Apartment in black, Shanghai, China by FF DESIGN

Black if an attitude

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 费弗空间设计 予gooood分享以下内容。更多关于:FF DESIGN on gooood
Appreciation towards FF DESIGN  for providing the following description:

▼视频,video

黑色,最纯粹的色彩之一。设计师山本耀司曾说过“黑色拥有谦虚与傲慢两种特质,慵懒随性却神秘莫测,是一种最有态度的颜色。”这套公寓的主人大约40出头,人看起来非常时尚,无意间在商场看见我们的作品,便因此结缘。当前卫的业主遇见大胆的设计师,一切出人意料的结果都会显得理所应当。

Black, one of the purest colors. Designer Yohji Yamamoto once said, “Black has two qualities of modesty and arrogance. Languid is random but mysterious. It is a color with the most attitude.” The apartment owner, in his early 40s, looks very fashionable. He saw our work in the mall by chance, then we got acquainted. When an avant-garde proprietor meets a bold designer, all unexpected results seem to be taken for granted.

▼空间概览,overall view of the space ©西阳

房子是商住两用的公寓,胜在地段较好。70平米的使用面积下,结构也不规则,好在内部鲜有隔墙的限制,为空间的进一步划分提供了可能。原先的异形空间在“动静分区”的原则下,做了2室2厅的格局,异形区为静,规整的空间为动。设计的精致与用心在入口处便开始体现。

The house is a dual-use apartment, better in the location. Under the 70 square meters of usable area, the structure is also irregular, fortunately, there are few restrictions of partition walls inside, which provides the possibility for the further division of the space. Under the principle of “static and dynamic partition”, the original space is divided into 2 bedrooms and 2 halls. The irregular-shaped area is for static use and the regular space is for dynamic use. The exquisite design can be witnessed from at the entrance.

▼平面图,plan

跨门而入,黄铜材质的入户门采用做旧处理,在一派纯黑的空间中显的十分厚重好看。这样的处理虽然在商业空间比较常见,可是在住宅的设计上却显得别致。玄关的大面积顶天立地柜满足了家庭日常的收纳需求,下方采用隐藏式灯带勾勒路径,令空间变得轻盈放松。灯光照射到灰黑色的PanDOMO地面以及潮酷吸睛的Kwas门神上,呈现出富有律动的光影空间。

Cross the door and enter, the door that brass pledges is used to do old processing, show very massiness good-looking in the space of one group pure black. Although it is common in commercial spaces, it appears unique in residential design. The large floor-to-ceiling cabinet in the entrance hall meets the daily storage needs of the family, and the hidden light strip is used to outline the path below, creating a light and relaxing atmosphere. The light shines on the gray-and-black PanDOMO floor and the eye-catching Kwas door-god, presenting a space with rhythmic movement of lights and shadows in between.

▼入口玄关,entrance ©西阳

▼玄关细部,顶天立地柜满足收纳需求,details of the entrance, floor-to-ceiling cabinet meets the daily storage needs ©西阳

在这个和家人一起自然推进的时光里,温暖的壁炉给客厅空间带来了一个重音节拍。打破固有的设计方式,以小户型中罕见的壁挂炉统领整体布局。定制的酒精吊式壁炉既可做装饰,还有效地解决了公寓无法排烟的问题。大大的落地窗提供了充足的光照,为纯黑的空间提供了更好的采光条件,这也是整个酷黑设计的基础。

Spending time naturally with the family, the warm fireplace brings an outstanding taste to the living room. Breaking through the inherent design, the ceiling-hung fireplace that is rarely seen in small apartments stands out in the overall layout. The custom-made ceiling-hung alcohol fireplace can be used for decoration as well as effectively solving the problem of the smoke exhaustion. The large floor-to-ceiling windows provide sufficient light and better lighting conditions for the all-black space, which is also the basis of the entire black design.

▼客厅,壁挂炉统领整体布局,living room with ceiling-hung fireplace standing out in the overall layout ©西阳

▼壁炉细部,closer view to the fireplace ©西阳

沿墙面一侧通体全黑的开敞式立柜,更是在极简美学上达到了新的高度,完美的诠释了设计无需复杂,复杂的事简单化,也是现代流行趋势。纯黑空间风格强烈、独特个性的高级感,在细节和整体表现上,都比常规的空间需要更为精准的把控。客厅中岛台的柜门搭配拉丝不锈钢的门板,将整个空间的简约与现代推向高潮。

The all-black open cabinet on one side of the wall has reached a new peak in minimalist aesthetics. It perfectly interprets that the design does not need to be complicated, and it is also a modern fashion trend to simplify complex things. The all-black space requires more precise control than conventional spaces in terms of details and overall design in order to present a strong and unique style. The cabinet door of the island counter in the living room adopts panels of brushed stainless steel, adding a final touch to the simplicity and modernity of the entire space.

▼沿墙设置全黑开敞式立柜,all-black open cabinet along the wall ©西阳

当然,对于时尚前卫的业主而言,仅仅只是装饰上的现代化是远远不够的。于是,全套配备投影与全屋智能系统来提高未来居住的便捷性,就连电视也似乎是为了整个空间而存在的,打破all black的单调、增加空间层次感的同时,像是一副嵌入墙体的当代艺术作品。

Of course, for an avant-garde owner, it is far from enough to just modernize decorations. Therefore, a full set of projection and whole-house intelligent systems are provided to improve the experience of a convenient life. Even the TV seems to serve for the entire space, which breaks the monotony of an all-black environment and increases spatial layers, like a contemporary work of art that is embedded in the wall.

▼嵌入式电视,tv embedded in the wall ©西阳

开放式厨房的柜体设计,则采用了“隐藏”的手法,将冰箱、灶具、烟机等全部“藏”进橱柜和中岛,巧妙地区别于客厅的“展示”收纳。无把手的柜体设计,还有利于后期的清洁打扫。两种收纳方式都在“极简主义”的外壳下,给每一个物品制造归属之地,用完必须恢复原位。暗色调的餐厅空间,刻意营造出静谧、舒适的自然暖光氛围,令人倍感放松。黑色的烤漆玻璃台面增强了空间的延伸感,与岩板材质的岛台相得益彰,更显空间品质。不同透明度的黑色材质相互叠加、映衬,在耐人寻味的细微差别之中,好似在欣赏一幅单色素描。

The cabinet of the open kitchen adopts the “hidden” technique, and the refrigerator, stoves, hoods, etc. are all “hidden” into the cabinets and the island counter, which is subtly different from the “display” storage in the living room. The handleless cabinet is also conducive to cleaning. Both storage methods are under the “minimalist” guidelines, with the aim of creating a place for each item, and asking to restore it to the original position after using. The dark-toned dining area intentionally creates a quiet and comfortable natural atmosphere with warm light, making people relaxed. The black lacquered glass countertop extends the space, complements the island counter made of rock slabs, and shows the quality of the design. The black materials with different transparency are superimposed and complement each other. Among the intriguing nuances, it seems to be admiring a monochrome sketch.

▼开放式厨房,open kitchen ©西阳

平面中相对不规整的部分留给了卧室,大面积的玻璃窗提供了绝佳的光景与视野,配合顶部“见光不见灯”的隐藏式灯具,在夜晚散发出暖黄色光晕,营造出宁静素雅的氛围。入口处通过低饱和的线性光源既可以引导人们的路径,并且勾勒出整个空间的轮廓,使空间更具有雕塑感。主次卧之间,设置独立的迷mini衣帽间,满足生活、收纳所需,还卧室空间以纯粹,也使得空间的利用更加合理。卧室的床也是定制的,设计师还在床的柜体内部暗藏了一个梳妆台,兼具实用与美观。高水准的全屋定制不仅完美辅助了设计方案的落地,也让空间整齐划一,充满治愈感。

The relatively irregular parts of the area are reserved for the bedrooms. The large glass windows provide an excellent view and vision. The “bright but no light” hidden lamps on the ceiling emit a warm yellow halo at night to create a quiet and elegant atmosphere. The linear light source with low saturation at the entrance can not only guide people’s path, but also outline the whole space, making the space more sculpture. Between the master and the guest bedroom, an independent mini cloakroom is to meet storage needs, thus the bedrooms are designed to be more of a residential use, and the use of space is more reasonable. The beds in bedrooms are also custom-made, and the designer also hides a dressing table inside the bed cabinet, which is both practical and beautiful. The high-level whole-house customization not only perfectly assists in the execution of the design plan, but also makes the space organized and comfortable for living.

▼卧室,bedroom ©西阳

虽然是相对独立的父母子女关系,但还是为女儿保留了一间房,虽然面积不大,但完全可以满足宝贝女儿偶尔回家住的需求。宝蓝色的沙发椅作为空间色调中的跳跃,不但没有破坏整体的氛围,反而让稍显沉闷的空间充满了情趣,也赋予了空间层次感、高级感。

Although the parents and the child live separately, a room is reserved for daughter. The bedroom area is limited, but it can fully meet the need of the daughter occasionally living at home. Sapphire blue sofa chair as the space in the jump, not only did not destroy the atmosphere of the whole, but let a little depressing space full of interest, also gave the space layer sense, advanced sense.

▼女儿房,room for the daughter ©西阳

由于平面的限制,卫生间被限定在了入口处。为了不破坏空间的整体氛围,将卫生间的门隐藏在一面黑色烤漆玻璃的墙体内,有效地延续了入口空间的视觉连续性,扩大了空间感。不锈钢材质的立柱台盆搭配相同材质的悬挂式龙头,与两块跌落的光源相结合,未来感与科技感十足。

Due to the restriction of the area, the toilet is designed at the entrance. In order not to destroy the overall atmosphere, the bathroom door is hidden in a wall of black painted glass, which effectively extends the visual continuity of the entrance and creates a visually larger space. Stainless steel column basin with the same material hanging faucet, combined with two falling light source, full of sense of future and technology.

▼卫生间,toilet ©西阳

黑色从来不代表沉闷乏味,更多代表的是一种“我不烦你,你也别烦我”的态度。每当黄铜铁门在身后轻轻碰上,黑色的空间总有能力,让从不同的生活状态或情绪中归来的业主,找到属于自己的归心处。

Black never means dull and boring, instead it means a “I don’t bother you, don’t bother me” attitude. Whenever the brass door closes gently behind, the black space always has the ability to allow the owners who return from different life states or emotions to find their own home.

▼细部,details ©西阳

项目地址:上海
设计单位:上海费弗空间设计(FF DESIGN)
设计主创:费岐峰Fitch
设计时间:2020.3
主要材料:F+全屋定制、铜门、pandomo
摄影团队:摄影师—西阳
公司网站:http://www.ff-design.cn

More: 费弗空间设计。更多关于:FF DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment