BEE DUCK restaurant by HAO Design

The unique interest brought by a renewed split-level space

Project Specs

Design:
Location:

感谢 HAO Design 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:HAO Design on gooood
Appreciation towards HAO Design for providing the following description:

本案为屋龄40年的透天厝老屋,原始格局狭长外、内部许多错层将室内切割成多个零碎的小空间,造成整体空间昏暗、有采光不足的问题。我们希望建物内旧有的夹层皆能够保留下来,并将原先空间使用上的劣势转化为亮点,透过设计以更有趣的方式呈现。接手第一步便是引光入室内。拿掉多余的楼梯、建物中央天井让光线能够充足且平均地散落在每个独立的错层上,不同时点映入的角度也牵动了不同角落受光的感受。

▼建筑外观,exterior view ©Hey!Cheese

The house in this case is a 40-year-old terrace house with a narrow and long pattern, and the internal is cut into many small pieces of space by many old mezzanines which are all the original structure of this house. Therefore, the whole space was dark and lacking of lighting even in the morning. We hope that the old mezzanines in the building can be preserved, and trying to make the disadvantages of the original space be turned into highlights which are presented in a more interesting way through design. The first step is to import light into the room. We remove the useless stairs and built a patio in the central of the building so that the ample light can spread on each interlaced mezzanine evenly. The angle of sunshine which reflects in different corners at different moment also affects our feeling of the space.

▼室内立面图,internal elevation ©HAO Design

▼模型,model ©HAO Design

建物后区刻意地挑高,并设计一环绕挑空区的大型金属楼梯,让人们沿着墙面行走向外望去可完整欣赏到旧建筑物内整体分明的错层关系;转角镜面设计将视觉无限延伸模糊了虚实空间的界线…站在台阶上享受整体不论是垂直空间或水平错层交织下所带来一言难尽的惊喜与趣味。

▼一层视角,view from the ground floor ©Hey!Cheese

▼挑空区的金属楼梯带来分明的错层关系 ©Hey!Cheese
the large metal staircase around the void space brings a clear split-level experience

We raised the height of the rear area of the building, and build a large metal staircase around this void space. When people walk along the wall on the stair, they can see all mezzanines intersperse in this old building simultaneously; the wall of each corner on the stairs are all covered by a large mirror to create an infinite extension of vision also blurs the boundary between the virtual and the real space… Standing on the steps and to enjoy what the space brings to us through this design, whether in vertical space or the split-level space horizontally, will get lots of surprises and fun which is hard to describe in words certainly.

▼交通空间,circulation ©Hey!Cheese

建筑物正面使用大量经时间慢慢锈化后而达到时代斑驳感的原铁材质与复古精雕玻璃,两者比例平衡配置下使视觉上不至于太过沉重同时又能保有特殊材料所带出强烈的风格特色,穿透性材料的运用更能引入大片自然光洒进房子深处、大幅提升采光机能。

▼正立面的复古精雕玻璃和入口区域,retro-carved glass on the front facade & entrance area ©Hey!Cheese

▼从室内看向主立面,view to the front facade from interior ©Hey!Cheese

▼天窗,skylight ©Hey!Cheese

We use a lot of original iron materials that have been gradually rusted over time to achieve the mottled sense of the old times and retro-carved glass on the facade of the building. The balance between these two materials that can make it looks not be too heavy on visually and still keep the strong style with the features of material; the natural light streams into the depths of the house, greatly improving the lighting function by those penetrating materials on the facade of the building.

▼大片自然光洒进房子深处,the natural light streams into the depths of the space ©Hey!Cheese

内装则使用大量蒸气工业时代的细致金属配件、黄铜、仿旧木纹、欧式立体花铝板及墙面刷漆等,材料选择上皆刻意表现出浓厚的时间感;软件则利用多样旧实验器材零件及旧铁件改造成灯具、饰品,镶在墙面和桌面上的大型机械齿轮运转下彷佛带人旋入华丽复古的奇幻空间之中。

▼走廊,corridor ©Hey!Cheese

▼室内细节,interior view ©Hey!Cheese

▼用餐区,dining room ©Hey!Cheese

▼吧台,bar counter ©Hey!Cheese

▼沙发座位区,sofa area ©Hey!Cheese

We use a large number of meticulous metal fittings which are in the style of steam industry era, brass, distressed wood grain, European three-dimensional flower aluminum plate and the special paint on the wall, etc. in the interior decoration. All of them are selected to present a strong sense of time deliberately. On the side of decorative items, we use a variety of components which are removed from old experimental equipment and the unusable old iron pieces also were transformed into lamps and ornaments. When the large mechanical gears unit which is set on the wall and inlaid into the table top starts running, people seems to be screwed into a gorgeous, retro, and fantasy space.

▼仰视中庭,look up from the void ©Hey!Cheese

▼华丽复古的奇幻空间,a gorgeous, retro, and fantasy space ©Hey!Cheese

▼内装使用大量蒸气工业时代的细致金属配件 ©Hey!Cheese
a large number of meticulous metal fittings were used, which are in the style of steam industry era

传统的台湾透天厝,注入视觉感受强烈的蒸气庞克元素,混搭古典风格的精巧细致,在老屋独有的错层结构中玩出空间截然不同的新面貌。

A traditional old house in Taiwan, infused some elements of steam punk which bring people a strong experience to the senses and mash-up the exquisite workmanship of classical style, play a brand-new look in this unique split-level space.

▼传统透天厝的新面貌,a new look of the traditional old house in Taiwan ©Hey!Cheese

鴨蜜 BEE DUCK
Interior Design: HAO Design www.haodesign.tw
Location: Kaohsiung city, Taiwan
Area: 200㎡
Year: 2019
Project Type: Commercial space
Photography: Hey!Cheese www.heycheese.com
Main Materials: Polished concrete flooring, brass handrails, smoked plywood, vintage floor tiles, wall coated with tactile materials, French vintage iron window grille, embossed aluminum sheet, black kiln altered floor tiles, imitation stone coating, chandelier made from old laboratory flasks, original appearance iron plate, vintage patterned glass, vintage mirror surface

More: HAO Design。更多关于他们:HAO Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment