CIFI Demonstrative Project, China by SUP Atelier

Holistic design strategies on sustainable architecture design

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 素朴建筑 对gooood分享以下内容。更多关于他们: SUP Atelier on goooodAppreciation towards SUP Atelier for providing the following description:

受业主旭辉集团北京事业部委托,项目位于北京市顺义区的旭辉26街区,在开放式街区中央的一片休闲公园中打造面向周边居民的小型共享活动场所,居民可通过智能系统随时预约使用。同时,项目作为中国北方寒冷地区的零能耗可持续示范项目,与英国BREEAM体系及美国LEED体系合作,通过可持续设计降低运营能耗,提供舒适环境,在日常生活中宣传可持续理念,并围绕环境及可持续主题开展活动,在环境问题日益严峻的当下,期待可以起到积极推进的作用。

Located in Xuhui No.26 Block in Shunyi District of Beijing, the project was commissioned by Xuhui Group’s Beijing office to create a small-scale sharing space in a leisure park. Powered by the sharing economy in vogue, the space can be booked by residents through an intelligence system. Moreover, through collaboration with BREEAM system in UK and LEED system in the US, the project serves as a zero-energy consumption demonstrative project in cold areas of North China, aiming to reduce energy consumption, improve thermal comfort, and promote sustainability through theme activities of mitigating the increasingly severe environmental problems.

▼鸟瞰图,aerial view

 

单元式布局 | Cellular layout

项目位于一片树林绿地中,南侧是社区运动休闲公园,从公园的整体环境出发,定位为融于景观环境中的小型休闲构筑物。因此,不同于可持续示范项目经常采用的紧凑集中式布局,主体建筑分为三个相对独立的单元,分别是健身房、会客厅和书吧(兼科普展厅)。每个单元基本构成类似,约30~35平方米,作为一组小体量的木结构景观小品分散于树丛中,方便居民独立预约使用,互不干扰。各单元围绕下沉式砂石渗水庭院布局,使用者从外部园路穿越雨水花园中的木栈道进入共享组团,架空木栈道及其下方的设备管沟连接了三个单元,并与半覆土的能源及智能控制中心连通,形成一拖三的基本布局。

▼平面图,plan

The project borders a community playground on the south. Unlike the centralized layout often seen in sustainable projects, the main building consists of 3 similar units that are scattered among trees as small-scaled landscape buildings: a fitness center, a lounge and a book cafe (doubling as a showroom of popular science), which can be operated separately. The 3 units center on a sunken courtyard paved with permeable gravel. Users can enter this small building cluster via a wooden walkway through the rain garden. The overhead wooden walkway and the pipe trenches underneath connects the 3 units with a half-earthed energy & smart control center, forming a “3 driven by 1” mode.

▼围绕下沉庭院的书吧和健身房,the book cafe and the fitness center arranged around the courtyard

▼会客厅和书吧,the lounge and the book cafe

▼共享会客厅外观,exterior view of the lounge

 

可持续技术整合 | Sustainable technologies

示范楼以被动式策略为主导确定了建筑空间的原型形体,适当结合主动式技术,兼顾先进技术的示范性。主体结构和围护结构均采用木材、麦秸板等可持续材料,并将手工化个性化的设计与工业生产结合。为充分利用自然采光与过渡季的自然通风,项目首先确定了一个基本原型,即5m×6m左右、坐北朝南的矩形单元,北侧屋顶局部拔高为通风采光筒,顶部设电动通风窗,上部设有集成了太阳能光电设备的导风遮雨板,侧墙的底部设有门和通风窗,可以作为进风口,利用顶部拔高的热压通风效应促进室内自然通风,鼓励使用者在天气较好时少用或不用空调。通风采光筒南立面采用彩色薄膜光电玻璃,与室内环境色彩和功能布局配合。

Main structures of prefabricated timberwork and louvers of prefabricated carbonized wood correspond to the zero-carbon concept from perspectives of materials and construction. Architectural elements of the 3 units were classified into various groups of standardized modules with green technology. Through modification and combination, these modules can adapt to various spaces and facilitate comparative studies and promotion of sustainable technologies.

▼光电幕墙与木制屏墙相结合,the building integrates a photoelectric glass facade with wooden screens

▼立面细部,facade detail

▼结合彩色薄膜光电玻璃的采光通风筒,inteior view of the ventilation core

外立面采用预制装配式碳化木表皮的双层表皮复合系统,木表皮与内墙之间形成一定厚度的空腔,起到夏季遮阳和冬季防风的作用,并通过上下百叶的开口促进空腔内的自然通风,在夏季带走空腔内的热量,避免闷热。碳化木耐腐蚀易维护的特性亦可降低后续运营维护成本。

As an experimental platform for prefabricated buildings with zero energy consumption, the project has established an integrated mechanism of “design-construction-test-feedback” process. With the help of information technology, the analysis of sustainable indicators can bring forth implementation methods, which can fit in newly built and renovated buildings in cold areas, or serve as prototypes in both public and housing projects.

