Philip J. Currie Dinosaur Museum by Teeple Architects

A world-class research and educational facility with a unique architectural experience of narratives

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 Teeple Architects 对gooood的分享。更多请至: Teeple Architects on gooood 
Appreciation towards Teeple Architects for providing the following description.

作为世界级的研究和教育设施,Philip J. Currie恐龙博物馆以阿尔伯塔省的古生物和地质历史为中心,通过叙事性的方式为参观者提供了独特的建筑体验。建筑所在的温布利小镇位于Grande Prairie东部,这里共有1516位居民。博物馆策略性地将地址选在了烟斗石溪骨床(Pipestone Creek Bonebed)旁边,它是全世界最密集的恐龙骨床,同时也是现代历史中发现的最重要的五个骨床之一。博物馆旁边的43号高速公路是通向加拿大北部地区和阿拉斯加地区的主干道,从而吸引了大量恐龙爱好者和旅客前来参观,并且很快成为该地区最具前沿性的建筑之一。

▼建筑外观,exterior view

The Philip J. Currie Dinosaur Museum is a world-class research and educational facility that attracts visitors to its remote location with a unique architectural experience of narratives through Alberta’s paleontological and geological history. Located in Wembley, Alberta—a town with a population of 1,516 east of Grande Prairie—the Museum strategically sits adjacent to the Pipestone Creek Bonebed—the world’s densest dinosaur bonebed and one of five most significant bonebeds revealed in modern history. The museum is located next to Highway 43, the key route to Canada’s North and Alaska, attracting dinosaur enthusiasts and travellers alike with its dynamic form. As a result, the Museum is has quickly been recognized as one of the frontier architectural forms for the region.

▼夜景,night view

博物馆采用了与形式封闭的传统展览空间截然不同的设计,为游客带来一系列叙事性的建筑空间:以倒叙的方式呈现了从当地教师意外发现骨床到骸骨复原的过程,以及关于史前地球情境的沉浸式体验(其中包括Pachyrhinosaurauas Lakustai恐龙的发现过程)。展览的终点是恐龙世界所在的泥盆纪大厅(Devonian Hall)。建筑的结构和空间布局引用了专门用于考古学野外作业的保护性结构的形态,共同构成并促进了整体的叙事。内部空间选用了天然的木材,地下的楼层则以混凝土来展示地层和化石的重量感。参观者将随着时间线逐步深入旅程,玻璃地面和窗户还将呈现古生物实验室内的景象,使人们了解到博物馆正在进行的重要研究。

▼建筑外部以锌板覆盖, the envelope detailed with zinc cladding

As a counter-point to traditional black box exhibit design, the architecture is integral to the visitor narrative: a reverse chronological journey from the accidental discovery of the Bonebed by a local schoolteacher, through the paleontological process of reconstructing skeletons, and an immersive experience of prehistoric earth—including the Pachyrhinosaurauas Lakustai dinosaur (the Bonebed’s major discovery). The exhibition ends with the Devonian Hall, dedicated to the pre-dinosaur world. The form and spaces of the building choreograph and reflect this narrative, and suggest the shape of the ad-hoc structures that protect archeological field work. Above ground, primary interior materials reflect things that grow on earth, while concrete on the lower, below grade level evokes the weight of earth and buried fossils. Visitors physically descend in parallel with the timeline, moving further back each time they round a sharp corner. At every opportunity, displays open out onto the paleontology labs through glass floors and windows, putting the important work of the facility on display.

▼叙事性的展览空间, the architecture is integral to the visitor narrative

▼建筑的结构和空间布局引用了专门用于考古学野外作业的保护性结构的形态,the form and spaces of the building choreograph and reflect this narrative, and suggest the shape of the ad-hoc structures that protect archeological field work

博物馆形如雕塑的独特造型是通过创新性的大型木柱系统而实现的,该系统依靠节点形成连接,是结构工程师和制造商密切合作的成果。除了承担复杂的3D建模和立柱节点设计之外,建筑团队还与制造商共同开发了一套能够将复杂的几何结构通过数控切割为平面的系统,使其能够通过层压的方式进行组合。可伸缩的钢制硬件被预先置入立柱的节点当中,然后再在现场进行装配。最终的结构对博物馆的空间表达起到了至关重要的作用,同时也展示了可持续木材技术的显著进步。

The unique sculptural form of the Museum was achieved through an innovative system of mass timber columns held together with nodes developed in close collaboration with the structural engineers and fabricators. The architectural team undertook complex 3D modelling and detailing of the nodes at column intersections and worked with the fabricators to develop a system to slice the complex geometries into workable CNC-cut 2D pieces that were laminated together to form the massive final pieces. Internal tensile steel hardware was inserted into the nodes during fabrication in a warehouse and attached to the columns on-site. The resulting structure is essential to the spatial expression of the Museum, and represents significant advancement in sustainable wood technology.

▼大型木柱系统使博物馆形如雕塑的独特造型成为可能,the unique sculptural form of the Museum was achieved through an innovative system of mass timber columns

可持续的设计还为博物馆引入了温布利的自然环境:蓄水池系统能够收集雨水并重新分配至周围景观,起到灌溉的作用。大尺寸的结构部件以加拿大“松甲虫木”制成,这种木材曾经被松甲虫寄生,经过处理后得以再度使用。建筑的外立面具有极佳的性能,三层玻璃窗能够减少热量损耗,锌板覆层则能够对抗恶劣的气候。设于混凝土地板下方的机械系统则带来最先进博物馆和研究环境所需要的精确温度以及湿度。

The natural surroundings of Wembley are maintained in the Museum through sustainable design, including a sophisticated cistern system collects rainwater and redistributes it to irrigate the surrounding landscape. Massive structural members were created with Canadian Pine-beetle wood; i.e. trees infested with pine-beetles that were rendered useless went through treatment to become salvaged. A high performance envelope was detailed with triple-glazed windows (to reduce heat loss) and zinc cladding (to endure the harsh climate). Mechanical systems provide air supply below the concrete floor of the Museum to efficiently create the precise temperature and humidity required for a state-of-the-art museum and research environment.

▼公路视角,view from the highway

▼木柱系统装配,column system fabrication

▼木结构系统示意,model and diagram

▼建筑模型,project model

▼解构轴测图,exploded axon

▼场地平面图,site plan

▼平面图,floor plan

▼剖面图,section

Project Team: Stephen Teeple, Brian Bengert, Martin Baron, Eddo Cancian, Mark Baechler, Will Elsworthy, Lang Cheng, Carla Pareja, Gloria Perez, Eddie Lee, Scott Norsworthy, Kevin Osborne, Danny Barata, Stacey Flasha, Eric Hui
Consulting Team
Architects: Teeple Architects Inc. (Design Architect); Architecture Tkalcic Bengert (Architect of Record)
Engineers: Fast + Epp (Structural); Hemisphere Engineering Inc. (Mechanical); Aecom (Electrical); Aecom (Civil)
Specialist Consultants: SCATLIFF + MILLER + MURRAY Landscape Architects (Landscape); Teeple Architects Inc. in Association with Architecture Tkalcic Bengert (Interiors); Enermodal Engineering Ltd. (LEED Consultant); Reich + Petch Design International (Museum Consultant); StructureCraft (Heavy-timber Design-build Contractor)
Builder: PCL Construction Management Inc.

More:Teeple Architects,更多请至: Teeple Architects on gooood

Post a Comment