Chambre de Métiers et de l’Artisanat Hauts-De-France by KAAN Architecten + PRANLAS-DESCOURS architect & associates

An inhabited landscape dedicated to the public sphere

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 KAAN Architecten 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood. Appreciation towards KAAN Architecten for providing the following description:

在巴黎建立分公司之后,荷兰建筑事务所 KAAN Architecten 与法国事务所 PRANLAS-DESCOURS architects & associates (PDAA)共同设计了位于法国里尔的新法兰西工艺贸易商会建筑(CMA)。该建筑是国际竞赛的优胜作品,并且作为城市的新门户,是 80 年代 Euralille 区、Euratechnologies和Eurasante 共同合作的城市发展项目的一部分。

Following the launch of its Paris outpost, Dutch architecture firm KAAN Architecten together with French office PRANLAS-DESCOURS architect & associates (PDAA), present the new Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) Hauts-De-France in Lille (France). The winning entry of an international competition for Eurartisanat campus, this building works as a new gateway of the city and is part of its urban development initiated in the Eighties with Euralille district, Euratechnologies and Eurasanté.

▼建筑外观,exterior view ©Fernando Guerra FG+SG

工艺贸易商会(CMA)位于前 17 世纪沃班要塞的边缘,现在被一条高速环路所取代。北面,一条铁路和里尔植物园(Jardin des Plantes de Lille)界定了基地的边界。南面,阿贝拉德街划定了一个由KAAAN Architecten 建筑事务所和 PDAA 共同设计的范围更大的总体规划区域。它包括了 CMA 商会总部大楼、五座建筑组成的未来综合体和一个公园。公园横跨场地,作为附近花园的沿伸。

▼场地平面图,site plan

The CMA is set along the edge of the former Seventeenth Century Vauban fortification, now replaced by a high-speed ring road. The northern border of the site is defined by a railway line and the botanical garden — Jardin des Plantes de Lille. To the south, Rue Abélard defines the perimeter of a wider masterplan area designed by KAAN Architecten and PDAA, and comprising of CMA headquarters, a future complex of five buildings and a lush park spanning the site as an extension of the nearby garden.

▼场地鸟瞰,aerial view ©Fernando Guerra FG+SG

建筑整体简约剔透,拥抱并保护了场地周边的自然环境,加强了该地区不同元素之间的对话。

With its minimalist esthetics and elegant transparency, the monolithic building gives an embracing and protective gesture towards the surrounding nature, reinforcing the dialogue between the diverse elements of the area.

▼简约剔透的体量,the volume with minimalist esthetics and elegant transparency ©Sebastian van Damme

▼立面细部,facade ©Sebastian van Damme

贸易工艺商会坐落于宽阔的平原上,占地 80 米×80 米。拔地而起的三层建筑为手工艺业的教育和发展提供了空间。每一层都与景观保持着紧密的联系:在二楼,KAAN Architecten和PDAA设计了一个突出的悬臂,框起了里尔和花园的景色。

In broad horizontal strokes, the CMA spreads over three floors rising from a square shaped footprint of 80 by 80 meters, providing both educational functions and spaces dedicated to supporting craft business. Each floor holds a strong connection to the green landscape: on the first floor, KAAN Architecten and PDAA have designed a prominent cantilever that frames a scenic view of Lille and the gardens.

▼二层设计了一个突出的悬臂,a prominent cantilever was designed on the first floor ©Fernando Guerra FG+SG

▼广场视角,view from the square ©Fernando Guerra FG+SG

该建筑两个位于不同楼层的公共广场引人注目。位于底层的是新的工匠广场(南面),而二层北面是一个宽敞的露台。露台使项目与阿拉斯郊区街(Rue du Faubourg d’Arras)通过一座桥连接起来。两个公共入口都由一系列具有代表性的空间连接起来:南部广场、入口大厅、礼堂及其门厅,以及一个可以俯瞰北部露台的宽阔开口。此外,每个入口服务于两个主要的建筑区域:学徒培训中心和致力于手工艺事业发展的办公室。

The building features two public squares on different levels. On the ground floor, is the new Place des Artisans (south), while a large terrace to the north of the first floor aligns the project with Rue du Faubourg d’Arras and connects to it with a bridge. Both public entrances are linked by an enfilade of representative spaces: southern square, entrance hall, the auditorium and its foyer, as well as a wide opening overlooking the north terrace. Moreover, each entrance serves the two main architectural realms: the apprentice training centre and offices devoted to supporting craft business procedures.

▼首层空间,ground floor space ©Fernando Guerra FG+SG

▼从入口大厅望向广场,view to the square from interior ©Fernando Guerra FG+SG

▼广场,square ©Fernando Guerra FG+SG

▼从门厅望向礼堂,view to the auditorium from the foyer ©Fernando Guerra FG+SG

▼礼堂内部,auditorium interior view ©Fernando Guerra FG+SG

▼舞台区,stage area ©Fernando Guerra FG+SG

▼从礼堂望向大厅,view to the hall from the auditorium ©Fernando Guerra FG+SG

CMA商会围绕着六个天井对称布置,为大部分流线空间提供自然光线,将建筑划分为四个部分使其承载不同的功能。六个天井沿伸至每个楼层。内部功能从本地和区域管理到研究和教育设施(美发学校、烹饪学校、实验室、教室)各不相同。新建筑充当商会和相关培训学校的枢纽。这些学校以前分散在里尔老城市中心。

▼天井和交通流线示意,patios and circulation

The CMA is symmetrically organized around six patios that provide natural light for most circulation spaces and divide the building into four clusters housing different realms and spanning through the whole three levels. Functions vary from local and regional administration to research and educational facilities (hairdressing school, cooking school, laboratories, classrooms). The new building acts as a hub for both the Chambre and the associated training schools, which had been previously scattered throughout the historic city centre of Lille.

▼大厅,hall ©Fernando Guerra FG+SG

▼天井为大部分流线空间提供自然光线,the patios provide natural light for most circulation spaces ©Fernando Guerra FG+SG

为了与城市肌理和周围景观加强联结,建筑师非常注重使用自然材料:玻璃和石材。首层和三层由模块化的双层玻璃幕墙包裹,确保了室内环控制和高质量的声学效果。每个通高模块都有一个可以打开的内部抛光铝窗和一个固定的外部玻璃面板。外部玻璃面板上渐变的反光印刷图案,使建筑融入自然的同时,在视线高度创造出一个完全透明的区域。

▼首层和三层由模块化的双层玻璃幕墙包裹,the ground and second floors are wrapped by a modular double glass facade ©Fernando Guerra FG+SG

In order to interact with the urban fabric and the surrounding landscape, the architects have paid great attention to the use of natural materials: glass and stone. The ground and second floors are wrapped by a modular double glass facade that ensure climate control and quality acoustics. Spanning the full floor height, each module features an inner polished aluminum window which can be opened and a fixed outer glass panel with a reflective print that gradually fuses to create a fully transparent zone at eye level while blending the building into nature.

▼外部玻璃面板上渐变的反光,outer glass panel with a reflective print ©Sebastian van Damme

▼每个通高模块都有一个可以打开的内部抛光铝窗,each module features an inner polished aluminum window which can be opened ©Sebastian van Damme

此外,天井外墙的大型抛光铝窗框设计独具匠心,包裹瓦尔斯石英岩。这是一种非常结实、紧凑和抗霜冻的瑞士石材。这种石材也被用于庭院地板和入口大厅,以强化室内外之间的联系。

Moreover, the patio façades which feature large polished aluminum window frames are clad in Vals Quartzite, a very solid, compact and frost-resistant stone from Switzerland. The same stone has been used on the patio floors as well as in the entrance hall to enliven the link between exterior and interior.

▼天井,patio ©Fernando Guerra FG+SG

▼外墙的大型抛光铝窗框包裹瓦尔斯石英岩,the patio façades which feature large polished aluminum window frames are clad in Vals Quartzite ©Fernando Guerra FG+SG

▼天井为室内带来采光,the patio bring natural light into the space ©Fernando Guerra FG+SG

▼被天光照亮的走廊,the corridor illuminated by skylights ©Fernando Guerra FG+SG

CMA商会希望通过这种坚实的材料,在吸纳和反映周围的景观,可以同时作为一个新的地标性元素脱颖而出,打造一个具有公共性的人文景观。

Through its solid materiality, Eurartisanat aims to both articulate, absorb and reflect the surrounding landscape while at the same time standing out as a new iconic element, an inhabited landscape dedicated to the public sphere.

▼一个新的地标性元素,a new iconic element ©Sebastian van Damme

工艺贸易商会与奥赛的ISMO分子科学研究所代表了 KAAN Architecten 建筑事务所最近在法国设计的两个项目。另外两个大型综合设施也处于建设的最后阶段:一个靠近里尔的EuraTechnologies,另一个在南特的ZAC Bottiere-Chenaie。与此同时,位于巴黎奥贝维利耶(Aubervilliers)的一处写字楼综合体,目前处于设计阶段。它将重振巴黎从前的边境物流区。

The Chambre de Métiers et de l’Artisanat, together with ISMO – Institute des Sciences Moléculaires in Orsay, represent two of the recent projects designed by KAAN Architecten in France. Two large mixed-use complexes are also in the final phase of construction: one close to EuraTechnologies area in Lille, the other in the ZAC Bottière-Chénaie in Nantes. Meanwhile, an office complex in Aubervilliers, Paris, is currently at design stage and is set to revitalize the former logistics area at the borders of the city.

▼夜间整体鸟瞰,project overview by night ©Fernando Guerra FG+SG

除了 CMA,PDAA 最近还交付了一个由停车场、办公室和体育设施组成的 Black Diamond 项目。该项目获得了 ADC 年度综合建筑奖。PDAA 目前正在开发几个建筑和城市尺度的项目。例如凡尔赛 Satory 区域的开发,这是大巴黎地区的主要项目之一(55 万平方米的城市项目,12 公顷的公园和测试轨道)。

Alongside the CMA, PDAA has recently delivered the Black Diamond project consisting of a parking lot, offices and sports facilities, that received the ADC architecture prize for the mixed-use building of the year. PDAA is currently developing several projects on both architectural and urban scales, such as the Satory development in Versailles, one of the main projects in the Greater Paris area (550.000 sqm of urban project, 12 hectares of park and test tracks).

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,sections

Location: Place des Artisans, CS 12010, 59000 Lille (France)
Architect: KAAN Architecten – PRANLAS-DESCOURS architect & associates
Project team: Christophe Banderier, Delphine Bresson, Louise de Chatellus, Sebastian van Damme, Gustav Ducloz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Marylene Gallon, Michael Geensen, Renata Gilio, Julie Heathcote-Smith, Kees Kaan, Maud Minault, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Fabien Pinault, Ismael Planelles, Jean Pierre Pranlas-Descours, Ana Rivero Esteban, Anne Roullet, Dikkie Scipio, Marianne Seyhan
Client: Chambre de Métiers et de l’Artisanat Hauts-De-France, Lille
Competition: February 2007 – July 2007
Design phase: July 2009 – January 2013 Construction phase: October 2014 – January 2019
Total floor area: 14.800 sqm
Park area: 2 hectars
Building costs: 36.500.000 €
Program: Offices, auditorium, laboratories, classrooms, exhibition spaces, culinary school, hairdressing school, restaurant, public squares and park
Structural advisor: EVP Ingénierie, Paris
Financial advisor: Martin & Guiheneuf, Paris
Installation and Sustainability advisor: Martin & Guiheneuf, Paris Façade advisor: T/E/S/S atelier d’ingénierie, Paris
Kitchen installation advisor: Creacept restauration, Lezennes Site work: URBATEC, Bussy-Saint-Georges
Landscape: TN+, Paris
Control office: DEKRA Construction, Lesquin
Contractors:
Structure : Demathieu et Bard, Marcq en Baroeul
Façade: PMN, Lesquin
Interior fixtures, doors, windows: SDI, Haubourdin Baswaphon ceilings: Entreprise Michel, Saint Brévin-les-Pins Technical floors: Comey SAS, Villeneuve-sur-Yonne Painting: Cabre, Courrières
Stone floors: Surface carrelage, Wattrelos
Wood floors: Parqueterie de la Lys, La Chapelle-d’Armentières Electricity: Cegelec Nord Tertiaire, Wasquehal
Plumbing, ventilation and heating: MGC, Templemars Elevators: Schindler, Wambrechies
Fixed furniture: Atelier 41, Saint-Calais
Kitchen equipment: Cofrino, Lambersart
Site work: COLAS, Nancy
Photo credits: Fernando Guerra FG+SG; Sebastian van Damme

More: KAAN Architecten。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood

Post a Comment