Creek Clubhouse, China by Steinberg Hart

A Clubhouse Hidden in Plain View

Project Specs

Location:

来自 施坦伯格 对gooood的分享。
Appreciation towards Steinberg Hart for providing the following description:

 

隐藏在视野中的俱乐部
A Clubhouse Hidden in Plain View

这座休闲会所是成都一个大型住宅开发项目的后期规划。由于会所扩建时,空地稀少,我们决定把建筑藏进一个面向小河的山坡上,把山顶的绿色地形拉成一片起伏的山丘。此举保留了周围豪华住宅的视野和可用的室外空间。无论是坐车还是步行,会所都隐藏在人造山丘之中。

▼项目概览,project overview ©夏至

This recreational clubhouse building was a late planning addition to a large residential development in Chengdu.  Because open space was scarce when the clubhouse was added, we decided to tuck the building into a hillside facing the small creek, and pull the green terrain over the top as a blanket of rolling hills.  The move preserves both views and usable outdoor space for the surrounding luxury residences.  Approaching by car or by foot, the clubhouse is well hidden within the man-made hill.

▼设计概念,design concept ©施坦伯格

到达时,小的雕塑天窗从景观中出现,伴随着低矮的入口天篷,为建筑内部提供了欢迎的线索。沿着小河,多层立面形成了一个“悬崖面”,从所有主要内部空间都可以看到露台,弯曲处有一个像大地一样的多层玻璃大厅。

On arrival, small, sculptural skylights emerge from the landscape along with the low-slung entrance canopy giving welcoming clues to the building within.  Along the creek, the multi-story façade forms a “cliff face” with terraces opening out from all the major interior spaces, and a geode-like multi-story glass lobby at the bend.

▼建筑近景,approach view ©夏至

 

 

竹林中的洞穴
A Cave in the Bamboo Forest

就像在竹林中漫步一样,入口体验提供了丰富的空间变化,从上面透光的细长入口走廊到像森林空地一样的大中庭大堂,都有戏剧性的过渡,也可以看到远处的天空和小溪。所有主要的功能房间都面向小溪。

Like walking in a bamboo forest, the entry experience provides rich spatial variety, with dramatic transitions from the elongated entry gallery with light filtering down from above, to the grand atrium lobby like a forest clearing, with views to the sky and the creek beyond.  All major functional rooms face the creek too.

▼入口体验提供了丰富的空间变化, the entry experience provides rich spatial variety ©夏至

▼入口走廊,entry gallery ©夏至

▼从走廊望向大堂,view to the lobby from the gallery ©夏至

▼大堂休息室,lobby lounge ©夏至

▼水疗中心,spa ©夏至

▼水疗中心水池,spa pool ©夏至

室外健身池兼作反射池,将建筑物和小溪连接起来,形成一个无限边瀑布。通过模糊建筑、景观和内部之间的界限,该会所通过创造性地重新诠释成都当地文化及其特色竹林,创造出惊喜和发现的时刻。

The outdoor fitness pool doubles as a reflecting pool, connecting the building and creek with an infinity edge waterfall.  By blurring the boundaries between architecture, landscape and interiors, the clubhouse creates moments of surprise and discovery through a creative reinterpretation of local Chengdu culture and its legendary bamboo forests.

▼户外泳池,the outdoor pool ©夏至

▼会所模糊了建筑、景观和室内之间的界限, the club blurs the boundaries between architecture, landscape and interiors ©夏至

▼小溪视角,view from the creek ©夏至

▼夜景,night view ©夏至

▼模型,model ©施坦伯格

▼地形平面,landscape  ©施坦伯格

▼场地平面图,site plan ©施坦伯格

▼一层平面图,plan level 1 ©施坦伯格

▼二层平面图,plan level 2 ©施坦伯格

▼剖面图,section ©施坦伯格

项目名称:成都正兴会所
设计方:施坦伯格
公司网站:https://steinberghart.com/
联系邮箱:shanghai@steinberghart.com
项目设计 & 完成年份:2013 & 2015
主创及设计团队:Jason Briscoe, 陈鸿,吴玲,徐意俊,许施瑾,曾虹
项目地址:成都市双流县正兴镇
建筑面积:4280平方米
摄影版权:夏至
合作方:施工单位 四川福光锦官建设工程有限责任公司
客户:成都天合倍升置业有限公司

More: 施坦伯格

Post a Comment