Dolce&Gabbana Seoul Cheongdam-dong boutique by Ateliers Jean Nouvel

Symbol of absolute elegance

Project Specs

Location:

感谢 Ateliers Jean Nouvel 对gooood的分享 。更多关于:Ateliers Jean Nouvel on gooood.
Appreciation towards Ateliers Jean Nouvel for providing the following description:

项目位于首尔江南区清潭洞,庄严的建筑外观与晶莹剔透的玻璃幕墙彰显出精湛非凡的施工工艺,堪称是一首传统与创新相互交织的建筑颂歌。全新的Dolce&Gabbana精品店由法国建筑大师让·努维尔事务所操刀,D&G品牌创始人杜梅尼科·多尔奇(Domenico Dolce)与斯特凡诺·嘉班纳(Stefano Gabbana),曾于2009年在米兰德拉吉奥内宫(Palazzo della Ragione)举办的一场展览上与让·努维尔团队合作过。

In Seoul, an imposing and precious glass encasing preserves and yet reveals extraordinary treasures of fine craftsmanship: the new Dolce&Gabbana boutique at Cheongdam-dong, in the Gangnam District, is an architectural ode to the encounter between love for tradition and ceaseless innovation. Dolce&Gabbana inaugurates an important flagship store choosing the unmistakable signature of Jean Nouvel, with whom Domenico Dolce and Stefano Gabbana had already cooperated on the occasion of an exhibition staged at Palazzo della Ragione in Milan in 2009.

▼项目概览,overall of the project © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

项目位于首尔市内一条主要奢侈品零售街道上,其建筑外观与室内设计均由让·努维尔事务所负责,强烈的虚实对比成为建筑外观最明显的特征,同时也为该地区带来了全新的具有设计感的建筑元素,使街道焕然一新。建筑师在四个由黑色花岗岩制成的角柱之间设置了一个超透明玻璃圆柱体。透过建筑两侧的巨大的曲面玻璃幕墙,建筑内部陈列的Dolce&Gabbana系列全貌一览无余。轻盈而透明的玻璃材质与坚实的黑色体块形成强烈的对比,成为绝对优雅的象征。这种由材质与色彩相互对比相互追逐而形成的视觉游戏,由建筑外部一直延续到室内空间。

Created in synergy with the Ateliers Jean Nouvel studios for the architectural design and Jean Nouvel Design for the interiors, the building is located in the main luxury retail street of Seoul and is characterized externally by the evanescence of its volumes, which redesign the district’s profile. A cylinder of extra-clear glass, set between four corner pillars made of black granite, offers the city an overall view of the Dolce&Gabbana Collections preserved within it, thanks to the large convex glass facades on two sides of the building. The light transparency of the glass and the intense black, a symbol of absolute elegance, chase each other in a game of mutual references that moves from the outside into the heart of the store.

▼透明的玻璃材质与坚实的黑色体块形成强烈的对比,The light transparency of the glass contrasts with the intense black © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

店铺中心的旋转坡道成为视觉的焦点,巨大的体量足以震撼人心。室内空间围绕着坡道展开。楼梯坡道表面由Nero Marquina大理石马赛克覆盖,流畅而自然地将不同楼层衔接在一起,营造出独特的参观体验。参观者在坡道的引导下盘旋而上,在此过程中,Dolce&Gabbana的系列商品也如幕布一般徐徐展开进入人们眼帘,精心设计的照明系统,进一步增强了空间的视觉效果,营造出迷人的室内氛围。

Surprising and attractive, the interior of the boutique develops on a single large spiral ramp, clad in mosaic Nero Marquina marble, which seamlessly connects the different floors, thus offering a special and unique visiting experience. The visitor is invited to be carried upwards by this vortex to discover the Dolce&Gabbana Collections, which are enhanced, floor by floor, by a captivating lighting system.

▼店铺中心的旋转坡道成为视觉的焦点,The revolving staircase in the center becomes the visual focus of the store © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼室内空间围绕着坡道展开,the interior of the boutique develops on a single large spiral ramp © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼俯瞰室内空间,overlooking the center ramp © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

室内设计秉承了极简主义风格,以黑色为主导,由丰富的材质与纹理表达出来:光滑的黑色玻璃、灰色混凝土以及黑色氧化铝饰面与温暖而精致的芒果木相互协调,从而创造出一个友好而精致的环境,迎合了Dolce&Gabbana的创作理念。主要展区沿着旋转坡道楼梯扩展开来,由一系列高低不同的模块化展架构成,螺旋排布的展架仿佛漂浮于空间之中,营造出回味无穷的奇幻空间效果。建筑的四角,由黑色花岗岩构成的体量内,设置有用于展示产品的额外空间以及试衣间。

The interior design is minimalist and dominated by the use of black in its countless shades and finishes: glossy black glass, gray concrete and black anodized aluminium interact with the warm and refined nuances of mango wood, thus recreating a welcoming and sophisticated environment, suitable to host Dolce&Gabbana creations. The main display system, which extends over the entire spiral ramp, is obtained by the use of a succession of modular elements to which shelves and rods are affixed at different heights: the result is an evocative swirl of objects that appear to float following the direction of the spiral slab. Corners and loggias created inside the black granite volumes offer additional spaces for displaying products and intimate dressing areas.

▼主要展区沿着旋转坡道楼梯扩展开来,The main display system, which extends over the entire spiral ramp © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼一系列高低不同的模块化展架围绕着中心螺旋排布,a succession of modular elements to which shelves and rods are affixed at different heights © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼展架仿佛漂浮在空间中,The display shelf seems to float in space © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼黑色花岗岩构成的体量内设置有用于展示产品的额外空间,the black granite volumes offer additional spaces for displaying products © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼四角黑色体量中的休息区,Resting area in a black volume of the four corners © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼试衣间,change room © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

精致的空间体验继而向上延续到顶层天台,风格极简的顶层休息区营造出亲切友好而又极具现代感的环境氛围。休息区上方设有一个巨大的半圆形篷架,与建筑内部的螺旋楼梯形成完美的呼应。优雅的黑色金属座椅和曲线形的花岗岩吧台使这里成为理想的休闲娱乐场所,在这里,人们可以放松身心享受愉悦时光,留下一段难忘的快乐回忆。

The experience continues on the terrace: the lounge welcomes guests in an environment with a strong contemporary feel, surmounted by a large semi-circular canopy, the ideal completion of the spiral ramp that dominates the entire building. The furnishings, the elegant black metal seats and the sinuous granite bar counter contribute to making the space the ultimate destination for unforgettable moments of conviviality and relaxation.

▼顶层天台,the terrace on the roof top © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

▼半圆形篷架与螺旋楼梯形成完美的呼应, a large semi-circular canopy completes the spiral ramp © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

该精品店除了提供男士和女士成衣、配饰、高级珠宝以及手表系列外,还提供Dolce&Gabbana Sartoria量身定制服务。

The boutique hosts the Ready to Wear, Accessories, Fine Jewellery and Watches Collection for Women and Man and the Made to Measure service by Dolce&Gabbana Sartoria.

▼夜景,night view © Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

Technical notes:
Address: 414, Apgujeong-ro, Gangnam-gu, Seoul, Korea
Total number of floors: 4
Total surface area: 1383,3 sqm

STATUT – STATUS:Construit – Built
CALENDRIER – PLANNING :
Esquisse – Concept Design: Juin – June 2019
APS – preliminary design: Juillet – July 2019
APD – final design documents(schematic): Septembre – September 2019 PC – Building Permits: Octobre – October 2019
DCE – Design development: Novembre – November 2019
Démarrage du chantier – Construction start: Octobre – October 2019 Livraison – Completion: Janvier -January 2021
Ouverture – Opening: Février – February 2021
ADRESSE – LOCATION:Séoul – Seoul – Cheongdam street, Corée du Sud – South Korea
PROGRAMME – PROGRAM:
« Flagship Store » (boutique) pour la marque Dolce&Gabbana.
Immeuble indépendant comprenant un sous-sol, 4 étages de vente pour les collections de vêtements, d’accessoires et de bijoux de la marque et un toit-terrasse accueillant un bar Martini pour les événements.
“Flagship Store” for Dolce&Gabbana.
Independent building including a basement, 4 sales stories for the brand’s clothing, accessories, jewelry collections, and a rooftop terrace with a Martini bar for events.
MAITRISE D’OUVRAGE – CLIENT:Privée – Private: Dolce & Gabbana
MAITRISE D’ŒUVRE – ARCHITECTURAL TEAM:Jean NOUVEL – Ateliers Jean Nouvel (Paris, FR)
ARCHITECTES D’INTERIEUR – INTERIOR DESIGN:Jean NOUVEL – Jean Nouvel Design (Paris, FR)
ARCHITECTES LOCAUX – ARCHITECTS OF RECORD:D.P.J. & Partners, Ltd (7F, UNION center, 310, Gangnam-daero, Gangnam-gu, Séoul – Seoul, Corée du Sud – South Korea)
TYPE DE MISSION – CONTRACT TYPE:
Commande directe – Commission
Mission complète – Full design services
Aménagements intérieurs – Interior design / Mobiliers – Furniture
SURFACE UTILE – USABLE FLOOR AREA:911m2
SURFACE DE PLANCHER (ou SHOB) – GROSS FLOOR AREA:835m2

EQUIPE ARCHITECTURALE – ARCHITECTURAL TEAM
Directeur de studio – Studio Manager:
Projet – Project: Julie PARMENTIER
Exécution – Execution: Julie PARMENTIER
Architecte façades – Facades Architecte:
Projet – Project: Florence RABIET
Architectes – Architects:
Projet – Project: Paul-Antoine BARBE, Joan CARAYON
Paysage – Landscape:
Projet – Project: Isabelle GUILLAUIC
Stagiaires – Interns:
Projet – Project: Emma GONZALEZ
Images 3d, Images de représentation – Computer Generated Images:
Projet – Project: Ivan CATTIN-MARTEL, Sabrina LETOURNEUR, Ala RAASSA
Modélisation 3D – 3d modelling
Projet – Project: Joan CARAYON, Mathieu LETINTURIER
EQUIPE ARCHITECTURE D’NTERIEUR – INTERIOR DESIGN TEAM
Directeur artistique – Art Director:
Projet – Project: Filippo FRANCESCANGELI
Exécution – Execution: Filippo FRANCESCANGELI
Architecture d’intérieur – Interior Design:
Projet – Project: Chiara CAPPI, Yasmina DEEK, Michela PECORARO, Clio ZANCANELLA
Exécution – Execution: Clio ZANCANELLA
Images 3d, Images de représentation – Computer Generated Images:
Projet – Project: Chiara CAPPI, Yasmina DEEK, Michela PECORARO, Clio ZANCANELLA
Modélisation 3D – 3d modelling:
Projet – Project: Chiara CAPPI, Yasmina DEEK, Michela PECORARO, Clio ZANCANELLA
INGENIERIE – ENGINEERING:
Avant-Projet – Pilot study: TESS Chantier – Construction: LOCAL
CONSULTANTS:Conception lumière – Lighting design: 8’18’’
CORPS DE METIERS / ENTREPRISES- TRADES / COMPANY:Entreprise générale – General contractor: JOIN

Photographies – Photographs
Crédits – Credits: ©Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

More:Ateliers Jean Nouvel。更多关于:Ateliers Jean Nouvel on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment