ADIDAS x INSEP: Renovation for the headquarters of INSEP by Ubalt Architectes + Ubi Bene

Renovation to design sustainable and functional infrastructures, with the colors of the two INSEP and adidas entities

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢  Ubalt Architectes 予gooood分享以下内容。更多关于:Ubalt Architectes on gooood
Appreciation towards  Ubalt Architectes  for providing the following description:

该项目对INSEP(法国国家体育学院)的多处空间进行了改造,作为其与阿迪达斯合作内容的一部分。改造的目的是提供实用且可持续的基础设施,并将INSEP和阿迪达斯的标志性配色融入到INSEP的住宿和访问环境。被重新设计的空间主要包括更衣室、运动员之家、走廊和会议空间,旨在为专业运动员们的日常生活提供支持。

Renovation of several spaces at the « ‘Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performance” (INSEP) as part of its partnership with adidas. The purpose of this renovation was to design sustainable and functional infrastructures, with the colors of the two INSEP and adidas entities, dedicated to INSEP residents and visitors. Locker rooms, house of life for sportsmen, corridors and meeting space have been redesigned to support high-level athletes in their daily lives.

▼项目概览,overall view ©Yohann Fontaine

改造的总体挑战在于如何为既有空间赋予建筑和标识上的独特性,并将这些特性统一起来。设计师为此提出的策略是:
-重复使用蓝色(阿迪达斯和INSEP的共同代表色)以及特定的材料,如石材和金属。
-强调图形材料和原材料之间的对比
-建立空间的互动关系

For such, the overall challenge of the intervention was to create an architectural and graphic identity specific to this association, visible through these spaces.  Several dynamics have helped to create this consistency:
– The recurrent use of blue – the common color of the 2 identities adidas and INSEP, but also of certain materials such as stone or metal
– The contrast between graphic materials and raw materials
– The resonance of spaces with each other

▼ADIDAS x INSEP ©Yohann Fontaine

 

年轻运动员之家 | House of life for young athletes 

这是一个介于两面砖墙之间的不规则空间:砖墙上的入口提供了进入两个住宿区的专属通道;另外两侧是通高的全景窗。 该空间的改造重点在于组织和优化既有的交通系统,同时保持空间的通透度。

空间的中央设置了大型的白色金属网,用以划分不同的活动区域。这种做法一方面可以为年轻运动员提供不同的体验机会,同时又有助于对空间进行调整。网笼内部设置了用于就餐或工作的高桌,左侧是游戏区,右侧是敞开于风景的阳光房。

This atypical place, set between two brick walls is crossing in both directions: privileged passageway between two zones of rooms and crossing in the other direction visually with two sides of picture windows on each side. In this living space, the stake of the intervention will therefore be to structure, to enrich by serving this circulatory aspect while maintaining a kind of porosity.

A large white expanded metal cage is installed in the center of the living house dividing the space in order to create different poles of activity: the idea being to offer young athletes opportunities for differentiated experiences but at the same time spaces conducive to appropriation.The large cage accommodates high tables for dinner or work. To its left is a play area and on the other a solarium in the form of a multiple arch facing the view.

▼年轻运动员之家,House of life for young athletes ©Yohann Fontaine

▼空间的中央设置了大型的白色金属网,a large white expanded metal cage is installed in the center of the living house ©Yohann Fontaine

▼空间一侧是敞开于风景的阳光房,to the right is a solarium in the form of a multiple arch facing the view ©Yohann Fontaine

▼通高的全景窗,picture windows ©Yohann Fontaine

▼另一侧是游戏区,play area on the other side ©Yohann Fontaine

▼砖墙细节,brick wall detailed view ©Yohann Fontaine

每个区域的设计都拥有自己的独特之处,同时又通过色彩和材料形成相互呼应的关系。它们在互不接触的状态下实现了共存,仿佛一个图形化的游乐场;只有通向夹层的旋转楼梯打破了空间的严格流线。

Each zone thus created has its own design, its own shape but respond to each other by their shape, their color or the choice of a material.All these elements slide together without ever touching each other, like a large graphic playground; only the screw leading to the mezzanine disturbs the strict lines of the project.

▼通向夹层的旋转楼梯,the screw leading to the mezzanine ©Yohann Fontaine

▼游戏区细节,play area detailed view ©Yohann Fontaine

 

会议室 | Ostermeyer Room 

会议室的设计与年轻运动员之家保持了一致,采用了蓝色的地面、延展的金属网面以及覆盖以白色瓷砖的家具。

This meeting room is designed in coherence with the home of young athletes: blue floor, expanded sheet metal, white tiled furniture.

▼会议室,meeting room ©Yohann Fontaine

▼朝向窗户的视角,view towards the window ©Yohann Fontaine

▼室内细节,interior view ©Yohann Fontaine

▼窗边洽谈区,seating area beside the window ©Yohann Fontaine

 

走廊 | Corridor 

设计对交通空间进行了调整,并将蓝色作为主导色。这些空间被赋予了沉浸式的体验,阿迪达斯和INSEP的标志在隧道的单色墙壁的衬托下显得格外醒目。

The project includes the reorganization of circulation under the Halle Pajol: blue dominates. These spaces are designed immersively, only light and co-branding dissociate from the tunnel envelope.

▼沉浸式的走廊,corridor spaces are designed immersively ©Yohann Fontaine

 

更衣室 | Locker rooms 

更衣室同样追求沉浸感。5×5白色瓷砖与砂岩材料的对比从地板延伸至墙面。两种材料的交汇处点缀以蓝色金属元素,象征着双方的伙伴关系。镜面和天花板上的金属框架模糊了空间的边界感,让思维不再受限。

Here too immersion is sought but this time it is matter that invades space. The first actor of the place is the 5×5 white tiles which confront the sandstone of the ground. This goes up along the wall. At the meeting of the two materials comes a blue signature blade representing the partnership. The addition of a mirror and a metallic frame to the ceiling ends up disturbing the physical limits of this space conducive to concentration.

▼更衣室主要采用瓷砖与砂岩材料,white tiles confront the sandstone in the Locker rooms ©Yohann Fontaine

▼镜面和天花板上的金属框架模糊了空间的边界感,the addition of a mirror and a metallic frame to the ceiling ends up disturbing the physical limits of this space ©Yohann Fontaine

▼淋浴间,shower room ©Yohann Fontaine

▼室内细节,detailed view ©Yohann Fontaine

Project carried out by Ubalt Architectes & Ubi Bene 
Delivery: January 2020

More:Ubalt Architectes。更多关于:Ubalt Architectes on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment