Dafa Canal Tourist Information Center, China by ZJJZ

A different approach for village development which celebrates and elevates context through building

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

感谢 休耕建筑 对gooood的分享 。
Appreciation towards ZJJZ for providing the following description:

坐落於群山之中的大发天渠旅客中心,地处贵州所辖的偏远山村——团结村,它是在政府扶贫政策引导之下,通过农业旅游改善贫困农村经济的项目之一。融合着政治使命和理想主义,该建筑已然成为团结村的新地标,推动着周边地区的进一步发展。

Located in the remote village of Tuanjie, the Dafa Canal Tourist Information Center is one of the first projects of a new government policy to help ameliorate rural poverty through the introduction of agricultural tourism. The building aims to become a new centerpiece in the village, catalyzing further development in the area.

▼场地鸟瞰,aerial view of the site

中国乡村建筑的风貌是这几年被频繁触及的议题。相对其他拥有较多文化遗产的先例,这个曾经的贫困村并没有可传承的典型传统建筑形式,而山、河、苍翠的景观是它最大的资本。因此,大发天渠旅客中心的设计以另一个角度切入这个人文贫瘠的场地: 不强加符号式的传统建筑元素,而是强调与自然环境和谐衔接。大发天渠旅客中心的建筑体量由当地石材堆砌成的外墙及暗色的竹地板组成,审慎地融合在原始景观中,而阶梯状的屋面完全开放给旅客及村民“来屋顶上坐坐”。这个大型公共集散空间结合室内办公运营、接待展示的空间,正逐渐改变当地乡村的公共生态,成为一股激活当地乡村发展的驱动力。

▼场地平面图,site plan

Recent years have seen hurried attempts by architects to preserve the disappearing traditional architecture in rural China. However, unlike other rural areas Tuanjie village has little traditional architecture to hold on to. Instead, its striking landscapes provide a new inspiration for a rural architecture that blurs the boundary between building and nature. Dafa Canal Tourist Information Center combines office and exhibition program under a stepped public roof that merges into the surrounding landscape, serving as a new platform for local public life.

▼项目概览,project overview

 

基地 | Location

决定基地及建筑朝向是设计的一个关键点。山中没有红线范围或是退界,我们希望建筑能饱览周边景色,但未开发的陡峭地貌限制了选择的范围,山势险再加上有限的施工周期,道路的建设和建筑施工只能同时进行——应对施工难度与效率成为重要的制约因素。最终大发天渠旅客中心落在一处具有10米高差的天然梯台上,正对着远山与河,带来具有冲击力的观景感受。同时,道路与建筑西侧连接,于北侧急转而下,低于建筑通过东侧往低处延伸,不影响建筑正面的观景效果。场地的条件决定了许多建筑设计手法,流线的衔接、灵活地过度场地高差,以及将葱郁景观最大限度地融入每一个空间成为建筑最主要的特点。

▼剖面图,section

Nestled amongst the steep mountain surroundings, the building is set on a natural platform with a 10 meter elevation difference and beautiful views of the nearby river and mountains. The stepped form is born out of the linked constraints of site, access and views. In addition, the concurrent construction of the site road and a strict project schedule enforced a rigorous approach to the project development. In the end, the constraints which shape the project form the distinctive characteristics of the tourist center.

▼大发天渠旅客中心落在一处具有10米高差的天然梯台上, the building is set on a natural platform with a 10 meter elevation difference and beautiful views of the nearby river and mountains

▼建筑正对着远山与河,带来具有冲击力的观景感受,the stepped form is born out of the linked constraints of site, access and views

 

建筑概念 | Architecture Concept

团结村与周边乡镇一样,原始的乡村建筑元素已渐渐被新时代快速化的农村建设替代,村中多处新建筑在原生态的山景中略显突兀。我们希望旅客中心能够为新农村建设提供另一种范本,“不破坏大山与乡村原本的样子”,寻求新建筑与乡村景观的融合。游客中心的建筑倚山成形,顺山势布置,阶梯状的屋顶减少体量的压迫感,并呼应两侧农村的梯田风景;建筑自高至低逐渐增加宽度,形成上窄下宽、面向群山敞开的观览平台,沿著平台往下走,视野愈加开阔,来客可以在这里清晰地感受自然的原始力量。从山下仰视时,建筑体量错落有致,像是数个小型建筑的相互叠加,形成类似于传统村寨的形象。建筑外墙由当地的暗色石材砌成,附近民居院落常见相似的毛石矮墙,与原生村落的建筑元素形成呼应。

Many of the contemporary village buildings nearby were quickly built and are not fitting with the landscape in shape or concept. The tourist center suggests a different approach for village development which celebrates and elevates context through building. The stepped façade clad in local stone emerges directly from the landscape in both form and material, humanizing the scale of the building and working directly with the topography of the site. When viewed from below, the building reads as a composition of smaller volumes, harmonizing with the surrounding nature and village. The steps becomes a stage for the public with a background of mountains, clouds and trees.

▼阶梯状的屋顶减少体量的压迫感,the stepped façade clad in local stone emerges directly from the landscape in both form and material

▼建筑外墙由当地的暗色石材砌成,the building is cladded with locally quarried dark stones

▼檐下空间,the sheltered space

▼观景平台,viewing platform

 

空间 | Space

灰色方石铺设的室外广场是将游客引至主入口的迎客平台,以木瓦为材料的架空大屋顶衔接广场与大厅, 形成开敞的半室外空间,鼓励来客在此驻足停留。室内空间设计简洁,根据尺度、功能,以不同方式适当引入景观及光线,营造多样的空间体验。建筑沿山势形成3个主要的室内标高,由两个直跑楼梯衔接各层空间。一侧的办公区楼梯连接入口大厅、展览区域及办公区域; 另一侧直通展览区域的公共楼梯是展示空间的一部分,将展览流线流畅地从入口大厅延续至大展厅以及室外的观景平台,形成连续性的观展体验。

A floating canopy of wood tiles connects the entrance plaza and lobby with a semi-outdoor space that encourages people to linger. The interior spaces are stepped, responding to the hilly site with framed views of the mountain landscape introduced in each space. The interior design is simple and serene, putting focus on the exhibition and surrounding nature. Two stairs link the different levels. One connects meeting and office facilities and the other serves as a gallery stair, forming a continuous exhibition space that leads visitors to an outdoor public terrace.

▼以木瓦为材料的架空大屋顶衔接广场与大厅,a floating canopy of wood tiles connects the entrance plaza and lobby with a semi-outdoor space that encourages people to linger

▼入口广场,entrance plaza

▼入口大厅,lobby

▼休闲客厅,lounge

▼公共楼梯是展示空间的一部分,the public stair functions as a part of the exhibition space

▼展览空间,exhibition area

▼办公区域,office area

村的改变是个过程,以大发天渠旅客中心为起点,还有更多的可能性,将随着美好建筑的发生而发生。

Positive changes in the village have already begun to appear, and with Dafa Canal Tourist Information Center as a catalyst, more possibilities and changes will soon be seen.

▼立面细部,facade detail

▼夜景,night view

▼屋顶平面图,roof plan

▼首层平面图,plan level 0

▼-1层平面图,plan level -1

▼-2层平面图,plan level -2

▼剖面图1,section 1

▼剖面图2,section 2

项目名称:大发天渠游客中心  
设计:休耕建筑  
公司网站:http://www.zjjz-atelier.com/  
联系邮箱:zjjz@zjjz-atelier.com
项目设计 & 完成年份:2018  
主创及设计团队:曹振宇, 陈宣儒, 沈洪良, 蔡玉盈  
项目地址:贵州, 中国 
建筑面积:3280 m2
摄影版权:Laurian Ghinitoiu http://www.laurianghinitoiu.com/
合作方:贵阳建筑勘察设计有限公司  
客户:贵州大发旅游发展有限公司

More: 休耕建筑

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment