9 VAULT HOUSE by José María Sánchez García

Two T-beams with six groin vaults

Project Specs

Location:

感谢 José María Sánchez García 予gooood的分享以下内容。更多关于他们请至:José María Sánchez García on gooood
Appreciation towards  José María Sánchez García  for providing the following description:

项目坐落于西班牙巴达霍斯省Villanueva de la Serena,建筑师José María Sánchez García根据业主对住宅功能的需求改造了室内的结构顺序,为室内创造出新的空间与功能。

The project inverts this structural order due to the functional requirements, allowing a new spatial and programmatic arrangement.

▼项目概览,overall of the project © Roland Halbe

新增的两个T形梁形成强而有力的中部支撑结构,释放了底层空间,为创造出开放的平面提供了条件。连续的砖拱与混凝土梁跨越了高度复杂的空间,形成由梁与拱顶构成的空间网格系统。根据空间与功能排布的逻辑,位于前侧的车库与客房被划分在沿街一侧。

▼分析图,diagram © José María Sánchez García

Two T-beams relieve the space of the need for intermediate supports, permitting the creation of a new open plan ground floor. The combination of brick arches and concrete beams generates a spatial grid of successive beams and vaults that span a highly complex space. Functional logic dictates the maintenance of the division of the first two rooms —garage and guest room— on the street side.

▼客厅顶部的十字交叉梁,Two crossed T-beams of the living room © Roland Halbe

▼强而有力的支撑结构释放了底层空间,
The strong supporting structure frees up the ground floor © Roland Halbe

▼客厅面向室外花园开放,
The living room opens to the outdoor garden © Roland Halbe

▼客厅楼梯细部,
detail of the staircase in the living room © Roland Halbe

客厅上部由交叉的T形梁与六座穹棱拱顶支撑,从而形成通透流动的室内空间,面向室外花园开放。在连续的平面空间上方,拱顶自然形成空间的功能分区。

▼天花板上的拱顶与连续的平面空间,
vault on the ceiling with continuous plane space © Roland Halbe

▼拱顶自然划分出不同空间区域,
these vaulted ceilings create partitions within it © Roland Halbe

The living room becomes a diaphanous space that opens horizontally onto the interior garden, protected vertically by the structural cross and the six groin vaults. While the floor plan generates a continuous space, these vaulted ceilings create partitions within it.

▼由入口玄关看客厅,
viewing the living room from the entrance © Roland Halbe

▼区位图,site plan © José María Sánchez García

▼底层平面图,
ground floor plan © José María Sánchez García

▼二层平面图,
upper floor plan © José María Sánchez García

▼剖面图,
section © José María Sánchez García

Architect: José María Sánchez García
Location: Villanueva de la Serena, Badajoz, Spain.
Year: 2021
Collaborators: Mariló Sánchez, Javier Fernández, Ignacio Hornillos, Sofía Romeo, Cristina Lorenzo, Adrián Paterna
Structure: Juan Pedro Cortés
Mep engineering: Enrique García-Margallo (ARO Consultores)

More:José María Sánchez García 
更多关于他们请至:José María Sánchez García on gooood

0

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment