2100 Club by LYCS Architecture

The World’s First Blockchain Bar

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

非常感谢来自 零壹城市建筑事务所 予gooood的分享。更多关于他们:LYCS Architecture on gooood Appreciation towards LYCS Architecture for providing the following description:

更多招聘信息点此进入,more jobs in LYCS Architecture click here

2100 Club是全球首家区块链酒吧,位于杭州西溪湿地,坐落于湿地古建核心地带,由泛城资本创始人陈伟星发起并担任首任吧主,众多知名企业家共同参与成立。2100club是以区块链技术研究交流为核心、最前沿的科技研究和投资开放的专业社交平台,同时致力于打造成为互联网最新科技、产业整合与创业等方面人才和思想碰撞交流的聚集地。

2100 Club, the world’s first blockchain bar, is located in the center of the vernacular area of Xixi Wetland, Hangzhou. The bar is initiated by Chen Weixing , founder of Funcity Captial and Kuadi (Chinese Uber), and participated by many well-known entrepreneurs and cornerstone investors in the Blockchain industry. 2100 Club is a social platform that shares and exchanges the cutting edge blockchain technologies, researches and investments. At the same time, it is committed to create a gathering place for talents to share ideas about the latest Internet technology, industry integration and entrepreneurship.

▼傍晚的2100Club,in the evening

“To own,To think,To live until 2100”。这是酒吧入口的slogan,是与所有新经济驱动者共勉的一句话,而“拥有(own)、思考(think)与生存(live)”也自然成为了酒吧设计之初的依据:摒弃“主题”酒吧的惯用手法,以一种内敛的态度去诠释这句话,并以此营造空间场所的内在精神。

The slogan of 2100Club shares the idea ‘to own, to live to live until 2100’ to all the new economic drivers and innovators. It has been further developed as the basis design concept of interior space which interpreting its intellectual spirit instead of creating a theme bar.

▼在酒吧入口标记slogan,The slogan of 2100Club is placed at the entrance

 

生存即自然
“To live” is to be in Nature

生存是一种自然的力量,也是人对于自然的向往,如此便奠定了建筑的选址,坐落于西溪湿地腹地,独特的场地地位使设计师对于建筑的处理面临着非常大的挑战。在改造之初,设计师对旧建筑及其周围环境进行了详细的分析,而后得出结论——设计的核心莫过于将当代的设计手法运用到自然环境和古建之中,站在传统与未来的交叉口思考,从而找到新与旧、人与自然之间的独特衔接点。

To live is a natural power, and it is also people’s yearning of nature. It is also the reason that the site has been located in the heart of Xixi Wetland. Its unique site location with preservation code of the West Lake World Heritage, becomes a big challenge during the design and construction. At the beginning of the renovation, the designer conducted a detailed analysis of the old buildings and their surrounding environment, and concluded that the core of the design is to apply contemporary design techniques to the natural environment and ancient buildings. To find out the connection between old and new, people and nature by considering the relationship between the past and future.

▼户外休闲区,outdoor seats

设计将“新”与“旧”鲜明的融合和对照,用连贯的设计手法对传统建筑进行重新“解构”。为统一周围环境的整体氛围,建筑上大量的还原了建筑的原貌,保留并利用了建筑体块关系和现有屋顶结构,经过对原有墙体的选择性拆除,打造出一个全新的具有视觉张力的通透空间。

The design merges and contrasts the “new” and the “old”, and uses typical design techniques to re-deconstruct the traditional architecture. In order to unify the overall atmosphere of the surrounding environment, a large number of buildings have restored the original appearance of the building, retaining and utilizing the relationship between building blocks and the existing roof structure. After the selective removal of the original wall, a brand-new space that is full of visual tension has been created.

▼保留并利用了建筑体块关系和现有屋顶结构,retaining and utilizing the relationship between building blocks and the existing roof structure

酒吧入口处的“黑色盒子”,犹如雕塑一般被置入建筑内,通过“盒子”将室内外联结,更具指向性同时也贴近了设计理念的“新与旧”、“历史与现代”的碰撞。与入口相连接的室外吧台区空间呈开放状态,迎接来往客人。从室内延伸至室外的吧台弱化了室内外的空间界限,室内空间与室外空间自然地延续贯通,让人置身于一个极度自然的环境中,倍感轻松闲适。

The sculptural ‘black box’ at the entrance of the bar, connected to the interior and the exterior. It is not only a directional sculpture but also conveys the design idea which is combing and contrasting old and new, past time and present days. The outdoor bar area connected to the entrance is open to every guest. The extended bar counter from the interior to the exterior attenuates the boundaries in between the indoor and outdoor space. Continuously passing through the indoor space and the outdoor space without a so-called door makes people to chill in an extremely natural environment.

▼与入口相连接的室外吧台区空间呈开放状态,the extended bar counter from the interior to the exterior attenuates the boundaries in between the indoor and outdoor space

▼吧台 ,bar

身处室内向外望去,2100 Club得天独厚的自然条件,让建筑的每个面都拥有独立的景观庭院。为了平衡旧建筑与周围环境的关系,设计师在尽可能还原建筑立面的同时,还不断尝试开启扇和落地玻璃的合理比例,希望空间可以达到从视觉上由内向外自然延伸到周围景观中的效果,让视线更加开阔,拉近人与自然的距离。

Looking out through the window, the 2100 Club is blessed with natural conditions that give it an independent landscape courtyard on each side of the building. In order to balance the relationship between the old building and the surroundings, the designer tries to open the reasonable proportion of opening windows and the curtain walls whilst keeping the original facade of the building. It is hoped that the space can be reached from the inside outward to the outside landscape visually in order to make the sight more open and bring nature to people.

▼通透的落地玻璃门打破室内与自然的界限,the transparent glass walls break up the boundary of interior and exterior space

 

思考即交流
“To Think” is to Communicate

创新不来自于闭门造车,而是来自于同行者之间的思辨、对话与交流,2100Club的酒吧散座区便的设计便是为了营造这样一个空间。酒吧区域是一个动态空间,室内的现代化装饰则与外界古色古香的建筑群形成强烈对比,数字化设计的黄铜立体网格结构贯穿室内,将酒吧的各个空间串联在一起。延伸的吧台、舞动的顶面、变换的星空顶灯制造出不同的视觉感受,引导人逐个探索每一个角落。酒吧区没有采用寻常酒吧中常见的电视、投影设备以最大程度减少对人的扰动,营造一个可以静思、可以真正意义上产生思想碰撞的空间。

▼数字化设计的黄铜立体网格结构贯穿室内,the digitally designed brass three-dimensional grid structure runs through the room

Innovation comes from speculation, dialogue and exchange among the peers. The bar lounge area is designed to create a space for guests to communicate in such a way.The bar lounge area is a dynamic space. The modern interior decoration highly contrasts with the antique buildings. The digitally designed brass three-dimensional grid structure runs through the room and connects the various spaces of the bar together. The extended bar, the curvilinear suspended ceiling, and the starry light create different visual sensations and guide people to explore each corner one by one. The bar area abandons the use of TV and projection equipment commonly found in ordinary bars in order to minimize disruption and create a space that people can think and communicate.

▼舞动的顶面、变换的星空顶灯制造出不同的视觉感受,the curvilinear suspended ceiling, and the starry light create different visual sensations

KTV舞动的顶面造型设计以数字矩阵为灵感,也是虚拟未来的象征。不同模式的灯光演绎让音乐在这有了实体的呈现方式,音乐的流动可以被视觉捕捉,活跃了整体空间的同时也增加了多感官交流。

The design of ceiling in KTV room is inspired by the digital matrix and is a symbol of the virtual future. The different modes of light allows the music to be physically presented. The flow of music can be visually captured, activating the overall space and increasing the multi-sensory communication.

▼KTV舞动的顶面造型设计以数字矩阵为灵感,the design of ceiling in KTV room is inspired by the digital matrix and is a symbol of the virtual future

别出心裁的是,2100Club的设计刻意地减少了大众化的酒吧主题性软装,只有在局部空间的转折变化点配有与区块链相关的软装,过渡的同时阐述着区块链发展的故事。软装与室内空间搭配相得益彰,区块链的发展史犹如一个活的灵魂与空间发生碰撞,触动着爱好者们的神经,激发思想的火花。

Ingeniously, the design of 2100Club deliberately reduced selection of the typical furniture and finishes that used in a theme bar. Only in the transition point of the space was equipped with the furniture and finishes that related to the blockchain. The transition also explained the story of blockchain development. The FF&E selection and interior space complement each other. The history of blockchain development is like a living soul colliding with space, touching the nerves of enthusiasts and sparking the spark of thought.

▼软装细节讲述区块链的故事,decoration of blockchain

 

拥有即摈弃
“To Own” is to Abandon

拥有是生存与思考的结果,是一场不断摈弃的过程。拥有的真谛不是一种浮夸的荣华富贵,而是内化的取舍,是对旧事物、对冗余的摈弃之后,得来亲密而质朴的放松。走道空间被黑色不锈钢四面围合,地面与顶面间隔设置的暗藏灯带将空间打亮,黑色与光影的强烈对比形成虚拟未来感,将狭长的走道横向拉伸并制造出内向性的指引。尽头衔接明亮的楼梯空间,铜色不锈钢立面和暖木色阶梯的结合恰到好处,暖光下的木质楼梯已经开始将人包裹于温馨自然之中,由此进入二层的空间。

▼走廊黑色与光影的强烈对比形成虚拟未来感,the strong contrast between black and light creates a virtual futuristic sense

“To own” is the result of survival and thinking. It is a process of constantly abandonment. The true meaning of ownership and possession is not an exaggerated glory and wealth, but a choice of internalization. It is an intimacy and pristine relaxation after the rejection of old things and redundancy. The hallway is surrounded by black stainless steel and the hidden light strips spaced from the ground to the top surface brighten the space. The strong contrast between black and light creates a virtual futuristic sense, stretching the narrow hallway horizontally and creating inward guidelines. The staircase that leads people to the second, which is made of a copper-colored stainless steel facade and a warm wood-colored ladder is just right to warm up the space. Wooden stairs under warm light have begun to wrap people in warm and natural surroundings.

▼楼梯铜色不锈钢立面和暖木色阶梯的结合恰到好处,the staircase is made of a copper-colored stainless steel facade and a warm wood-colored ladder is just right to warm up the space

华丽而浮躁的氛围无法让人产生真正意义上的拥有感,因此,二层包厢区域摒弃了大量传统酒文化空间里的装饰雕琢,以“家”的感觉来营造,让这里更像是一个亲切舒适的起居空间。

A luxury and impetuous atmosphere does not generate a true sense of possession. Therefore, the private rooms on the second floor abandons a large number of decorations in the traditional winery space commonly seen in the Chinese social ritual. Instead, the designer create the space more like a home to make people feel comfortable.

▼二层包厢区以“家”的感觉来营造, the private rooms on the second floor is more like a home

二层整体空间相对更为私密,采用将自然引入室内空间的设计手法营造更为亲切温馨的空间氛围。在保证私密性的基础上,让坡屋顶的两侧收尾于最大化的完整开窗,阳光得以倾泻进室内的同时把窗外的绿意全数收入。在餐厅的两侧均设置了露台,可围坐,亦可冥想。这大概就是“拥有”的高境界,不显不露、拥有于心。

The overall space on the second floor is relatively more private, and introduce the natural light into the space create a more intimate and warm atmosphere. In order to guarantee the privacy, the designer maximizes the opening of the windows on the two sides of the sloping roof. When sunlight is poured into the room, the greenery outside of the window was fully collected. There are balconies on both sides of the restaurant that placed some chairs for people to talk or meditation. In the Chinese cultural philosophy, this notion of abandonment becomes a high realm of “possession”.

▼二层整体空间相对更为私密,the overall space on the second floor is relatively more private

设计尊崇最初的理念,通过当代的设计方法、精致的材料运用和幻境的空间效果,将顾客引入到一个全新的空间,试图给予那些厌倦了灯红酒绿、渴望与众不同的客人全新的感官体验。

Upon the respect of the building’s original condition and surrounding context, the design introduces the customer into a new space through playing with contemporary design methods, exquisite materials and the spatial effect of the illusion. With its resistance to luxuriance and desires, the design tries to provides its guests with a completely new sensory experience.

▼平面图,plan

项目名称:2100 Club
项目地点:中国 杭州
项目面积:400平方米
室内设计:零壹城市建筑事务所
设计团队:阮昊、何昱楼、嵇涵、范笑笑、彭世杰
参与人员:陈志林、倪墨涵、张益诚
项目时间:2017-2018设计+施工,2018完工
摄影师:吴清山

Project name: 2100 Club
Location: Hangzhou, China
Size: 400 sqm
Interior design: LYCS Architecture
Project Team: RUAN Hao, HE Yulou, JI Han, FAN Xiaoxiao, PENG Shijie
Participants: Chen Zhilin, NI Mohan, ZHANG Yicheng
Project Period: Design+Construction 2017-2018, Completion 2018
Images: WU Qingshan

More: 零壹城市建筑事务所 / LYCS Architecture 更多关于他们:LYCS Architecture on gooood 

Post a Comment