重庆房地产职业学院图书馆 / 英国湃昂国际设计事务所

知识的容器

项目标签

位置 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

感谢 英国湃昂国际设计事务所 将以下内容授权gooood发行。湃昂国际正在招募人才,有意者请点击这里
Appreciation towards PH-Alpha Design Ltd for providing the following description:

图书馆位于重庆大学城重庆房地产职业学院校园内南北中轴线上,是完善校园构架的重要一环。在校园中的核心位置以及其建筑体量,决定了它是校园中的最重要地标。总平面设计注重强调建筑与校园环境的友好性,充分考虑建筑的整体形象,将建筑与校园路网自然衔接,创造符合图书馆建筑应具备的文化功能属性:建筑北侧作为校园轴线上周恩来雕像的背景,南侧面向运动场充分考虑建筑的展示性,东侧靠近宿舍区,考虑形象及噪音的干扰,西侧面对科技馆创造通透的视线对景。

▼图书馆日景,library day view

The new Library of Chongqing Real Estate College will provide the Campus with an iconic landmark providing much needed facilities for study and research for teachers and students alike. The site of the project is located in the centre of Chongqing Real Estate College Campus. It is surrounded with academic buildings in the north, sports stadium in the south, student dormitories to the east, and a site reserved for the future Technology & Science Hall on the west. The most prominent feature on the site, a bronze memorial statue of Zhou En’lai the First Prime Minister of PRC, is located on the central axle on the north of the site.

▼校园规划分析图,analysis of the campus plan

在建筑北侧和西南侧设置图书馆入口,东侧设置货运入口,空间组织注重建筑空间的趣味性,在建筑的西南侧设置下沉广场,有效的利用了地下空间,巧妙的解决了地下空间出入口问题。

The entrances located on the northern and southern-west side. The cargo entrance was located on the east. To allow the building to be accessible underground, a sunken plazas is created on western side.

▼总平面图,master plan

 

建筑外观设计 | Design of the Architecture form and facade

图书馆形态源自灯笼花优雅的外形,北侧和东侧以实体墙面为主,宛若花朵枝叶包裹;西侧和南侧是如灯笼花瓣晶莹剔透的玻璃幕墙。几条流动的曲面勾勒出花朵的动感形态,与其周围教学楼、宿舍楼相映成趣,成为整个校园的地标和视觉焦点。

The library is a container for knowledge and a guiding light towards wisdom. The design is developed from the elegant form of a lantern flower, drawing people towards enlightenment. The design of the library originates from the organic form of the lantern flower. Just like the flower, the design is designed to be elegant and charming both internally and externally. Adjacent to the surrounding education buildings and the student dormitory, the library stands out as a focus and becomes a landmark of the campus. The curves of the library, extracted from the lantern flower, generates a form that elegantly energizes users and refreshes the user experience.

▼概念分析图,design concept

北侧图书馆主入口作为校园中轴线终点的背景,与校园肌理完美结合。在图书馆中心是层层退进的椭圆形主中庭,通过特色旋转楼梯宛若灯笼花蕊,成为整个建筑的核心。

The North main entrance is situated at the end of the campus axis, unifying the campus overall fabric. The centre of the library is comprised of multiple oval shaped profiles. Just like the pistil in the lantern flower, the core of the building is connected through a featured spiral staircase. This modern building incorporates traditional features such as a series of bold sympathetic massing elements that flow into each other to reflect the symbolic Lantern Flower. Light is introduced into the inside of the building in a controlled way to enrich the users experience while ensuring that the primary function of reading, study and research is not compromised.

▼概念分析图,design concept

图书馆通过玻璃幕墙、穿孔金属板相结合,形成各立面的特色:北立面面向主轴线和周恩来雕像,运用中国古典建筑“影壁”的概念形成进入图书馆的“过渡空间”,同时成为周恩来塑像的背景,起到更好的烘托作用。

Each side of the library responds to its surrounding with different architectural gestures and feature spaces. An imposing concrete roof wraps over the building from the east down to the ground to create a solid wall on the north as a backdrop for the memorial status. This wall protects the main entrance area behind in the same manner as that of a screen-wall in traditional Chinese architecture.

▼北侧空间概念分析图,north square design concept

南立面正开阔的运动场,西侧以穿孔版和玻璃为主,形成水平向的包裹效果,同时提供较好的视线廊道。西立面面向科技馆,功能以阅览空间为主,通过玻璃幕墙和穿孔铝板条形成水平向的变化,起到遮蔽直射光的作用;穿孔铝板密度从北向南由疏变密;屋顶造型舒展有利,形成起伏的特色。东立面面向学生宿舍,功能为图书馆服务盒,通过铝板和条形窗形成简洁的立面效果。

The façade mainly contain four elements: glass curtain wall; light stripe walls perforated aluminum panels and beige stone wall. The façade is double skinned with a glazed mesh and an internal layer of either timber panels or fritted glass in a variety of different patterns. Light stripes following the curvature roof is also designed with a wrapping shape detail to allow a smooth gradation light effect. A continuous surface made of timber strips folds from the roof in the building and wraps along the floor plates to provide both shade for the reading areas, and, block direct sunlight into the work station areas.

▼夜景,night view

 

平面设计与功能布局 | Floor Plan and Functions

图书馆地下一层地上四层总高24米。功能布局在垂直方向遵循“底层动区、高层静区”的原则;在水平方向遵循“西南通透,东侧闭合”的原则。在平面布局时结合建筑外墙采光面的方位条件,采用多样化的平面布置,在满足功能的前提下尽可能使图书馆各部分有良好的自然采光条件。各层功能分布充分考虑现代图书馆的开放和高效性特点及新技术、新管理方式的采用。图书馆平面布局紧凑而有条理,交通组织便捷通畅,在分布藏书区、藏阅一体区、阅读区、休闲阅读区、私密阅读区、交流探讨区时,考虑到各功能分区之间的关联、管理和查阅的便捷与高效性。

The building has four floors above ground and one floor below, with 6m from L1 to L4. The total height of the building is 24m. The principles of functional distribution is ‘dynamic zone below, while quite zone above’ vertically, as well as ‘open on southwestern and close on east’.  Balancing natural and artificial light requiries a great deal of research, testing and refining to ensure that the primary requirement of reading at the correct lighting levels for all users is achieved while ensuring that the new environment feels open, healthy, envigorating, energising and welcoming. The functional distribution of each layer takes full account of the openness and efficiency of modern libraries and the adoption of new technologies and new management methods. The layout of the library is compact and organized, and the traffic organization is convenient and smooth. In the distribution of the collection area, the reading area, the leisure reading area, the private reading area and the discussion area, the convenience and efficiency of the association, management and inspection of the functional areas are considered.

▼首层平面图,ground floor plan

 

空间设计 | Space Design

北侧是图书馆主入口空间,通过高耸的竹林营造从室外到室内的过渡空间静谧空间。阳光透过屋顶椭圆形的洞口投射在影壁上,随着时间流逝移动,让简洁的墙壁表情更加丰富。

▼主入口分析图,main entrance analysis

The north is the main entrance of the library. On the protected side of the wall a forest of bamboo stems line this transitional entrance space that separates the noisy exterior with the quiet interior. The oval-shaped cut out on the roof provides light which casts a moving screen of bamboo shadows on wall during the daytime to create a dramatic, dynamic and lively space at the prime entrance.

▼北侧主入口实景,main entrance

 

中庭空间 | Atrium Space

“现在生活形态已完全不同了,跨界的理念已融入几乎所有生活和行为形式中。商业中有图书馆画廊,图书馆中也有商业。”作为一个精通商业空间创造的设计事务所,PHA在本项目中引入了类似商业中庭及餐饮服务空间的设计。

The life style is now completely different. The concept of cross-border has been integrated into almost all forms of life and behavior. There are art galleries and commercial activities inside the library.” As an experience design firm who understand how to utilize the space.PHA has applied commercial atrium and catering service space design in this project.

▼中庭楼梯分析图,central atrium analysis

层层错落的中庭与螺旋楼梯结合在一起,形成了极富动感的中庭空间。不同于传统图书馆单一的知识传播,现代图书馆更加强调空间的共享和信息的交流,沿着室内中庭螺旋上升的楼梯串联起各层空间。

In the centre of the building, an oval atrium combines with a continuous spiral staircase to connect each floor. The five floors open up towards this central atrium, allowing the library’s visitors to visually engage with what is happening on the other floors. On the 4th floor, an open roof garden with dining facilities is created to allow users enjoy the view of the whole campus.

▼中庭楼梯实景,central atrium

 

室内设计 | Interior Design

室内设计将建筑设计元素和“书”图形元素相结合,丰富其内涵,把建筑设计语言延伸至室内空间,达到融合和统一,营造轻松愉悦、温馨舒适的阅读和交流空间。北侧主入口大厅高18米,用简约的线条勾勒出优美的曲线,红色膜结构“灯笼”突出空间的视觉引导和焦点。

Interior design combines architectural design elements with “book” elements, enriches its connotation, extends architectural design language to indoor space, achieves integration and unity, and creates a relaxed and pleasant reading and communication space. The main entrance hall in the north is 18 meters high. The graceful curve is outlined with simple lines. The red membrane structure “lantern” highlights the visual guidance and focus of the space.

▼首层公共空间,public space on the ground floor

功能区室内设计考虑日照和景观对阅读的影响,阅读区域均保证相应的私密性。根据每层阅读区域特点,良好的空间分割能有效避免阅读时的不利因素。开架阅读结合沿窗阅读,保证个人隐私,避免与他人过多交叉;休闲阅览区,丰富阅览体验,通过设置不同尺度的小组讨论室和个人学习室,提供不同的家具组合方式,体现出现代学术与社交活动的交叉互动,满足多种不同方式的工作和学习需求。

The interior design of function area takes into account the influence of sunlight and landscape on reading, and the reading area ensures the corresponding privacy. According to the characteristics of each reading area, good spatial segmentation can effectively avoid adverse factors in reading. Open shelf Reading and reading along the window to ensure personal privacy, avoid too much cross with others; leisure reading area enrich the reading experience by setting different scales of group discussion room and personal study room. The different combination of furniture reflects the cross-interaction of modern academic and social activities, in order to meet a variety of different parties of different work and learning needs.

▼北侧入口室内,main entrance interior

 

屋盖设计 | Roof Design

北侧屋盖外部全采用铝板的材质,每块铝板都是平行四边形,通过平面上角度的变化形成锯齿形的平面效果,在阳光下形成丰富的光影变化。细节设计上,在每两组铝板相交的阳角处设置长短不一的LED灯带,两块铝板交接处预留豁口,豁口处设置透明亚克力板内藏LED灯带。夜晚形成如瀑布般的效果。

The outer roof of the north side is made of aluminum plate which is with parallelogram shape. It forms the sawtooth plane effect through the change of the plane angle, and forms rich light and shadow changes in the sun. In detail design, each two groups of aluminum plates intersected at the angle of the sun set a short LED light belt. Two pieces of aluminum plate in front of the opening of the opening open a transparent acrylic plate inside the LED lamp belt to create a waterfall effect at night.

▼屋盖实景,roof detailed view

大屋盖的内部,我们采用“星空”的概念来隐喻辛辛学子探索未知世界。屋顶的椭圆形洞口如同星系的中心,星光环绕中心形成星系的图案,越靠近洞口星光越密集。为了完成这样的设计意图,我们采用“花瓣”和“圆形”的母题,通过疏密的变化,设计了四种图案在穿孔铝板上面,通过精心的设计布置,形成了“星云”般的图案。所有铝板都是以2000mmX1200mm的长宽尺寸作为标准件进行拼接,其中包括四种图案的穿孔铝板与一种不开孔的实面铝板,共五种图案组成北侧屋盖内表面的图案。四种穿孔板图案按照开孔率的疏密程度分为ABCD四种图案。在此基础上又设置了A’B’C’D’四种图案相应旋转180度的穿孔铝板,共计9种铝板进行分布。

Inside the big roof, we use the concept of “starry sky” to describe students exploring the unknown world. The elliptical opening of the roof is like the center of the galaxy. The star is surrounded by the center to form the pattern of the galaxy. The closer the star is, the denser the stars are. In order to complete this design intention, we use the “petals” and “round” motif, through the change of density, designed four patterns on the perforated aluminum plate, through careful design and layout, the formation of the “nebula” like pattern. All aluminum plates are spliced with the length and width of 2000mmX1200mm as standard units, including four patterns of perforated aluminum plates and a solid aluminum plate. The five patterns constitute the pattern of the inner surface of the north house. Four patterns of perforated plates are divided into four patterns according to the degree of porosity of ABCD. On this basis, we also set up four pattern of A ‘B’ C ‘D’ corresponding to 180 degrees of perforation aluminum plate related to ABCD.

▼灯光效果,lighting effect

灯光的布置上面,尽量均布在穿孔板背后,穿孔率越高的铝板,背后设置的灯珠越多。在施工中,我们让工人随机将每一款穿孔铝板按正排或者转180°排布,避免了大量的重复图案对视觉的影响,得以在夜晚灯光亮起的时候自然的形成星光倾斜而下的效果。

The layout of the lamp is as high as possible, and it is distributed evenly behind the perforated panel. The higher the perforation rate is, the more lights will be placed behind the aluminum plate. In heavy construction, we let the workers randomly arrange each perforated aluminum plate in a positive or 180 degree arrangement, avoiding the effect of a large number of repeated patterns on the vision.

▼屋盖灯光细部,detailed view

▼负一层平面图,basement plan

▼一层平面图,plan level 1

▼二层平面图,plan level 2

▼三层平面图,plan level 3

▼四层平面图,plan level 4

▼北立面和南立面图,north and south elevations

▼东立面和西立面图,east and west elevations

▼剖面图,sections

▼屋盖立面图,roof elevation

▼屋盖内侧顶面铝板分布,roof ceiling aluminum panel distribution

项目名称:重庆房地产学院图书馆
建筑设计:香港湃昂国际设计事务所(PH-Alpha Design Ltd)
首席建筑师:徐子苹
设计团队:徐子苹、吴剑钊、李煦、罗磊鑫、王佳晨、向钧达
建设地点:重庆市大学城
设计时间:2013.12—2015.12
建造时间:2015.12—2017.12
基地面积:16982m2
建筑面积:28064.29m2
结构形式:框架剪力墙结构、管桁架结构、钢结构
建筑层数:地上4层, 地下1层
主要用途:大学图书馆
主要用材:铝板幕墙采用单曲面铝单板、双曲面铝单板;玻璃幕墙采用6Low-E+12A+6中空钢化玻璃、张拉膜、天然石材
所获奖项:2016-2017亚太地产大奖最佳公共服务建筑5星大奖
Project information
Name of the project: Chongqing real estate College Library
Architectural design: PH-Alpha Design Ltd, Hongkong.
Chief architect: Xu Ziping
Design team: Xu Ziping, Wu Jianzhao, Li Xu, Luo Leixin, Wang Jiachen, Xiang Junda
Construction site: Chongqing City University City
Design Period: 2013.12 – 2015.12
Construction Period: 2015.12 – 2017.12
Base area: 16982m2
Building area: 28064.29m2
Structural form: frame shear wall structure, tube truss structure and steel structure. Number of buildings: 4 floors on the ground, 1 floors in the ground
Main uses: University Library
Main materials: aluminum sheet curtain wall with single curved surface aluminum sheet and hyperbolic aluminum sheet, glass curtain wall using 6Low-E+12A+6 glass, tensioned membrane, natural stone
Awards: 2016-2017 Asia Pacific Real Estate Awards Best Public Service Building 5 Star Award

More:  PH-Alpha Design Ltd

湃昂国际正在招募人才,有意者请点击这里



发表评论

3 评论

  1. 又丑又难做的方案是不是说明设计师脑子有病? 一给自己找麻烦,二增加造价和施工难度,三为了你瞎逼画的造型欺骗到了业主你有点职业道德吗? 一万种方法做入口灰空间偏偏弄个又厚又丑的,幕墙不折一下就不舒服? 全是表面做作的形式.
    效果图只敢放点入口吧?鸟瞰自己都看不下去了吗?造型逻辑在哪?
    作为校园中心的公共建筑,啥外部空间都不提了?和轴线宿舍,操场的关系有多少体现?
    整个方案恶心,做作.

  2. 乱七八糟的概念挼住一堆就这么个不伦不类的东西,看得人脑壳痛。

  3. 这个设计真是low爆了

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×