▼木百叶表皮起到夏季遮阳和冬季防风的作用,the timber louver provides an efficient shelter both for summer and winter

建筑尝试了多种可再生能源与建筑的一体化设计,包括薄膜玻璃,光伏发电与顶部导风板、建筑屋顶、玻璃幕墙及外挂立面的结合设计,太阳能光热系统与空气源热泵联合供暖。结合景观设置可持续排水措施,利用雨水花园、可透水的下沉庭院来净化、滞留雨水,结合上人屋面设置屋顶绿化。智能控制系统,通过对环境品质的实时监控(温度、湿度、照度、CO2、PM2.5、红外),实现能源系统的自动控制,从而达到节能减排的效果,市民亦可随时查看实时状态,进行科普观察。

▼围护结构可持续分析,sustainability analysis – envelope

The buildings are equipped with intelligence control systems. Through real-time monitoring of the environmental indicators (temperature, humidity, illumination, CO2, PM 2.5, infrared rays), the energy system can be controlled automatically to save energy and reduce emission. The public can view the real-time indicators, too.

▼可持续策略分析,sustainable strategy analysis

▼雨水花园,rainwater garden

▼面朝景观的健身房,fitness center opening to the garden

 

预制装配与模块化组件 |Prefabrication and modularization

基于零碳理念,项目确立了预制装配式的基本思路。三个单元采用类似的构成,并将建筑元素划分为若干种标准模块——门窗模块、屋顶升高模块和金属收边模块,将可持续技术融入模块,保证了装配式节点的标准化,并在此基础上进一步变化组合,适应不同的使用空间,对多样化的可持续技术进对比研究及展示。主体采用木结构,外立面采用预制装配式的碳化木通风百叶表皮,通过垫块调整固定百叶的角度,并结合通风口和单元使用功能局部设计百叶凸凹图案,尝试个性化定制丰富建筑立面。

This project is located in a cold area, where heating and cooling energy consumption are both huge. High-performance envelopes with thermal indicators greatly outperforming the minimum code. Passive design strategies, such as projected roofs with air-ducting devices and composite façades with photovoltaic double glazing and prefabricated double-layered wooden envelope, which can boost natural ventilation.

▼模块化组件示意,the modular system

 

智能集成控制 | Intelligent control

项目设有各类传感器,对室内外环境进行持续监测,实时反馈到空调、新风等设备系统进行自动调控,保证在提供适宜环境的同时减少能源消耗。这些数据也会储存记录在服务器中,便于后续的研究和分析。作为可持续实验平台项目,按照经验以及技术模拟进行设计和建成只是第一步,只有持续进行检测、分析甚至做必要的调整 ,才能使设计理念更好的落实,并且积累应用到更多项目中。此外,智能系统也与使用者息息相关,不仅服务于管理,也提供了更好的使用体验。除了系统自动调节室内环境条件外,使用者可以通过手机APP轻松预约使用时段,并将室内电器整合为多种使用模式,以共享会客厅为例,使用者打开密码门后,室内灯光自动打开到合适亮度,到沙发区落座后,可通过茶几边的按钮一键切换到观影模式,灯光自动调暗,投影幕布及落地玻璃的遮阳帘同时落下,使用完毕离开,室内灯光会在门锁后延迟关闭。从人的使用习惯出发,细化设计,提升空间使用体验。

The applications of renewable energy include film glass, photovoltaic power generation, and a hybrid heating system powered by both solar thermal power and air-source heat pump. Sustainable drainage strategies have been integrated into the landscape, too: Green roofs and a permeable courtyard can purify and retain rainwater.

▼会客厅室内,interior view of the lounge

▼采光通风筒为室内带来新鲜空气和自然光线,the ventilation core also provides the room with natural light

   

▼健身房室内,interior view of the fitness centre

本项目作为零能耗预制装配式建筑实验平台,建立了“设计—建造—测试—反馈”的全流程机制,结合信息化与数字化技术,验证并归纳预制装配式建筑的可持续性能指标及其实现方法,不仅可以转化并体现于寒冷地区城市与乡村领域的新建/改造建筑,更可以作为系统原型应用到公共与住宅建筑类型。除实用层面的转化应用外,在学术层面的迭代优化也是原型研究的意义所在。在此语境下,旭辉零碳房的蓝本价值则更加凸显。研究团队基于“测试”环节的实验成果,对影响建筑可持续性能的关键设计要素进行萃取,并将其进一步“再原型化”,在气候条件类似的天津市宝坻区建设了新的对比试验平台,重现关键设计要素,如双层表皮原型等。“再原型化”虽褪去了建筑表观的审美意趣,却使设计具备了与科学研究链接基础与条件,其迭代结果也更能直指设计与性能的本质关联。这就是原型设计的理性之美。

▼健身房夜景,night view of the fitness centre

 

▼会客室剖面图,lounge section

▼木百叶表皮构造示意,timber louver detail

▼试验房示意图,axon of the experimental project

项目名称: 北京旭辉零碳空间示范项目
设计: SUP素朴建筑工作室
公司网站: www.supatelier.com/cn
联系邮箱: sup_atelier@supatelier.com
设计时间:2015.10-2016.5;建设2016.6-2017.6
主创建筑师:宋晔皓
设计团队:陈晓娟,林正豪,解丹,孙菁芬,褚英男,韩冬辰,于昊惟,佟连刚
项目地址: 北京市顺义区
建筑面积: 157㎡
摄影版权: 陈溯,方淳,SUP素朴建筑工作室
合作方:
结构:孙晓彦、史荣祥;
设备机电:于庆广、李高楼、张玥;
景观:笛东规划设计(北京)股份有限公司;
照明:清华大学建筑学院张昕工作室;
智能控制系统:北京华广元光电技术有限公司、幻腾智能
客户: 旭辉集团北京区域事业部

More:素朴建筑。更多关于他们: SUP Atelier on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment