Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

Engaged with primitive spatial rhetoric by a contemporary method.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢大舍建筑予gooood分享以下内容。更多关于他们: Atelier Deshaus on gooood
Appreciation towards Atelier Deshaus for providing the following description:

花草亭是与艺术家展望共创的一件空间装置作品。是上海城市空间艺术季1+1(艺术家+建筑师)空间艺术计划的作品之一。

Blossom Pavilion is a cooperative spatial device with artist Zhan Wang, which is also one of the spatial art pieces project of Shanghai Urban Space Art Season 2015 1+1 (artist + architect).

▽ 外观

2-1529488673 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

展望的代表作品是他的由不锈钢制作的假山雕塑,而最近开始采用的拓片不锈钢给我留下了深刻印象。艺术家将平整的非常薄的抛光不锈钢铺着在自然的地面或者别的介质上,用软包的榔头将介质的肌理小心地拓至不锈钢上,一个原本工业化的材料于是带上了自然的信息以及人工化的痕迹,这同时也充分展现了材料的自身特性。

Zhan Wang’s representive project is his rockery sculpture made by stainless steel. The most recent investigate, casted stainless steel, leave a deeply impression on me. Artist leaves a flat, thin and polished stainless steel piece on natural ground or other texture. Then carefully cast the texture on stainless steel by soft packaged hammer. In this way, an industrial material is left with nature information and artificial trace, which is also represented by the specific material behavior.

▽(左)山石肌理的不锈钢表皮 (右)鸟瞰

3-山石肌理的不锈钢表皮 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus      4-花草亭鸟瞰 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭中心

7-花草亭中心 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

支撑与覆盖是人类最原始的空间建造模式,用以庇护自身免受日晒雨淋。在人类建造的演进中,人们倾向于合理和科学的准则,工程学逐渐成为建造的技术核心。花草亭也经过严谨的结构计算,12米x8米大小的覆盖,由8mm和14mm两种厚度不等的钢板在800x800mm的网格内根据受力分布组合而成,钢板上部根据受力设置了50-200mm高度不等的厚度为14mm的云状肋板,(这些肋板间的空间就作为了屋面种植的花池,结构受力的状态形成了一个天然的地形坡度),钢板下部则根据空间需要布置了6处60mm见方的单根或A形实心方钢支撑,于是一个密斯式的极简工程建造物已然完成。

Supporting and coverage is human being’s most primitive spatial construction form, which could shelter oneself from suffering weather conditions. In the evolution of mankind construction, the principle is tending to be rational and scientific. Engineering gradually become the core of construction technique. The structure of Blossom Pavilion has been scrupulously calculated. The overall overage area is 12metres plus 8 metres, which consist of two types of thickness (8mm and 14mm) steel plates in the 800x800mm grid according to the allowable stress. The height of 14mm thickness cloud-shape ribs above the steel plate stay a range of 50-200mm, which shaped as a natural topographic slope. The chambers among the ribs were used as the pots for flowers on the roof of Blossom Pavilion. The steel plate is supported by 6 places’ single or A-shape solid steel columns, witch size at 60X60mm. A Mies style minimalism construction has been formed like this.

▽ 花草亭结构轴侧

15-花草亭结构轴侧2 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭立面

16-花草亭 立面 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭平面

花草亭平面图

然而建筑师在确定支撑位置时并非依据的结构最合理原则,此时在建筑师脑中的是一个由假山的“切片”来支撑及限定的空间,就像艺术家对待薄片不锈钢的材料手法一样,工程学的支撑结构被带入了假山的空间意味,建筑师将艺术家的不锈钢假山雕塑,分解及转换为一个抽象的假山般的空间。艺术家特意选择了山石拓片肌理的不锈钢作为切片一侧的表面,周边的树木花草被模糊化地带入了这个花草亭中。

The most rational structure mechanics is not the principle when architect decide where to put the supporting point. A space divided by ‘sliced rockery’ is the main picture in mind. As the concept of artist treat stainless steel slice, the rockery spatial concept has been brought in into engineering supporting structures. Architect divided and translated artist’s stainless-steel-rockery sculpture into a space with rockery concept. Artist chose the hill stone cast texture steel as the façade of sliced side. The surrounding plants and trees has been engaged into the Blossom Pavilion with this method.

▽ 施工中的花草亭

13-施工中的花草亭1 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus        14-施工中的花草亭2 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭与周围环境

1-花草亭与周围环境 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

因由艺术家的介入,建筑师得以这样一种当代的方式进入有关原始空间的修辞学中。

Because of the involved artist, architect engaged with primitive spatial rhetoric by a contemporary method.

▽ 花草亭入口

5-花草亭入口 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭中部

6-花草亭中部 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭单独支撑

8-花草亭单独支撑 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

▽ 花草亭内

9-花草亭内 Blossom Pavilion by Atelier Deshaus

建筑师:大舍建筑设计事务所
合作艺术家:展望
项目组成员 :柳亦春、王龙海、丁洁如
结构设计:张准
摄影:陈颢、周鼎奇
建造地点:上海淮海西路570号
建筑面积:96㎡
竣工时间:2015.11

Architect: Atelier Deshaus
Cooperation Artist: Zhan Wang
Design Group: Liu Yichun, Wang Longhai, Ding Jieru
Structure Design: Zhang Zhun
Photographer: Chen Hao, Zhou Dingqi
Site: No.570 West Huaihai Road, Shanghai
Building area: 96㎡
Completion: 2015.11

MORE:  大舍建筑   Atelier Deshaus,更多关于他们: Atelier Deshaus on gooood