Bytehare巷尾药局办公空间,杭州 / 吾好空间设计

通过半围合的形式使一二层空间产生互动关系

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 吾好空间设计(联系邮箱:five_design@163.com)予gooood分享以下内容。更多请至:FIVE DESIGN on gooood
Appreciation towards FIVE DESIGN (contact: five_design@163.com) for providing the following description:

巷尾药局男装品牌作为一家隐于市的“药局”,一直以来隐匿在巷尾深处默默地沉淀品牌文化,深耕服装行业专业技术与知识,贯彻中庸平衡处世方针,输出所热爱的文化。巷尾药局的新办公室设立在杭州滨江聚7众创空间,一个由钢结构老厂房的机电工厂改造的创意园。我们在“巷尾药局”设计中,保留部分厂房原有的元素,融入对于空间的理性思索与感性的功能探讨,针对品牌的行业,进行了针对性的空间设计。

The new office of “Lane’s End Drugstore” Menswear brand is located in a creative park converted from an old steel-framed electromechanical factory – Hangzhou Binjiang Ju7 Creative Space. In the design of “Lane’s End Drugstore” Menswear brand, we have retained some of the original elements of the factory, but also incorporated our own rational thinking about the space and emotional discussion of the functions, and tailored the space design to the brand’s industry.

▼改造后,室内概览,after renovation, overview of the interior space © 池敏

场域内开阔且明亮的大空间,非常适合营造一个开放、通透、光线充足且互相连接的工作空间。公共空间的设计利用层高优势,打造了一个二层阅读平台,墙体的几何穿插,除了增加的符号性外同时也增强了空间视觉的焦点,通过半围合的形式与立体空间的垂直尺度,让一二层空间产生一个互动关系。

The large, open and bright spaces within this venue are perfect for creating an open, airy, well-lit and interconnected workspace. The design of the public space takes advantage of the height of the floors to create a two-story reading platform. The geometric interpolation between the walls not only increases the symbolism, but also enhances the visual focus of the space. Through the semi-enclosed form and the vertical scale of the three-dimensional space, the interaction between the first and second floors is created.

▼入口处的线性光线,linear light at the entrance © 池敏

▼入口空间,the entrance © 池敏

▼明亮的办公空间,the large, open and bright working area © 池敏

▼会议区的半围合空间,the semi-enclosed meeting area © 池敏

▼二层的休息阅读区,reading area on the second floor © 池敏

楼梯作为公共空间中的一个视觉落点,除了具有现实意义的功能性外,也可以很有趣味,它可以是一个装置、一个陈设,旨在通过浅色踏步与不锈钢扶手之间的搭配,营造轻盈通透的开敞式步道,降低大面积楼梯在视觉上的厚重感。楼梯下方的葫芦秘境微景观,青山绿水,山雾缭绕,缓解视觉疲劳,成为一二层空间共享释放的虚线地带,作为视觉延伸。

As a visual landing in a public space, the staircase can be interesting in addition to its functional relevance. It can be an installation, a furnishing, designed to create a light and airy open walkway through the matching between light-colored treads and stainless steel handrails, reducing the visual heaviness presented by large staircases. The gourd-shaped secret micro-landscape below the staircase, with green hills and mountain fog, relieves visual fatigue and becomes an imaginary zone for the shared release of the first and second floor spaces as a visual extension.

▼楼梯通向二层,the stairs leading to the second floor © 池敏

▼葫芦秘境微景观,the gourd-shaped secret micro-landscape below the staircase © 池敏

 

#1 办公区域 | Office area

空间设计跟随建筑结构韵律,将外部自然光透过内窗框的建筑构造照射进来。办公区域裸露的承重钢梁,是被保留下来的原建筑结构,钢梁的原始彩度与空间主题色山鸣谷应,也模糊了新旧关系下的时间概念。

The spatial design of the office area follows the rhythm of the building structure, allowing natural light from the outside to shine through the architectural structure of the inner window frames. The exposed load-bearing steel beams in the office area are the original structure of the building that has been preserved. The original color of the steel beams contrasts with the theme color of the space, and at the same time blurs the concept of time in the relationship between the old and the new.

▼会议区,the meeting area © 池敏

▼办公区保留了原建筑结构,the original structure in the working area © 池敏

▼自然光透过内窗框,natural light shining through the inner window frames  © 池敏

▼办公桌与服装架,office desk and clothing rack © 池敏

▼服装铺料柜,cabinet for clothing © 池敏

 

#2 观影会议区 | Viewing and meeting area

暗调的空间配合暖色的漫反射灯光用于进行创作性的沟通与观影,提高空间组合的综合利用率。幽秘的场域与门外部多重明亮空间形成对比,让身处其中的人能够快速切换状态,整体沉浸式的代入感,可以适应不同空间角色之间的自由转换。

The dark space with warm diffused lighting is used for creative communication and viewing, increasing the overall utilisation of the space combination. The contrast between the secluded scenes and the multiple bright spaces on the outside of the doors allows those in them to switch states quickly and have an overall immersive sense of immersion, allowing them to quickly adapt to the freedom to change between different spatial roles.

▼ 观影会议区,viewing and meeting area © 池敏

▼暗调空间配合暖色的漫反射灯光
the dark space with warm diffused lighting © 池敏

 

#3 户外茶楼/休闲区 | Recreation area

刘关张狮头作为装置挂在户外茶楼,为严谨现代的办公空间带来轻松跳脱的休闲体验,带领品牌披荆斩棘。户外茶楼及办公休闲区域的设计,旨在为工作人员提供完善而充足的活动空间,整合并提高团队效率。基于这个理念,我们打造一个社交休闲放松的角落,让丰富多元的设计语言与表现手法展示在这片轻空间中,使得空间从明确的限定中解放出来,获得真正意义上的自由与开放

Liu Guan Zhang’s lion head hangs as decoration in the outdoor teahouse, bringing a relaxed, bouncy and casual experience to a strict and modern office space, leading the brand to overcome difficulties. The design of the outdoor teahouse and office relaxation area aims to provide a complete and adequate space for staff activities, integrating and improving team efficiency. Based on this concept, we have created a corner dedicated to social relaxation, allowing a rich diversity of design languages and expressions to be displayed in this light space, freeing the space from clear limits and allowing it to be truly free and open.

▼户外茶楼,the outdoor teahouse © 池敏

▼茶楼吧台,bar of the teahouse © 池敏

休闲区内摆放着一组沙发,一个立式展示架,结构四面开放,隔板呈规则分布状,营造轻盈的视觉,降低大面积结构体块带来的压迫感,此外还配有洽谈区域,工作之余,一杯咖啡,用另一种思路让品牌深入江湖,通过“望闻问切”,发现品牌自身存在不良病根,对症下药,并不断的为人民群众输送“良衣药方”,让品牌更扎实的立足于江湖市井之中。

The lounge area is equipped with a set of sofas and a vertical display shelf. The structure is open on all sides and the partitions in the space are distributed in a regular pattern to create a light visual and reduce the sense of oppression caused by the large structural blocks. In addition, there is also a conversation area where you can have a cup of coffee after work and use another way of thinking to get the brand into the market. By “looking, smelling, asking and feeling”, the brand can discover its own problems, prescribe the right remedy, and constantly deliver solutions to the people, so that the brand can be more solidly based in the market.

▼洽谈区/茶水区,meeting area © 池敏

▼休闲区内的沙发和展示架,a set of sofas and a vertical display shelf in the lounge area © 池敏

▼装饰墙,the decoration wall© 池敏

▼logo展示,logo display © 池敏

▼平面图,plan © 吾好空间设计

项目名称:Bytehare巷尾药局办公空间
设计方:杭州吾好空间设计有限公司
联系邮箱 FIVE_DESIGN@163.com
项目设计 & 完成年份:2020.10-2021.3
主创及设计团队 主创:张恒 张琼芬 方峰.设计团队:胡哲涞 胡岩 汪俊
项目地址:杭州滨江聚7众创空间
建筑面积:300㎡
摄影版权:池敏
合作方 施工方:杭州康加装饰设计工程有限公司
客户:Bytehare巷尾药局
品牌:Mario Tsai,感物地板,OSTUNI,九枝照明,和纹不锈钢,水磨石,微水泥,艺术漆

Project name: Bytehare Office
Design: Hangzhou Five Space Design Co. , Ltd.
Contact e-mail: FIVE_DESIGN@163.com
Design year & Completion Year: 2020.10-2021.3
Leader designer & Team Leader designer: Zhang Heng,Zhang Qiongfen, and Fang Feng.Team:Hu zhe lai,Hu Yan,Wang jun
Project location: Ju7.binjiang district in the city of Hangzhou.
Gross Built Area: 300㎡
Photo credits: CHI MIN
Partners Construction team: Hangzhou kangjia Decoration Engineering Company.
Clients: Bytehare
Brands: Mario Tsai, ganwu Floor, OSTUNI, jiuzhi illumination, Stainless steel, Terrazzo, MICROCEMENT, paint for art decoration

More:吾好空间设计(联系邮箱:five_design@163.com), FIVE DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »