BOONMA Café,Chaingmai by SHER MAKER

A cafe with mottled shadows

Project Specs

Design:
Location:

感谢 SHER MAKER 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards  SHER MAKER for providing the following description:

Boonma项目计划将一间坐落于山腰的咖啡馆进行翻新。既有建筑高六米,入口通道的距离相对有限。庭院里茂密的私人树林和无序舒展的自然景观与建筑体和谐相融。

Boonma is a renovate program of cafe originally located on a hill land Surrounded by massive trees With 6 meters high of existing building with relatively limited access distance. The building is blend with a massively private forest and the atmosphere of the disordered natural landscape.

▼咖啡馆与周围树林融为一体,The cafe blends in with the surrounding woods ©Rungkit Charoenwat

设计团队有意识地选择从隔墙这种用来确定边界的基本元素着手。他们试图打破边界,将建筑消融于周遭环境。或是利用独特的材料、面板,来打造一种具有模糊效果的全新分界。

We very conscious to start with an ordinary element likes wall because it is the basic element that determines the boundary of the area. What if we break the boundaries and dissipate with the surrounding context? But in the same time, what would happen if we wanted to define a new boundary using materials or plane that creates blur and dilution between inside and outside area.

▼具有模糊效果的全新边界,new boundary with blur effect ©Rungkit Charoenwat

▼通往咖啡馆的庭院入口,the courtyard entrance to the cafe ©Rungkit Charoenwat

▼树影婆娑,leaf shadows ©Rungkit Charoenwat

Sher Maker团队以既有建筑的半径在庭院内划定出半圈区域,并将与建筑同高6米的不透明塑料垂帘环绕树林、悬挂于此。朝向半圆的外墙被镜面覆盖,以溶解立面、反射周围景观。

▼轴测图,axonometric drawing ©SHER MAKER

Sher Maker created 6-meter exterior curtain high as large as the original building. Run follow the curve using the radius of the original building to determine the shape Insert between the original tree and hang materials like opaque plastic curtains to disguise the building from the viewpoint of the entrance. The exterior wall is covered with mirror to dissolve the elevation and created a curved curtain frame that encircles by the reflection for reflect the environment and the surrounding landscape.

▼不透明塑料垂帘环绕树林悬挂,opaque plastic drapes hang around the trees ©Rungkit Charoenwat

▼朝向半圆的外墙被镜面覆盖,以溶解立面、反射周围景观,the facade facing the semicircle is covered with mirrors to dissolve the facade and reflect the surrounding landscape ©Rungkit Charoenwat

▼从镜面反射出的景观和半圆垂帘,the landscape and semicircle drapes are reflected from the mirror ©Rungkit Charoenwat

室外幕帘有两种功能:一方面,它为该区域的景观创造了新的边界。另一方面,它被用做促进人与环境互动的交互隔墙——顾客需要自己动手打开幕帘才能进入建筑。

Exterior Curtain has two functions. The first is to create a new boundary for the Landscape in the area. And another function is an Interactive wall for users to have to handle and open the curtain by themselves to enter the building. It is another simple way to create interaction between people and areas.

▼室外幕帘为景观创造了新的边界,outdoor curtains create new boundaries for the landscape ©Rungkit Charoenwat

▼幕帘内部仰望视角,looking up inside the curtain ©Rungkit Charoenwat

▼不透明幕帘细部,opaque curtain detailsy ©Rungkit Charoenwat

▼幕帘和镜面细部,curtain and mirror details ©Rungkit Charoenwat

建筑外部绿树成荫,树影婆娑。在内部空间,设计师打造了全新的功能布局,用滤光器将建筑体包裹以减少光线进入室内。所有室内气氛的营造都是为了给在咖啡厅休憩的顾客以欣赏自然风光的最佳视野。

Due to the context, shady and full of trees. Inside the building, architect is responsible for re-layout of the function and wrap building with light filter for reducing the light that entering the building. All interior mood mainly to give the most prominent view of the people inside the building can see trees and landscapes from the external terrace.

▼露台成为室内外空间的过渡区域,the terrace serves as a transitional area for the interior and exterior Spaces ©Rungkit Charoenwat

▼室内幽清的环境,the quiet and clear indoor environment ©Rungkit Charoenwat

所有的设计和建造过程都是颇具实验性的。Sher Maker与当地建造团队之间的合作也让彼此确信了他们精炼的团队在此方向上所做的正确努力。在此基础上,他们还探讨了如何平衡建筑和环境之间的关系,以及建筑是怎样从一纸设计到最终建成的问题。

▼开阔的室内空间,open interior space ©Rungkit Charoenwat

▼吧台,bar ©Rungkit Charoenwat

▼吧台细部,details in the bar ©Rungkit Charoenwat

All of the design and built process still mainly experimental and co-working between Sher Maker and local builder team, We still trust in the way we work in this direction in small team, to set up a question between architectural and context and how forming of each architecture from process to final building was built.

▼充满实验性氛围的室内灯光,indoor lighting with an experimental atmosphere ©Rungkit Charoenwat

▼平面图,plan ©SHER MAKER

Buiding type : Café and Restaurant

Project Location : Chaingmai , Thailand

Area : 200 sq.m.

Completion year : 2019

Lead Architect : Patcharada Inplang

Photographer : Rungkit Charoenwat

More: SHER MAKER

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment