Casa 1016 By RAS Arquitectura

A dialectical play in physical and visual connections.

Project Specs

Location:
Materials:

来自RAS Arquitectura对gooood的分享。更多关于他们:RAS Arquitectura on gooood
Appreciation towards RAS Arquitectura for providing the following description:

项目是一个家庭住宅,设计师试图用最最小化的干预手法实现空间的更新。在预算很低的情况下,尽量保留现有结构减少拆除部分,同时结合空间布局,可以季节性的租售给游客获得一定补贴。当前住宅的内部结构已经过于陈旧,不能满足客户的功能需求。

The proposal is for a small budget intervention in which demolition is minimized to make the most of existing features, aimed at combining a second home with seasonal rentals. However, the home’s current floor plan is outdated and does not meet the new functional requirements and needs.

通过一些细微的变化,建筑师试图改变住宅被使用的方式。原来位于一楼的厨房空间很小,而且和其他空间也没有任何联系;新的厨房在保持原有位置的情况下变为了开敞式的空间,这样既可以拓展空间感,也可以避免改动现有的管道和排水系统。原有的承重墙亟待重新整修,建筑师在加固结构下方打破了原有的实墙,加入一个弯曲的隔板,创造出新的用餐区。这个隔板只有 180 厘米高,定义功能的同时保持了空间的连续性。

With a few changes, the idea is to change the way the house is lived in. On the ground floor, the kitchen is small and has little relation to the other spaces; although the new kitchen project maintains its current location to take advantage of the existing plumbing and drain systems, it now opens up to the living room through an opening in the wall that separates these two spaces, which is a load-bearing wall and thus requires reinforcing. Under this reinforcement, a new curved partition is added between the living room and the kitchen, creating a dining area. But this partition does not reach the ceiling as it is only 180 cm tall, and its purpose is to create a distinct area but without splitting the space, adding interior circulation complexity and spatial richness. The rest of the interior interventions on the ground floor are focused on creating a space continuum without physical separation but using specific elements to define the different areas based on their function.

▼厨房里的曲面隔板,the wood partition in the kitchen

   

▼曲面隔板围合处用餐区,partition surrounds dining space

▼厨房工作台,operation table

为了尽量维持原貌,减少对一楼的平面修改,设计决定对五间卧室的布局进行保留,但改变了中央卧室的功能。原本不透明的门廊,通过两个大型滑动门将空间彻底开放。如此,该空间的功能变得更加灵活,他可以作为一间卧室,游戏室,阅览室,甚至作为走廊的延伸部分与户外露台相连。折叠床和内置壁橱隐藏在房间内提供大量的存储空间,也为房间创造了多种使用方式。而新的地板和墙壁衬垫也强化了这些存储空间的可利用性。

On the first floor, again with the aim of preserving most elements and minimizing demolition, the five-bedroom layout is kept, but the features of the central bedroom are completely changed: its opaque doorway becomes transparent, with the possibility of opening this room completely to the hallway through two large sliding doors. This way, this room’s function becomes flexible, as it can be separated from the rest as a bedroom (by means of an opaque curtain), as a game or reading room, or as the extension of the hallway into the outdoor terrace. Concealed built-in closets hide folding beds and storage surfaces, enabling different uses for these rooms. Replacing the floors, as well as the new wall lining, helps reinforce this new strategy.

▼滑动玻璃门让空间更加开阔,the sliding door enlarge the interior space

底层采用黑色陶瓷地板,其人字形图案统一了所有区域。一楼日夜生活区的相互干预十分有趣。空间在物理上相互连接却在视觉上完全分离,主要空间在视觉上连贯却在物理上严格分区。空间中的橡木板让这种矛盾的空间关系更加突出。

For the ground floor, a new black ceramic floor in a herringbone pattern unifying all areas and seen again in the common areas on the first floor is selected. The intervention on the ground floor (daytime living areas) and the first floor (nighttime living areas) can be read as a dialectical play: on the ground floor, the spaces are physically connected but visually and functionally separated, while on the first floor, the main room is visually connected but physically separated.

▼视觉上的连续与空间上的隔离,a dialectical play in physical and visual connections

▼隐藏在墙壁中的存储空间,the storage space on the wall

▼楼梯,staircase

▼一层平面图,the first floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼剖面图,section

Architect: Raúl Sánchez

Project Name: Casa 1016
Location: Castelldefels (Barcelona)

Team:
Engineering: Marés ingenieros
Structure: Diagonal Estructuras

Photography: José Hevia (www.josehevia.es)

Project: 2016
Cosntruction: January-May 2017

Client: Private
Built surface: 170sqm (indoors)

More: RAS Arquitectura,更多关于他们:RAS Arquitectura on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment