Asia Financial Tower in Shanghai, China by Spacemen

Pandora’s box, a contemporary space with strong linear aesthetics.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Spacemen 予gooood分享以下内容。更多请至:Spacemen on gooood 
Appreciations towards Spacemen for providing the following description:

精工集团有限公司的核心业务是钢结构工程及建筑行业(建设了多个建筑地标,“北京国家体育场鸟巢”、“北京国际机场3号航站楼”,“上海世博会阳光谷Axis”等),还涉足“装备制造业”,“绍兴米酒”等产业。

“AFC 中建信大虹桥国际”是该集团进军房地产业的首个项目。这幢31层的商业大厦有一半将用做精工集团的总部及其子公司的办公室。因此,设计的关键是能够表现出公司的价值观与实力。AFC大楼是上海新开发的“闵行区商业枢纽”中最高的大厦。精工集团与SPACEMEN通力合作,打造了整个大楼的室内设计。

▼大厦入口,entrance of the tower

Jinggong Group Co Ltd core businesses are in the steel structure engineering and construction industry (they are responsible for building a number of architectural landmark’s in China eg: Beijing’s National Stadium ‘Bird’s nest’, Beijing International Airport Terminal 3, and World Expo Shanghai Sunshine Valley Axis),  and with other key invesments in equipment manufacturing, Shaoxing Rice Wine amongst other fields.

‘Asia Financial Centre’ represents the group’s first foray in the real estate business as a developer. The mixed-used tower consists of 31 floors of commercial offices half of which will eventually house Jinggong group’s head office and a host of their subsidiary investment companies. Thus it was crucial that the design reflected the core values and strengths of the company. As the tallest tower in the newly developed Minhang business hub in Shanghai, the developer worked closely with Spacemen to create the interior scheme for the entire office tower.

▼一层大厅,1F lobby

设计任务很直接,创造一个当代空间,以黑白灰为主色调,并融合整体建筑的强烈直线美感。

The brief was simple, to create a contemporary space that complimented the strong linear aesthetics of the building’s architectural language within a restrained palette of white, grey and black.

▼一层大厅,黑白灰为主色调,体现直线美感,1F lobby with white, grey and black tones, showing linear aesthetics

设计灵感来源于古代希腊神话故事里的“潘多拉魔盒”。中央大堂如裂开的黑盒子,两道白光隐隐的引导人流到内部电梯大厅。四种不同的工艺来处理组成“黑盒”完成面的石头:抛光面、翻滚面、荔枝面和喷砂面,打造出粗旷纹理的完成面。

Inspired by the ancient Greek mythology Pandora’s Box, the central lobby core is at first glance a black box that is cracked open, with a two slits of white light forming the path which channels the circulation through to the inner lift lobby. Four different techniques were used to treat the stone finishes of the black box; polished, tumbled, bush hammered and sandblasted to create this raw and textured finish.

▼设计图解,design diagram

▼前台,白色线条引导人流,1F reception, white lines direct people to the lift lobbies

▼前台后墙面饰以拉制金属,由精工集团提供,展现集团影响力,expended metal used on the wall is provided by Jinggong Group, showing the vast influence of the company

   

▼休息区,富有质感的黑暗空间,lounge, a dark place with rich textures

大楼租户从一个黑暗、活跃和丰富质感的空间转移到一个纯白可丽耐和拉丝金属打造的宁静空间。电梯厅里纯净的材质和灯光别于大堂,让人感觉到安静与舒适。

The tower’s occupants then transition from a space that is dark, lively and rich in textures that encourages swift and frantic movement to a more calming and serene space of white marble, corian and brushed metal. The purity of materials and linear light in the lift lobbies offset that of the main lobby to create an inviting environment to reflect the sudden change of pace whilst waiting for lifts.

▼黑暗的休息区和白色的电梯厅形成对比,contrast between the dark lounge to the white lift lobby

▼纯净的电梯厅,lift lobbies composed of pure materials

在上升的电梯里,你犹如进入了一个被灰镜反射的无限空间里,仿佛时间静止了。

Inside the lift carriages you get a sensation of being suspended in time as you enter an infinite space of grey mirrors as you ascend to the upper floors.

▼灰镜反射的电梯内空间,infinite space in the lift carriages created by reflection of the grey mirrors

   

极简的设计风格也被运用在了集团在大楼20层到28层的办公空间中。在入口接待处,设计师别出心裁,由白色大理石、可丽耐和拉展软膜制成的几何体块仿佛悬浮在空间之中。开放的休息处中央设有一座吧台,从这里可以尽享360度室外景观。装饰在墙面上的拉制金属由精工集团直接提供,展示了公司在钢结构制造业的广泛影响。

This minimalist and monotonous approach was adapted for the Jinggong group offices that occupy the 20th to the 28th floor of the tower. Spacemen did away with the typical  ‘reception counter and logo wall’ for the offices and instead designed the space with a series of seemingly floating geometric volumes in white marble, corian, and stretched barrisol light feature. This open lounge evolves around a free standing pantry bar counter in the centre of the space to take full advantage of the 360 degree of uninterrupted view of the nearby lake and the newly develop business hub area. Expanded metal panels sourced directly from the Jinggong Group’s own steel factories were used for the executive suite wall backings to pay homage to the company’s vast influence in the steel structure construction business.

▼20层办公空间前台,延续极简的设计风格,office reception on the 20F continues the minimalist and monotonous

▼组成前台的体块仿佛悬浮在空中,seemingly floating volumes of the reception counter

▼前台后为休息区,中央设有吧台,lounge behind the reception with a bar counter in the center

▼休息区与会议室,空间通透,可以享受开阔的室外景色,transparent space of the lounge and the meeting rooms with open view to the outside environment

▼通透的办公空间,transparent office rooms

▼一层平面图,F1 floor

▼二十层平面图,F20 plan

▼一层接待区立面图,elevations of the reception in F1

▼二十层办公区立面图,elevations of the office space in F20

Project Name: Asia Financial Centre
Architect: Spacemen
Website: www.spacemen-studio.com
Contact: edward@spacemen-studio.com
Completion Year: April 2017
Built Area: 5000m2
Location: No999 Li An Road, Minghang District, Shanghai PRC

Photographer: Min Chen Xuan (Lobby), Seth Powers (20F Business Lounge)
Design Principal: Edward Tan,
Lobby Team:  Raymond Tang, Jeffrey Lee, Kody Kato, Ed Chan
Business Lounge & Offices Team:  Raymond Tang, Catherine Kim, Ed Chan
Lighting Consultant: Studio Illumine (www.studio-illumine.com)

More:  Spacemen,更多请至:Spacemen on gooood