Changfa Residence, China by MANN Architects

Travertine and Wood Create a Primitive and Natural Living Space

Project Specs

Location:

感谢 漫设计工作室(联系邮箱:m.architects@qq.com)予gooood分享以下内容。更多关于:MANN Architects on gooood
Appreciations towards MANN Architects (contact: m.architects@qq.com) for providing the following description:

物质世界的繁荣激发着人们对大自然空前的向往。在这种向往中,人作为个体或群体之一的原始情结似乎找到了它应有的归属。但受科学技术与人文主义发展的影响,人们对自然的向往也从原始自然主义向现代自然主义转变,从简单粗暴地消费自然转变为与自然和谐共处,并强调自然与人类文明的融合共生。但当人类进入到全新的互联网时代后,真实与不真实、合法与不合法并存,人们开始乐于满足于各种虚假的幻象。这种情况下,自然的意义只存在于人有意识的追求当中,而现实中堆叠于其上的是大量不计其数的复制品或复制了复制品的复制品。

The prosperity of the physical world has inspired an unprecedented yearning for nature. In this yearning, the primitive sentiment of human beings as individuals or as a group seems to have found its due belonging. However, influenced by the development of science, technology and humanism, people’s aspiration for nature has changed from primitive naturalism to modern naturalism. That means the shift from simple and brutal consumption of nature to living in harmony with nature. At the same time, it also emphasizes the integration and symbiosis of nature and human civilisation. People began to be happy to settle for false illusions when the human entered a new internet era where the real and the unreal, the legitimate and the illegitimate coexisted. In this case, the meaning of nature exists only in the conscious pursuit of human beings. But the reality is that stacked on top of this situation are countless copies or reproductions of copies of copies. However, in reality, there arecountless copies or copies of duplicates stacked on top of it.

▼室内概览,overview © 漫设计工作室 MANN Architects

▼起居室的多功能壁橱,multifunctional closet in the living room © 漫设计工作室 MANN Architects

此项目中,我们试图通过洞石与木材这两种天然材质去呼应人类的这种原始情节。为业主在上海这个钢铁丛林之中打造一个真实可触摸的原始自然的居住空间。我们希望它抽象又写实,同时具有强烈的表现主义情感,希望它呈现出的空间氛围像Edward Hopper与Mark Rothko画作的结合品一般。

▼空间生成,diagram © 漫设计工作室 MANN Architects

In this project, we have tried to echo this primitive sentiment of the human through the two natural materials of travertine and wood. To create a realistic and touchable natural living space for the client in Shanghai where seem to be a jungle of steel. We wanted it to be both abstract and realistic, with a strong expressionist sentiment. Meanwhile, we hope to present a spatial atmosphere like a combination of the paintings of Edward Hopper and Mark Rothko.

▼起居室陈设,furnitures in the living room © 漫设计工作室 MANN Architects

▼运用洞石与木材两种天然材质
the two natural materials of travertine and wood © 漫设计工作室 MANN Architects

项目位于上海市中心的一栋高层住宅,原始空间层高较低,布局封闭,采光不足,需要进行整体空间优化。业主希望空间在保持原始自然氛围的基础之上,依然能实现明亮舒适的居住感,尽管原始自然的材质通常表面会更粗糙不利于反射光线,但业主总是贪心的,作为设计师我们必须要满足业主的各种需求。因此,即使在原始结构可变性不强的情况下,我们依然在布局上做了比较大的调整,例如将原来南侧两个小房间合并为一个大房间作为主卧空间,将原来封闭的厨房打开变为起居空间的延伸,将原来两个小卫生间合并为一个大的卫生间,这些布局调整让原来闭塞昏暗的房间变得开敞通透,且自然光更易进入。在材料的使用上,除天然洞石和木材之外,我们也大量使用了白色涂料,好让空间光线变得更均匀明亮;同时在软装搭配上我们也尽量使用了舒适的布料和柔和的色调,以使空间更加宜居。

The project is located in a high-rise residential building in the centre of Shanghai. The original space of it was a low storey height, closed layout and insufficient light, so the overall space needed to be optimised. Although the original natural materials are usually rougher in surface and not conducive to reflecting light, the client wanted a bright and comfortable feeling of living in space while still maintaining the original natural atmosphere. The client is always greedy and as designers, we have to meet the various needs of the client. Therefore, we have made considerable adjustments to the layout even under the situation of the original structure with a weak variability. For example, the two small rooms on the south side were combined into one large room for the master bedroom. The closed kitchen was opened and turned into an extension of the living space. And the two small bathrooms were combined into one large bathroom. These changes to the layout have opened up the previously closed and dark rooms and allowed natural light to enter more easily. In terms of materials, in addition to natural travertine and wood, we have also used a mass of white paint to make the space light more uniform and brighter. Meanwhile, we tried to use the comfortable fabric and soft tones in the soft furnishings to make the space more livable.

▼细部,details © 漫设计工作室 MANN Architects

▼起居室与休闲阳台相连,the living room connecting to the leisure balcony © 漫设计工作室 MANN Architects

整个平面布局被中间贯穿南北的承重墙分为东西两侧,东侧为开放的起居及餐饮空间,西侧为私密性更强的主卧及儿童卧。在开放空间的墙面及地面,我们大量使用洞石和木材这两种天然材质,且洞石表面特意保留了原始的孔洞以保持其粗糙的表面肌理。餐桌、餐凳也以洞石定制,搭配金属质感的吊灯和橡木餐椅,延续自然之意。为了让空间氛围更有戏剧张力,我们在客厅搭配了精致的天然大理石定制茶几及雕塑展示台。另外电视柜通过移门开合的方式,设计了三种展示方式,为客厅增添了趣味性。阳台抬高两个踏步做木质地台,作为温暖舒适的休闲阅读区。

The whole layout is divided into east and west by the central load-bearing wall running north and south, with the open living and dining space to the east and the more private master bedroom and children’s bedroom to the west. Travertine and wood, both natural materials, are used extensively on the walls and floors of the open spaces, and the original holes in the travertine surfaces have been deliberately retained to maintain the rough surface texture. The dining table and stools are also custom-made in travertine, with metallic chandeliers and oak dining chairs to continue the natural feel. To add dramatic tension to the ambience of the space, we have paired the living room with an exquisite natural marble bespoke tea table and a sculptural display table. Besides, the TV cabinet has been designed to add interest to the living room by opening and closing the sliding doors in three ways of display. The balcony is elevated by two steps and made into a wooden floor, which serves as a warm and comfortable reading area.

▼从起居室看开放厨房,view of the open kitchen from the living room © 漫设计工作室 MANN Architects

▼室内走廊,the interior corridor © 漫设计工作室 MANN Architects

主卧被设计为一个拥有两扇南向窗户的大套间,空间通透,采光充分,功能上融合了休息区和办公区,并且主卫做了三分离设计,台盆做立式一体化台盆,自然分隔办公与休息区。主卧依然大量使用了洞石和木材质,延续了空间的原始感,但木材质比例增加,让主卧显得更加温馨。

The master bedroom is designed as a large suite with two south-facing windows, providing a transparent space with plenty of light. It is a functional blend of lounge and office areas and has a triple separation design in the main bathroom with a vertically integrated basin to naturally separate the office and lounge areas. The master bedroom still makes extensive use of travertine and wood to continue the originality of the space, and the increased proportion of wood gives the master bedroom a warmer appearance.

▼主卧入口,entrance of the master bedroom © 漫设计工作室 MANN Architects

▼主卧洗漱区,washing and dressing area of the master bedroom © 漫设计工作室 MANN Architects

▼细部,details © 漫设计工作室 MANN Architects

主卫与客卫全部使用天然洞石铺贴,营造一种在自然中洗浴的原始感。Changfa Residence是我们对人向往自然这种原始情节的抽象化表达,也表达了我们希望与这个虚幻且高度同质化的互联网社会保持适当距离的态度,延续了我们漫设计工作室对原始自然且充满诗意的空间氛围的追求。

The master bathroom and guest bathroom are all tiled with natural travertine to create a sense of the primitive of bathing in nature. Changfa Residence is our abstract expression of the primordial sentiment of human beings yearning for nature. It is also an expression of our desire to keep a proper distance from the illusory and highly homogenised internet society. and continues the pursuit of a primitive, natural and poetic space atmosphere in MANN Architects.

▼客卧,the guest bedroom © 漫设计工作室 MANN Architects

▼客卧书桌,desk of the guest bedroom © 漫设计工作室 MANN Architects

▼轴测图,axonometric © 漫设计工作室 MANN Architects

▼平面图,plan © 漫设计工作室 MANN Architects

设计机构:漫设计工作室
主创设计:王滟杰
参与设计:李丹
项目时间:2020-2021
项目位置:上海市长宁区番禺路长发花园
摄影版权:漫设计工作室(MANN Architects)
品牌:本土创造BENTU、GUBI、Hay、&Tradition
材料:天然洞石、大理石、枫木饰面、白色烤漆板、白色乳胶漆

Project name: Changfa Residence
Agency: MANN Architects
Leader designer: Wang Yanjie
Assistant designer: Li Dan
Time: 2020-2021
Project location: Changfa Garden, Panyu Road, Changning District, Shanghai
Material: Travertine, Marble,Maple veneer, White Paint Board,White latex paint

More:漫设计工作室(联系邮箱:m.architects@qq.com); 更多关于:MANN Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment