地山公社茶生活馆,上海 / 上海哲本建筑设计事务所

在现代极简的框架内体验到中式独有的空间节奏感

项目标签

位置:
类型:
标签:

感谢 上海哲本建筑设计事务所(联系邮箱:zeric_zheng@zb-sh.com) 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards ZB-Design (contact: zeric_zheng@zb-sh.com) for providing the following description:

若要创新,就去寻找其远古的根源吧。
If you want to innovate, look for its ancient roots.
——奥里斯.布卢姆斯泰德

▼馆内一瞥,a glance to the tea house

项目位于上海南外滩板块的老码头园区,老上海经典石库门建筑。

The project is located in the old dock park on the south bund of Shanghai.

▼建筑外观,exterior view

因项目空间较狭小,但设计师希望大家能在现代极简的框架内体验到中式独有的空间节奏感,整体空间框架以一层经楼梯进入二层公共空间,再进小空间的‘缩缩放再缩’的节奏而演变过来的。摒弃了繁琐和装饰。

Due to the narrow space of the project, the designer hopes that everyone can experience the unique sense of space rhythm of Chinese style in the modern minimalist frame. The overall space frame enters the second floor public space through the staircase on the first floor, and then enters the small space to shrink and then shrink the rhythm, which has evolved to get rid of fusiness and decoration.

▼室内概览,interior overview

以灰白为主色,再结合红铜与原木,使整个空间会更温柔而又静谧。每部分颜色自然过渡,协调统一,降低了对人们的视觉刺激。一层空间部分区域,提炼一个纯白色的独立吧台构建体,白色给人一种专业性以及可以使茶叶色泽度最原始的表达出来,空间更有趣味性。

Gives priority to color with gray, coupled with the copper and the log, make whole space will be more gentle and quiet every part of the natural color transition, harmonious and unified, reduces the parts of a layer of space for people’s visual stimuli, refining a pure white independent stage build body, white give a person a kind of professional, and can make the tea degrees express the original color and space more entertaining.

▼灰白空间结合红铜与原木,based on gray and white, the palette is completed by red metal and solid wood

灰白、极简的空间与厚重、沧桑、灰暗的旧物件形成气质上的反差,新的更新、老的更老,拉开时间上的层叠。

The old thing of grey of grey and massiness vicissitudes of life forms the contrast on temperament, new update old more old, pull open the cascade on time.

▼饮茶区,tea area

▼细部,detailed view

二楼的空间设计理念主要是参考中式特有的庭院、中堂、厢房为基础理念进行空间演变。

The space design concept of the second floor mainly refers to the special Chinese style courtyard wing as the basis of the concept of space evolution.

▼二层公共教室,the public classroom on the second floor

▼二层公共区域入口,entrance to the public area

▼入口装饰墙细节,the featured wall

三间茶艺空间的风格也略有不同,日式、藏式、现代,也是结合消费群体的习惯及归属感来进行了积极的融合,增强体验感。

The style of the three tea art spaces is also slightly different. The japanese-tibetan style is modern, which is also a combination of the habits and sense of belonging of the consumer groups to carry out a positive integration and enhance the sense of experience.

▼茶艺空间,tea art space

整个空间使用大量框景,将远处的立面造型选择性的取景出来与近处的立面造型相结合,使整个空间具有延展性。

The whole space uses a large number of framed scenes, which can selectively frame the distant elevation modeling and combine it with the nearby elevation modeling to make the whole space malleable

▼框景,the framed scenes

▼植物小景,greenery installation

▼茶具,tea set

▼临街玻璃窗,the large window facing the street

▼一层平面布置图,first floor plan

▼二层平面布置图,second floor plan

项目名称:地山公社茶生活馆
项目地点:上海市黄浦区
项目面积:约150平方米
设计公司:上海哲本建筑设计事务所
主案设计:郑哲
参与设计:袁超 石莱
设计时间:2019年6月-2019年7月
施工时间:2019年7月-2019年9月
后期摄影:Archtric Image
撰文:郑哲

More:上海哲本建筑设计事务所(联系邮箱:zeric_zheng@zb-sh.com

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »