A Rejuvenation Project —The Florist, China by Nayun Design

The Nostalgia of Southern Gate

Project Specs

Location:

非常感谢 南京拿云室内设计有限公司 (联系邮箱:30819759@qq.com) 予gooood分享以下内容。更多关于:Nayun Design on gooood.
Appreciations towards Nayun Design (Email:30819759@qq.com) for providing the following description:

花迹旗下花小馆,是南京近日人气很高的小西湖街区中老房改造的一员,藏在城南老宅中,这区的民宅房龄普遍超过30年,至今仍有原住民生活在此,满是市井烟火气息。

The Florist by Huaji Group, is located in place of what was once a historic residence located in the Xiao Xihu District of Nanjing, that had been rejuvenated from its relentless decay, attracting the attention of many local Nanjing city dwellers. The Florist is hidden amongst rows of traditional blue brick homes in and around the Southern Gate of Nanjing where the average age of each home is no less than 30 years old. As many original settlers continue to call this district home, the area is filled with nostalgia.

▼建筑外观,exterior view © 南京拿云室内设计有限公司

▼建筑原貌,the original site © 南京拿云室内设计有限公司

花小馆主营煲仔饭,所谓煲仔食一啖,平淡的日子,有饭自然香,贴近民心又和蔼亲切,所以设计上也采用了暖色,木质色调,让青砖黑瓦的老宅变得温柔,加上大面积的玻璃天井,弥补了狭小空间采光的不足,阳光让分散的空间融为一体,与整体色调相辅相成。

The specialty of The Florist is a traditional clay pot rice (Bao Zai Fan), a traditional homemade dish that is reminiscent to a simpler time, a dish that reminds people of home, a dish of unity and harmony. To recreate this sense of nostalgia, the design concept behind this rejuvenation project employs heavy use of warm colors and organic materials such as wood in front of a backdrop of light beaming down from the large panel skylights that brings ample sunlight into the narrow interior, integrating its farthest edges into one contiguous space and bringing new life into the stony blue brick structure of its olden days.

▼改造后的空间概览,interior overall view after renovation © 南京拿云室内设计有限公司

▼大面积的玻璃天井弥补了狭小空间采光的不足 © 南京拿云室内设计有限公司
the large panel skylights that brings ample sunlight into the narrow interior

▼用餐区,dining area © 南京拿云室内设计有限公司

利用一些老物品如缝纫机,扁担等物品去作软装搭配,让老宅新生时仍保留了岁月的印记;花小馆的设计风格和点缀其间的‘昆虫’饰物及书籍,同时呼应了相邻的「花迹·虫文馆」整体设计风格,小空间也可以好玩又有趣。

The inclusion of traditional decorative elements such as an antique sewing machine and an bamboo ore tastefully preserve and complement the nostalgic vibe in this historic structure. On a lighter note, a series of insect paraphernalia in the form of graphics and books have been carefully placed in different areas of the space to build a smooth transition to its neighboring [Huaji bug space], an interesting but fun twist to the overall tone of the space.

▼室内细节,interior details © 南京拿云室内设计有限公司

▼楼梯,stairs © 南京拿云室内设计有限公司

▼二层空间,the upper floor © 南京拿云室内设计有限公司

▼细节,details © 南京拿云室内设计有限公司

项目名称:花迹—花小馆
设计方:南京拿云室内设计有限公司
联系邮箱:30819759@QQ.com
项目设计 & 完成年份:2021.01.26
主创及设计团队:陈诣杰/倪佳伟,程楠
项目地址:江苏省南京市秦淮区马道街小西湖街区
建筑面积:98㎡

More: 南京拿云室内设计有限公司 (联系邮箱:30819759@qq.com)。更多关于:Nayun Design on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment