Anadu Resort, China by Studio 8

Between water and view: find yourself in nature

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 八荒设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Studio8 on gooood
Appreciations towards Guangdong Studio8 for providing the following description:

Anadu位于浙江湖州的莫干山脉北麓,坡地院落占地30000㎡,东瞰琛碛村,南眺凤凰山、大岗山,西临白茶山坡,北有竹林环绕。

ANADU is a luxury rural resort located at the northern foot of the Mogan Mountain in Huzhou (Zhejiang province), with a total extension of ​​30000m2. The mountain is part of the Moganshan National Park, which is just 60km distance from Hangzhou, and 200km from Shanghai. Moganshan’s characteristic vegetation is formed by lush bamboo forest and tea fields: one can find that country lifestyle is still well kept there. Its architecture is a mix of local inns and old villas dated from the beginning of the 20th century, and a variety of scenic and historical spots add anthropological value to the location. All these factors turn Moganshan into an attractive destination for both Chinese and foreign travellers seeking a more relaxed and nature orientated holiday.

▼全景鸟瞰,aerial view

▼夜景,night view

「八荒设计」担任Anadu酒店的品牌视觉识别系统建立,以及建筑和室内设计。Anadu希望为住客提供一个身处自然的宁静度假体验。因此,保持当地的人文和自然氛围成为整个项目非常重要的关注点,从建筑材料到设计元素,甚至食材,都最大程度地充分利用当地资源。于是在建筑与空间的设计中,Anadu被融入到周边的自然元素之中。「八荒设计」最先提出的设计概念:“跟自然相处,跟自我对话”,渐渐也演变成了品牌的核心Slogan——“在自然中找到自我”。

Studio8 was commissioned for the visual identity, interior design and architecture of Anadu. Anadu wishes to provide to its guests with a peaceful holiday experience in nature. Keeping the local and environmental character of the location is one of the main concerns during the project’s development. From construction materials to design elements, and even food ingredients, Studio8 tried to take full advantage of local resources. In terms of architecture and space design, Anadu is integrated into the surrounding landscape. The studio’s initial approach to the design concept “Get along with nature, talk to yourself” gradually evolved into the core of the brand’s motto “Find yourself in nature”.

▼Anadu被融入到周边的自然元素之中,Anadu is integrated into the surrounding landscape

项目基地周边自然景观丰富别致:西面有葱绿且机理独特的白茶坡、北面有连绵叠嶂的远山,东面有茂密深幽随风摇曳的竹林。但「八荒设计」注意到,基地周边缺少了“水”的元素。水,尤其是一池平静的水面,能让人瞬间心情静怡。Anadu想要给住客“一个能够让人发呆一天不想出门的房间”。除了自然风景,如果能给人带来亲水的空间体验,将制造出另一个象限的“境”。水同茶、水同山、水同竹的交合,不但拉近了人与水的距离,同时也建立了建筑空间与自然元素的连接,除了欣赏风景,更创造了心境,才真正能让人能“在自然中找到自我”。

▼酒店前台,reception

▼楼梯,stairs

▼定制竹吊灯,custom made bamboo light

The surrounding landscape of the project site is rich and unique; however, after first contact with the site, the studio team felt something was missing: a lack of water presence. Water itself, and especially a very calm water surface, immediately generates a sense of relaxation. The studio decided that this element would be the core of the hotel, a connection between the rooms that articulates the structure of the entire building. For that purpose, the roof of each floor was turned into an infinity water feature. By bringing natural elements into the architectural spaces, the design fosters a connection between the building and the outside. “Find myself in nature” becomes, then, a reality when experiencing the different rooms.

设计初始,「八荒设计」并没有从建筑本身的形态出发,因为设计师认为空间的使用者与自然的关系才才是设计的关键。建筑的三层楼均有无边亲水台:一楼的泳池、二楼南面阳台的无边水景、三楼整层屋面的无边水景,每一层都有独特的景致,一层比一层更令人意外。每个房间都根据周边自然环境的朝向设置,结合水,创造每个房间独一无二的自然故事:

▼休息区,lounge

▼旧青砖壁炉,fireplace with reclaimed grey brick

▼细部,detail

▼吧台,bar

▼餐厅,restaurant

▼一楼会议空间,meeting area

Four narratives unfold in Studio8’s design, and become the themes of the rooms. Each room has been designed as an individual space, with its own story focused on elements that one can find within the surroundings. Each of these elements awakes a different sense, or provokes a sensorial phenomenon:

闻茶——面向白茶坡和底楼泳池,南面茶歇区外的屋面水景在阳光的照射下,粼粼波光被投射在天花。材质和软装选用与茶主题相呼应的青绿色。

Tea – This room faces the white tea harvest; the materials and color palette of the interior design echoes the tea theme.

▼“闻茶”客房,guest room – Tea

▼屋面水景,water roof

望山——面向正南面的远山,设计有内河,可以在两面环水的半开放平台遥望远山。材质选用与山石主题相配的黑灰色和自然石材。

Mountain – The room faces the mountain on the south, and the materials are natural stone and the color palette is dark grey. The water feature is designed to reflect the distant mountains.

▼“望山”客房,guest room – Mountain

▼望山房间边的内河,canal beside the mountain room

听竹——东临竹海,房间的东面平台绿植环绕,南面阳台连接无边水景。房间内饰采用米粉色及各种竹丝制品。

Bamboo – The room faces the bamboo forest in the east, and its interior has a rice pink color palette and several objects made of bamboo wood.

▼“听竹”客房,guest room – Bamboo

映天——位于三楼,也是顶楼唯一的客房,房间一进门就会见到北边的一束天光,南偏东的朝向,二百七十度展开,可以将茶、山、竹的景致净收眼底。不仅如此,三楼的全屋面为无边水景,更把一片天色收入眼前,亲水平台让住客能够置身与水中央,营造出另一个维度自然和自我之间的秘境。

Sky – The room is located on the third floor, which is also the top of the building. It is almost immersed by a boundless water feature, turning the room into a floating island. The studio designers challenged themselves to explore the poetic boundaries of the project’s concept. The third floor, then, was conceived as a platform able to behave like a mirror, and reflect almost the entire surroundings and the sky.

▼“映天”客房,guest room – Sky

每个房间,都只有两面围合,用一个简单的“L”形,一面建立了“和自己相处”的私密性,一面打开能“和自然对话”的可能。 同时“L”形状也成为了ANADU的视觉识别的符号。闻茶、望山、听竹、映天房间都有自己专属的图形符号。

The branding image of the hotel combines its slogan “Find yourself in nature”, together with how people experience each corner of the space. Those four experiences are generated when a person walks through the space, which is simply created by an L shape that forms a perfect angle. The L shape becomes a symbol for ANADU visual identity.

▼酒店大门,gateway

▼和自然对话,dialogue with the nature

▼光影下的美食,dining table in the sunlight

▼细部与标识设计,detail and wayfinding design

▼logo设计,logo design

▼设计概念图,design concept

▼首层平面图,plan level 1

▼二层平面图,plan level 2

▼三层平面图,plan level 3

▼立面图,elevation

 

▼局部剖面图,detailed section

项目名称:Anadu度假酒店
建筑、室内、视觉识别设计:八荒设计Studio8
网站:http://studio8-sh.com/
联系方式:info@studio8-sh.com
主创建筑师: Shirley Dong (董雪莲), Andrea Maira
项目地址:中国浙江省湖州市长兴县和平镇琛碛村三琛线
状态:2017年完成
面积:1200平方米
摄影:Sven Zhang 张大齐
客户: 长兴裕华欣投资管理有限公司
合作方:Luigi Arcadu, Stefano Bai, Alex Ho, Sara Ciribifera, Zhao Yue
使用材料:concrete, bamboo, terrazzo, brass, marble
品牌/产品:Bentu本土创造, Norhor北欧表情, Tom Dixon, Caozitou草字头
Project Name: Anadu Resort
Architect Firm: Studio8
Website: http://studio8-sh.com/
Contact email: info@studio8-sh.com
Lead Architects: Shirley Dong, Andrea Maira
Project Location: Sanchen Line, Chenqi Village, Heping Town, Changxing County, Huzhou, ZheJiang, China
Completion Year: 2017
Gross Built Area: 1200sqm
Photo credits: Sven Zhang
Client: Changxing Yu Hua Xin Investment Management Ltd.
Collaborators: Luigi Arcadu, Stefano Bai, Alex Ho, Sara Ciribifera, Zhao Yue
Materials: concrete, bamboo, terrazzo, brass, marble
Brands/Products: Bentu, Norhor, Tom Dixon, Caozitou

More:Studio 8。更多关于他们请至:Studio8 on gooood

Post a Comment