安吉观景平台及茶室,浙江 / 汉齐建筑

一片茶叶缘起的田园小筑

项目标签

设计公司:
位置:

来自 汉齐建筑 对gooood的分享。更多关于他们:HATCH Architects on gooood.
Appreciation towards HATCH Architects for providing the following description:

HATCH Architects因地制宜地在浙江安吉的茶田中打造了一个茶室和两个竹亭,既具有围合向心的凝聚力,又和谐地融入在当地环境中。这个项目落址于由万亩茶田构成的乡野景观之中。

According to the local conditions, HATCH Architects created a teahouse and two pavilions in the tea field in Anji, Zhejiang Province, which has both the cohesion of enclosing and centripetal, and the openness of opening to the surrounding. This project is located in ten thousand acres of tea fields, among rural landscape.

▼项目与周边环境鸟瞰,bird’s eye view of the project and surrounding environment ©朱润资

▼观景平台与茶室近景鸟瞰,closer bird ‘s-eye view of the viewing platform and tea house ©朱润资

在茶室以外,我们还设计了两座位于茶山制高点的开放式观景平台,它们的设计灵感源自这里的村民最引以为傲的物产——白茶。一座观景凉亭的顶棚如一瓣叶片般舒展,轻盈地落于田间。“一片叶子富了一方百姓”,承载着这片土地深厚的情感寄托。另一座凉亭的顶棚则形似漂浮的云朵,为茶农与游客提供了一隅庇荫纳凉的空间。

▼航拍顶视图,aerial top view of the project ©朱润资

Outside the tea house, the design of two open viewing platforms on the top of the tea mountain are inspired by the villagers’ proudest product, white tea. The roof of one pavilion resembles a leaf and falls lightly in the field. With the meaning “Leaves brought wealthiness to the people”, it also carries the deep emotional sustenance in this area. The roof of another pavilion looks like a floating cloud, providing a shelter for tea farmers and visitors.

▼远观观景台,viewing the viewing platform at distance ©朱润资

▼远观凉亭,viewing the pavilions at distance ©朱润资

茶室前身是一间乡政府的储藏室,秉承“微介入”的理念,我们以轻巧的手法对储藏室进行了改造与拓展。我们大量使用当地传统竹木材料,与周遭环境融为一体。同时也为宁静的乡村增添了乐趣。 茶馆部分镂空,让天窗进入室内,墙上巨大的落地窗让一望无际的茶园尽收眼底。

This tea house was a storage room before. The designer transformed it into a tea house through a tiny intervention, and used a lot of local traditional bamboo and wood materials, which harmoniously integrated into the natural environment, The tea house is partially hollowed, allowing the skylight come inside, and the huge floor-to-ceiling window on wall brings a wide view of the endless tea fields.

▼茶室室内概览,interior overall view of the tea house ©朱润资

茶室最为突出的亮点之一,是面向茶园的长条形全景落地窗,占据了一整个墙面,像是一个别致的取景框。气候适宜时,横向足有12米的折叠式落地窗可以全部打开,让茶客毫无阻拦地欣赏美景,享受不时吹来清风。

One of the most prominent highlights of the tea house is the long panoramic floor-to-ceiling windows facing the tea garden, occupying a whole wall, like a unique viewing frame. When the weather is good, the 12-meter-wide horizontal folding floor-to-ceiling windows can be fully opened, allowing the guests to enjoy the beautiful view thoroughly, with breeze coming in sometimes.

▼面向茶园的长条形全景落地窗,the long panoramic floor-to-ceiling windows facing the tea garden ©朱润资

▼墙上巨大的落地窗让一望无际的茶园尽收眼底,the huge floor-to-ceiling window on wall brings a wide view of the endless tea fields ©朱润资

顺应茶园梯田的地理形态,采用嵌入的方法塑造出逐渐下降的茶室。在满足功能需求的同时,通过材料选择、形体塑造等方法弱化建筑的突兀感,与周遭环境融为一体。茶室内部则被打造成了大地色的“洞穴”,室内吧台、台阶的曲线如茶垄般蜿蜒,富有柔软顺滑的质感。

In line with the geographical form of the tea garden terraces, the designer used the embedded method to shape the declining tea house. While meeting the functional requirements, the material and shape selection weakens the abruptness of the building, and makes it integrate with the surrounding environment. The interior of the tea house was made into an earth color “cave”, and the bar counter and stairs inside winds up, full of soft and smooth texture.

▼茶室内部则被打造成了大地色的“洞穴”,The interior of the tea house was made into an earth color “cave” ©朱润资

▼室内吧台、台阶的曲线如茶垄般蜿蜒,富有柔软顺滑的质感,the bar counter and stairs inside winds up, full of soft and smooth texture ©朱润资

浙江安吉盛产竹子,自古以来就被称为“竹乡”。基于生态保护与修复的自然解决方案,两个亭子均采用当地竹木制作,与自然环境和谐融合,同时为宁静的乡村增添乐趣。

Anji, Zhejiang province is rich in bamboo and has been known as the bamboo town since ancient times. Based on the natural solution of ecological protection and restoration, both pavilions are made of local bamboo and wood, which harmoniously integrated into the natural environment, meanwhile adding fun to the peaceful countryside.

▼采用当地竹木制作的凉亭如一瓣叶片般舒展,The pavilion, made of local bamboo and wood, stretches like a leaf ©朱润资

▼顶棚形似漂浮的云朵的凉亭,the pavilion with a ceiling shaped like a floating cloud ©朱润资

通过与当地工匠的深入交流,设计团队了解了材料特点和竹子的建造技术,探索了竹子建造和应用的新方式。希望通过我们简单的尝试,再次唤起对传统竹艺的关注。

Through the deep communication with local craftsmen, the design team learned about materials characteristics and bamboo construction techniques, explored new ways of bamboo construction and application. We hope that through our simple attempts, we will once again awaken our attention to traditional bamboo art.

▼夜景,night view ©朱润资

▼观景层平面图,viewing platform plan ©汉齐建筑

▼茶室平面图,tea house plan ©汉齐建筑

▼南立面图,south elevation ©汉齐建筑

▼东立面图,east elevation ©汉齐建筑

▼剖面图,section ©汉齐建筑

项目名称:安吉观景平台及茶室
设计方:汉齐建筑
公司网站:http://hatchgroup.cn/
联系邮箱:weiyi.li@hatchgroup.cn
项目设计 & 完成年份:2021-2021
主创及设计团队
主创设计:卫宏涛 David Wei
设计团队:邵丹珺,王志铮,徐嘉文,赵元铭,代二强
项目地址:中国浙江安吉
建筑面积:260平方米
景观面积:1300平方米
摄影版权:朱润资
合作方:上海柏钰企业管理有限公司 / 上海支曼建筑设计咨询有限公司
客户:安吉旭程旅游发展有限公司

Project name:Anji Sight-viewing Platform and Tea House
Design:HATCH Architects
Website:http://hatchgroup.cn/
Contact e-mail:weiyi.li@hatchgroup.cn
Design year & Completion Year:2021-2021
Leader designer & Team
Chief Designer:David Wei
Team:Danjun Shao, Zhizheng Wang, Kevin Xu, Yuanming Zhao, Erqiang Dai
Project location:Anji, Zhejiang, China
Gross Built Area:260 sq m
Landscape area:1300 sq m
Photo credits:Runzi Zhu
Partners:Shanghai Baiyu Enterprise Management Co., LTD & Shanghai Zhiman Architectural Design Consulting Co., Ltd.
Clients:Anji Xucheng Tourism Development Co., Ltd.

MORE:   HATCH Architects,更多关于他们:HATCH Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »