Auditorium Residential Apartment, China by Wei Yi International Design Associates

A place where to listen to the soul

Project Specs

Location:

感谢 玮奕国际设计 对gooood的分享。更多关于:Wei Yi International Design Associates on gooood
Appreciation towards Wei Yi International Design Associates for providing the following description:

“ 听的场所,不再只是单向乐曲的表达,而是设计者透过空间的架构及环境元素谱出居住者心中对于居所愿景的那份声音。”
“ The residence, a place where to listen to the soul ..”

▼住宅公共空间概览,overview of the public space of the residential apartment ©玮奕国际设计

Auditorium,拉丁文的文原意思“听的场域”。这个项目位于台北。在200平方米的空间,以一种温暖和简约朴质的气质呈现。空间本质得以真正回归且映照居住者的内心意境。空间中最大的特色为公共空间中心二米乘二米四的独立盒体。以一个独立的形态伫立于空间中,作为连接起居空间以及工作区两个不同的场域,成为这个L型空间转折的连结点。盒体提供居住者对于学习音乐的机能需求,概念来自现代科技的蓝牙喇叭。结构的几何开口,除了让使用者和外部得以产生关联互动。盒体几何形体的开口及倾斜度皆和音场的表现有着密不可分的关系。提琴悠扬的声音,仿佛在空间里飘扬轻舞。搭配大面积落地窗与开放的内部布局,显得相得益彰。同时,大面开口的规划,也满足各种乐器的更换使用的便利性。盒体五片活动组合架构,亦可随时拆装,提供空间多样的变化。在盒体表面微粒子白色涂料的使用,使得盒体合宜融入白色为主的空间。

▼温暖、简约而朴质的居住空间,the warm and minimalist living space ©玮奕国际设计

▼公共空间中心的独立盒体,连接了起居空间和工作区,the independent box-shaped structure in the space, which connects the two main area, the living space and the working space ©玮奕国际设计

▼独立盒体,其设计概念来自现代科技的蓝牙喇叭,the independent box-shaped structure inspired by the concepts of the blue tooth speaker ©玮奕国际设计

▼独立盒体近景,大面开口的规划满足各种乐器的更换使用的便利性,close-up view of the independent box-shaped structure, the broad opening structures create the flexible usage of various musical instruments ©玮奕国际设计

Auditorium, the word original from Latin, means “field of listening.” The project is located in Taipei, Taiwan. Music is the most important connection for this family. Knowing that every family member learns different instruments, the designer attempts to transform sound, an invisible and intangible element, into the visible figures and develop into the space of 200 square meters. The designer adopts the concepts of the blue tooth speaker by creating a box-shaped structure in the space which also provides a practice area for the family. The independent block with structure of 2M * 2M4 has becomes the biggest feature in the space. The box also connects the two main area, the living space and the working space, by positioned in the point of the L-shaped open space. The opening and inclination of the geometric shapes used in the space are closely related to the concrete of the sound field. In the box, there are five sets of sheet-shaped mobile structures. The broad opening structures create the flexible usage of various musical instruments. It could also be disassembled at any time to provide the variety to the space. The white appearance of the box makes it comfortable in this pure and limpid space composed mainly of white color.

▼盒体几何形体的开口及倾斜度皆和音场的表现有着密不可分的关系,the opening and inclination of the geometric shapes used in the space are closely related to the concrete of the sound field ©玮奕国际设计

▼在盒体表面微粒子白色涂料的使用,使得盒体合宜融入白色为主的空间,the white appearance of the box makes it comfortable in this pure and limpid space composed mainly of white color ©玮奕国际设计

客厅浅色系沙发的规划,延续着整体空间轻快、明亮的节奏。而组合式的运用,提供了不同的使用模式,隐入式的电视墙,使得客厅空间整体更加纯粹简约。并排的窗户将阳光投射在纯净简洁的空间中,整体设计呈现出高级而不失平易近人的生活感。淡雅义大利白洞石透过比例分割,结合石材特殊肌理的变化,将中国山水画抽象的呈现,使得纯粹简约的空间增添人文气息。

Moreover, the special particle coating on the surface, except its eco characteristics, adds the warm and handmade tone with its unique textures. With the advantages of large window, the sunlight fades in and creates the pure and simple space in a warm and simple and rustic atmosphere. It makes the overall design in an elegant and noble style while keeping the sense of approachable life.

▼客厅,设有并排的窗户,整体设计呈现出高级而不失平易近人的生活感,the living room with large windows, presenting an elegant and noble style while keeping the sense of approachable life ©玮奕国际设计

▼客厅的窗边休息区,设置可自由组合的浅色系沙发,the rest area beside the window with the sofa in the light colors of free combinations ©玮奕国际设计

▼客厅空间局部,partial view of the living space ©玮奕国际设计

▼客厅隐入式的电视墙细节(左),客厅沙发和木制墙面细节(右),details of the invisible TV wall of the living room (left), details of the sofa and wooden walls of the living room (right) ©玮奕国际设计

位于盒体后方,序列方式呈现的半开放书架,黑色铁板及马来漆的材质,两种元素相辅相成,在视觉上的沉默效果,搭配细长的工作桌结合壁面三幅家中小孩的Q版画像,形成家中大人和小孩互动的有趣场所。

The semi-open dark bookshelf in the dark sequence behind the box gives a sense of hierarchy to the space and creates a quiet effect. Three oil portraits of children in the Q version on the wall record the growth of children with alternative art. Next to them is a long large working desk which could be used as the interaction space for both adults and children. The dark blue magnetic blackboard on the wall extends the interesting conversations in daily life.

▼工作区,设有细长的工作桌,半开放书架位于盒体后方,the working space with a long large working desk, the semi-open bookshelf is placed behind the box ©玮奕国际设计

▼墙壁上挂有三幅家中小孩的Q版画像,there are three oil portraits of children in the Q version on the wall ©玮奕国际设计

▼工作区细节,details of the working space ©玮奕国际设计

▼半开放书架细节,采用黑色铁板及马来漆的材质以序列方式呈现,details of the semi-open dark bookshelf in the dark sequence ©玮奕国际设计

以格栅作为主卧房不同机能界定的元素,加以黑色材质的运用,使空间呈现简朴大方的沉静气质。透过更衣室空间的转换,以白色磨石子及白色马来漆元素架构的主浴,提供居者一份明亮、舒适的洗涤、沉思空间。

As the main rest area, the grid elements are used in the master room to define the transitions of public and private areas. The designer attempts to deliver the tranquility to the space by applying the black tone. Walking through the dressing room, the basic style of the master bathroom is mainly built by white terrazzo and white malay paint, providing the residents with a bright, light and comfortable space for bathing and relaxing.

▼主卧,将格栅作为不同机能空间的界定元素,the master bedroom, the grid elements are used to define its different areas ©玮奕国际设计

▼黑色格栅细节,details of the black grids ©玮奕国际设计

▼更衣室和浴室,以白色磨石子及白色马来漆元素架构的主浴,walking through the dressing room, the basic style of the master bathroom is mainly built by white terrazzo and white malay paint ©玮奕国际设计

▼主浴室及其细节,the master bathroom and its details ©玮奕国际设计

空间之本质映照其所欲,听的场所,不再只是单向乐曲的表达,而是设计者透过空间的架构及环境元素,谱出居住者心中对于居所愿景的那份声音。

The essence of space reflects what the resident desires. The field of listening is no longer a one-way description of the expression of the music, but becoming the place where the designer composes for the audiences to listen to the soul through the elements in the space.

▼室内空间局部,partial interior view of the residential apartment ©玮奕国际设计

项目名称:Auditorium 听的场所
项目类型:住宅空间,平层
完成时间:2020年3月
项目地点:台北
空间大小:200 平方米
主要材质:白色及黑色马来漆、手推油环保型海岛橡木地板、生铁板、磨石子、铜、义大利进口涂料、义大利白洞石、仿古面处理黑白根石材
设计团队:玮奕国际设计
设计总监:方信原
摄影师:郑鼎
照片授权:玮奕国际设计

Project Name: auditorium
Project Type: Residential apartment
Completed: Marcj, 2020
Location: Taipei,Taiwan
Area: 200 sqm
Main Material: Malay paint white and black, the veneered oak floor, the raw iron, terrazzo, copper/brass, stainless steel, the Italy paint, Italian travertine, the black marble with antique surface
Design Firm: Wei Yi International Design Associates
Lead Designer: Shin-Yuan Fang
Photographer: Dean Cheng
Photo credit: Wei Yi International Design Associates

More: Wei Yi International Design Associates         更多关于:Wei Yi International Design Associates on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment