CASA DOLCE VITA by Atelier Michal Hagara

The interior space made of the light art and the raster

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 Atelier Michal Hagara 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Atelier Michal Hagara for providing the following description:

作为一个项目的设计和实施者,建筑事务所Atelier Michal Hagara在本项目中的任务是,改造一个位于布拉格市中心相对较新的中型公寓,以满足其住户——一对四海为家的夫妇的需求,同时符合其身份地位。本项目的设计灵感和概念来自于现代主义建筑和建筑师对位于布尔诺的Tugendhat住宅的喜爱,采用较为随性的空间设计,而不像意识形态那样正式。对于一直在四处奔波的住户来说,这间公寓应该是他们在布拉格的一个会客空间和落脚点,因此,建筑师希望将这里打造为一个宁静且舒适的居住空间,并通过一种纯粹的、简单却精确的几何图形概念,辅以由精湛的工艺打造的华丽的材料尺度,在公寓空间中加入一些趣味性元素。建筑师将整个公寓空间当作一个整体的艺术作品看待,就像建筑师密斯·凡·德·罗在20世纪20年代末设计的Tugendhat住宅一样。所有的构件都具有关联性,不断地彼此呼应或彼此对比。

The assignment for me as the designer and my studio – as the implementer, was as follows – Recreate a relatively new, medium sized maisonette apartment in Prague city centre for the needs and level of cosmopolitan couple, while I got almost unlimited freedom as the author. Inspired by modernism and the love of the Tugendhat villa in Brno, I drew the concept from just these sources – not as formal as ideologically rather. As the clients, constantly on the road, should use the flat as a point of contact and a haven, I had the pleasure to create it calmly and comfortably, with a spark of playfulness – what I was aiming for in a purely geometric scheme, simple to strict shapes and a noble material scale supported by uncompromising craftsmanship. The project originated as a Gesamtkunstwerk, a complete author craft – the same principle as the architect Ludwig Mies van der Rohe applied at the end of the 1920s just in designing the mentioned villa. All of the elements are related together, continuously follow each other or deliberately contrast.

▼室内主要居住空间,interior view of the main living space

由开发商主导的公寓原始布局并不那么尽如人意。考虑到居住建筑的潜在要求,建筑师不得不按照平面图上的空间划分,根据其自身的设计概念和住户的需求,来创造一系列相互堆叠的功能区。整个空间都充斥着一种漂浮性,各个区域和谐共处,相互交流和融合。清晰的空间组织形式创造出一种平静感,一个典雅的居住功能空间,同时,它们也是生活的一部分。

厨房的部分空间配有电气用具和一个隐藏的食品储藏室,该空间中包含了一个较小的备餐区和食品储藏区,通过格栅与其他空间分开,可以从厨房空间进入。而厨房中岛则像是一个由整块石料加工而成的雕塑,竖立在一个手工切割的铝制平台上,均衡地悬浮在空间中,仿佛是一搜豪华游艇在港口缓慢航行。厨房空间是主要生活空间的一部分。此外,建筑师还使用了一些最新的技术,在炉灶的上方抽油烟机的位置处悬挂了一个醒目的灯具。

The original layout of the apartment as well as the arrangement by the developer were not solved just happily. With regard to the potential of the residential building, I had to literally trench down the floor plan, adapt it to my intention and to the needs of the clients and create mutually overlapping functional zones. The floating space is oriented to the pair, their coexistence, communication and proximity. Clear forms are not disturbing, they provide functionality in an elegant habitat, and are a kind of painting canvass for life itself.

Part of the kitchen unit with appliances and a hidden pantry cabinet (separated by raster) with a smaller food preparation area and food storage are accessible from the kitchen space. A kitchen island – a sculpture like processed monolith, air-balancing above floor level on a hand-cut aluminium platform – can evoke a luxurious yacht slowly sailing by a harbour. The kitchen area is a recognized and fully-fledged part of the main living area. The use of up-to-date technologies has given me occasion for a little joke – above the cook top, an outstanding light object hangs in the place where the cooker hood is usually located.

▼厨房中岛空间,中岛均衡地悬浮在空气中,the kitchen island which is air-balancing above floor level

▼厨房中岛细节,中岛上方悬挂着艺术灯具,details of the kitchen island with an art light installation above

在主要的居住空间内,住户不仅可以慵懒地度过极度轻松和放纵的一天,也可以与朋友聚会玩耍。作为空间中最为醒目的元素和艺术品之一,Jan Kath地毯在起居室内占据着重要的地位。除了少数例外之外,所有家具和包括原始细节在内的细木工元素都是由建筑事务所Atelier Michal Hagara设计制作的。这些家具和元素在捷克的社会中非常流行,它不仅仅是原创家具系列的创始者,在现代主义建筑中极为流行,也是家具定制生产流线中的一种实体艺术品。此外,作为对Tugendhat住宅的致敬,建筑师还在DISCO圆形餐桌后设置了一系列全套式凳子组合,该组合由四个布尔诺椅组成,以组团的形式排列。FLATPACK家具在起居室空间毫不起眼。这两件家具都是由本文的作者设计的。

In the main living area, residents can spend an extravagant and regenerating “lazy-day” as well as a party with friends. As a status declaring element and artwork, the original solitaire carpet from Jan Kath is to be prominent here. Up to a few exceptions, all furniture and built-in joinery elements, including original details, were made by my studio, which has already become popular among the Czechoslovak cream of society, not only as a producer of original furniture solitaires, continuing in modernism bequest, but also as an art-craft entity in furniture made-to-order production. As a reminiscence of the famous villa and its author, the ensemble of the four signed stools by Brno Chair, grouped – how else – behind the DISCO circular dining table, serves in the project. The FLATPACK solitaire inconspicuously serves in the living area. Both pieces are my designs.

▼起居室空间,铺设着地毯,the living room with the original solitaire carpet

▼起居室局部,partial view of the living room

光环境的设计也是整个项目的重要组成部分。因为光环境不仅能影响人们的情绪,更能够为这些无生命的建筑构件注入一种生命力,同时突出了建筑的材料特性,例如主起居室石墙上原始而灯光艺术装置,通过按下开关按钮,便可以为住户提供一种别样的空间氛围。

The light concept is an essential part of the whole project. It creates not only moods, but it literally breathes life into matter and celebrates materiality – from the stone wall in the main living room, for example, an original artistic installation is created by pressing the switch.

▼起居室墙壁上的灯光效果,the light effect of the wall of the living room

公寓内的空间是多功能的,因此,乍一看之下,人们往往无法分辨出它们的主要功能,例如,公寓的一个由镜面围合而成的方形小隔间内其实隐藏了一个内置衣柜和一间带有淋浴空间的卫生间。无论是对住户,还是对访客来说,公寓的入口都是一个欢迎空间,因此,它也极具代表性,毕竟人们对公寓的第一印象便来源于此。白天里,阳光照进室内走廊,在格栅散射和柔化的作用下,创造出一种炫目的光影效果,同时,格栅还可以避免来自室外空间的窥探的目光,从而保护了住户的隐私。此外,格栅这种建筑元素也被应用在了公寓的其他东北向的窗户上。与整个项目所呈现出来的效果一样,建筑元素的艺术性和功能性被综合了起来。

The zones in the apartment are multifunctional, and they do not always reveal their primary function at first glance – the mirror cubicle of the rectangular floor plan hides a built-in wardrobe and a toilet with a shower. The entrance is perceived as a welcome space – whether for the owners or their visits, so it is made as representative as the other interior – after all, it is the first impression of the whole work. The sunlight entering the corridor is dazzled by a raster that not only softens and disperses it, but at the same time prevents the unwanted view from outside. The raster motive is also used on the rest of north-east oriented windows of the apartment. As in the whole project, the synthesis of the artistic and utilitarian function of the elements is valid here as well.

▼公寓入口,由镜面围合而成的方形小隔间,其下隐藏了一个内置衣柜和一间卫生间,the entrance, the mirror cubicle of the rectangular floor plan hides a built-in wardrobe and a toilet

▼公寓入口,阳光透过格栅,创造出炫目的光影效果,the entrance, the sunlight is introduced through the raster, creating a dazzling effect

入口处走廊的另一侧以同样的方式与平面图上矩形的地面结合起来,采用Hi-Macs人造大理石饰面,同时在其下隐藏了一间步入式鞋柜兼手提包柜,步入式鞋柜仿佛一间巴黎精品鞋店,住户可以通过入口走廊进入。

The opposite side of the entrance corridor, united into the rectangular base the same way, is covered with a Hi-Macs facing and hides a walk-in shoe and handbag cabinet -which acts as a Paris boutique scene, both accessible from the entrance hallway.

▼室内走廊另一侧局部,采用人造大理石饰面,同时隐藏了一间步入式鞋柜,partial view of the corridor which is covered with a Hi-Macs facing and hides a walk-in shoe cabinet

▼步入式鞋柜细节,details of the walk-in shoe cabinet

作为一个时代中建筑发展的方向,现代主义已经证实了其建筑品质,并引导着建筑师进入下一个建筑时代。建筑师将“当代现代主义”作为自己的建筑风格。这种建筑风格是建立在现代主义的品质上的,并始终以一种严格意义上的传统方式,将它们与当今的需求和技术联系起来。Dolce Vita公寓是建筑师基于这些原则所设计的第一个综合性建筑。

Modernism as a direction has confirmed its qualities and its recency for the “new man” of tomorrow. I call “contemporary modernism” the style that I began to develop myself. It is to build on these qualities and to connect them with the needs and technologies of today, but always in a strictly classic way. Casa Dolce Vita is my first comprehensive piece built on these principles.

▼室内空间局部,details of the interior space

▼室内空间局部,卫生间的门隐藏在木制墙面之下,part of the interior space, the door of the bathroom is hidden under the wood veneer

▼卫生间,the bathroom

对建筑师来说,本项目既是一个梦想,也是一个巨大的挑战。本项目告诉我们,在建筑设计中,建筑师不要试图通过创造空间来实现自己的价值,不要过度地以建筑师自己的姿态和立场来设计,而是要站在客户的立场上,思考他们的日常需要和喜好,创造一种平和和自信的真实作品,一种可以通过时间来证明的建筑空间。在Dolce Vita公寓项目中,建筑师希望创造一个先进且成熟的项目,一种适合居住的建筑空间,一种充满着优雅、趣味和安全感的生活环境。

Getting free in drafting a project is a dream and nightmare at the same time. Do not let oneself carry off by attempt for originality and do not create inordinate author gestures and positions, to think about everyday needs and preferences of clients, to create a peaceful and self-confident authentic work, which will also give it time for truth. With Dolce Vita, I wanted to create an advanced and mature project, a kind of habitable George Clooney – a modern gentleman with good manners and old-world noblesse, an adult who has not forgotten to play, the one you always feel safe and never bored you – the personality.

▼室内楼梯细节,details of the interior stairs

Designer: Atelier Michal Hagara
Project location: Prague, Czech Republic
Client: Private
Realization: 2014-2018
Photo credits: Jakub Skokan and Martin Tůma / BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)

More: Atelier Michal Hagara

Post a Comment