will alleviate pressure associated with competitive training and enhance mental wellbeing of students and staff. As Herman Herzberg commented “Place implies a special value added to a space, it has a particular meaning for a number of people who feel attached to one another or derive from it a feeling of a solidarity.”

▼庭院,courtyard ©田方方

▼建筑远景,a distant view to the project ©田方方

▼总平面图,site plan ©waa未觉建筑

▼地下一层平面图,underground floor plan ©waa未觉建筑

▼一层平面图,floor plan level 1 ©waa未觉建筑

▼立面图,elevations ©waa未觉建筑

▼剖面图,sections ©waa未觉建筑

业主:杭州老鹰教育科技股份有限公司
Client:Eagle Studio
建筑设计:waa未觉建筑
Architect:waa (we architech anonymous)
室内设计:waa未觉建筑
Interior:waa (we architech anonymous)
景观设计:waa未觉建筑
Landscape:waa (we architech anonymous)
施工单位:浙江海大建设有限公司
Main Contractor:HAIDA Construction Ltd
施工图设计单位:未觉(北京)建筑设计事务所有限责任公司+北京中天建中工程设计有限公司
Architect of Record:waa +Beijing ZhongTianJianZhong Engineering Design Co. Ltd
主创设计师:张迪,杨杰克
Principal Architects:Di Zhang, Jack Young
设计团队:霍明辉,杨华琳,曹梦博,朱方地,梁剑,张海洋,何悦,李维雅,刘墨,刘亦芃,张泽永
Team:Minghui Huo, Hualin Yang, Mengbo Cao, Fangdi Zhu, Jian Liang, Haiyang Zhang, Yue He, Weiya Li, Mo Liu, Yipeng Liu, Joseph Zhang
摄影:田方方
Photographer: Tian Fangfang
场地面积:33602平方米
Site Area: 33602m²
建筑面积:72187平方米
Gross Floor Area: 72187m²
地点:杭州市富阳区场口
Location: ChangKou, Fu Yang District, Hang Zhou
建筑设计:2017.09-2018.12
Architectural Schedule: Sep 2017- Dec 2018
室内设计:2018.05-2019.06
Interior schedule: May 2018- Jun.2019
景观设计:2019.02-2019.08
Landscape schedule:Feb 2019 – Aug 2019
建设时间: 2018.12 – 2020.06
Construction Schedule: Dec 2018– Jun 2020

More:waa未觉建筑。更多请至:waa on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment