A Boutique Shop Design for HEYTEA in Shanghai, China by Nota Architects

Stimulate the urban interface with enjoyable experience.

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 nota建筑设计工作室 对gooood的分享。更多关于他们:Nota Architects on gooood
Appreciation towards Nota Architects for providing the following description:

位于上海静安嘉里中心的这家喜茶,是连接商场南北片区的休闲餐饮街上第一间户外街铺,带有双层高的幕墙门面和沿街排开的外摆空间。

Located in Shanghai Jing An Kerry Centre, Heytea stands as the first F&B along the leisure street between the mall’s south-north connection, covered with a double height curtain wall and outdoor seating area along the sidewalk.

▼店面外观,external view of the shop

 

城市界面与室内空间的激活
Stimulation of Urban Interface and the Interior

设计将原有橱窗式封闭商铺立面改造为打通室内外空间关系的互动式门面,入口主立面改为玻璃移门侧置、室内外都可入座的方式,另一侧立面退进做成带有立面装置的短暂站留空间,以最大化空间利用、并提升街区氛围和品牌影响力。

The former shop window facade system is replaced by an open and interactive interface that blurs inner and outer space. Sliding doors, double-sided seating, along with a recessed quick-resting place on themain facade, each part of the facade is made to maximizespace utility, which also enrichesstreetscape activity and brand influence.

▼开放的沿街面,open and interactive interface

▼店外设置露天坐席,outdoor seats

▼室内外坐席的互动,interaction between the interior and outdoor seats

▼座椅细部,details of the seats

 

行为引导与流线分离
Behavior guidance and Circulation

这是一例为排队而作的设计。顾客顺着户外的引导装置开始排队,逐步折入并停留在镶有HEYTEA字样的一米等位线前,每一步移动的间隙都有半高的倚靠装置可供小憩。点单后同样可以选择一只倚靠装置短歇,等候取杯,或者在长凳、沙发及野餐座中选择适宜的地方。店内空间本身非常局限,设计将顾客出入店铺与外卖取单的流线一一分离,并以短靠装置、自助打包台、杂志及墙体文字呈现的方式分散等待出杯的人流,减少拥堵,便于快速撤离。

▼由店外至店内设置引导顾客排队的倚靠装置,installations to lead customers into the shop

▼轴测图,axonometric

It is all designed for queue. Following the outdoor installation guides, customers join the queue until they turn into the shop and stop at the HEYTEA characters engraved one-meter line before the bar. The half-height installations are there for quick rest during the long queue line. After ordering, one can always hang around amongst those soft leaning installations or pick another window seat, choose a comfortable sofa or simply join the outdoor picnictables while waiting for the drinks get prepared. Circulation of customers and delivery are clearly separated to increase capacity. Leaning installations, self-packing station, magazine rack and wall stories help to distract and disperse the massive crowd, thus reduce the congestion and faster evacuation.

▼从店内看向店外,空间开放,open view to the outdoor space

▼分开的点单、取餐、和等候区,分散顾客,避免拥堵,separated counter, take-out area and resting area help to split the costumers

 

禅意的探索
Exploring Zen

设计在多种不同层面上探索禅意。禅是关于开悟见性的,一系列有启示感的场景和氛围以设计的语言呈现于整个店铺中,意在引发悟见。二层幕墙立面的设计受日本摄影师HIROSHI SUGIMOTO作品Seascapes的启示,门头均质柔和的背投光透过金属网板和雾面树脂,渲染出“海天一色”的静谧和神秘。店铺中不同质感的材料拼就的大面积浅灰色与局部高纯度荧光色的对比象征顿悟。橙色弥漫的发光面与上升梯段的组合延续到户外,沿街立面上一大一小的梯段构成水中“平远的”小岛,成为令人遐想的空间谜点。墙面上亦引用了禅宗从谂祖师“吃茶去”的段子,以期带来“茶”以外的玩味空间。

▼富有禅意的空间设置和颜色搭配,space design and color palette provide a feeling of Zen

The concept of Zen is explored from various perspectives. Zen is about Satori (the experience of awakening, enlightenment) and Kensho (seeing on’s true nature). A series enlightening scenarios and atmosphere are experimented all over the space as inspirations for Satori and Kensho. Inspired by Japanese photographer Hiroshi Sugimoto’s Seascape, the shop front facade is designed to recall mysteries seascapes that melts into the sky, by rendered lighting through matte resin and perforated metal panels. Grey, as the major proportion color, is collaged with different materials. High saturation colors scattered in the space, contrast of which symbolizes sudden enlightenment. The combination of diffusing orange surface and stairs extends to the exterior. A pair of stairways, in big and small sizes, compose themselves like islands-in-water in perspective, creating an inspiring spatial enigma. An interesting story Go for Tea of Chan master Congshen is also quoted on the wall as plus of enjoyable reading experiences.

▼渐变的透光立面细部,details of the back-lighting facade in gradation

▼细部,details

▼平面图,plan

项目名称:喜茶静安嘉里中心店
设计:nota建筑设计工作室
联系邮箱:info@notaarchitects.com
项目设计&完成年份:2018
主创建筑师:钱诗韵
设计团队:高翔、徐升、薛君
项目地址:上海市静安区延安中路1238号静安嘉里中心南区一楼
建筑面积:110㎡
摄影版权:大钧、钱诗韵、nota建筑设计工作室
照明顾问: 魏伟
绿植顾问:nota建筑设计工作室
工程施工:晨一装饰工程,王亮星团队
客户:喜茶
品牌:盖珂雾面树脂板,HAY Palissade 户外家具,PARALLEL FIDIVI Trevira CS 布料

Project Name: HEYTEA Jing An Kerry Centre
Design: Nota Architects
Contact E-mail:vinfo@notaarchitects.com
Design & Completion Year: 2018
Lead Architects: QIAN Shiyun
Design Team: GAO Xiang, XU Sheng, XUE Jun
Project Location: N1 Jing An Kerry Centre, No.1238,Middle Yan An Road, Jing’an District, Shanghai
Gross Built Area: 110㎡
Photo Credits: Da Jun,QIAN Shiyun , Nota Architects
Lighting Consultant: WEI Wei
Landscape Design: Nota Architects
Construction: Chengyi Construction,WANG Liangxing team
Clients: Heytea
Brands: GAINKER Arctic mist Resin, HAY Palissade Outdoor Furniture, PARALLEL FIDIVI Trevira CS Fabric

More: Nota Architects,更多关于他们:Nota Architects on gooood