XinMeng·Montessori Kindergarten, China by L&M Design Lab

Wandering in the Woods

Project Specs

Location:

非常感谢 立木设计研究室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:L&M DESIGN LAB on gooood
Appreciation towards L&M DESIGN LAB for providing the following description:

心蒙 · 蒙特梭利幼儿园位于厦门岛的海边,原始建筑被设计为邮轮形式,主要依赖人工照明,也缺乏足够的活动空间,这与人们对幼儿园的期待完全不符。

▼项目概览,overview

XinMeng · Montessori Kindergarten is located on the coastline of Xiamen Island. The original structure resembled a liner. It had limited space and heavily relied on artificial lights, which was against the common expectations of kindergartens.

▼ 设计效果动画,concept gif

 

要有光|There must be light

在儿童的成长过程中,阳光、泥土、草地几乎是最重要的物理空间要素。出于结构稳定和加固成本的考虑,立木保留全部结构的基础上打开了一个贯穿三层的中庭,确保所有教室实现双面采光,不再依赖人工照明。

▼中庭采光、楼梯与滑梯分析,effect drawings of atrium, stairs and slides

Sunlight, soil and grass are all essential spatial elements to children’s growth. Out of considerations of structural stability and costs, L&M has kept the entire structure and created an atrium running vertically through three stories. Such design guarantees that all classrooms receive natural light from both sides.

▼中庭顶部天窗,skylight above the atrium

▼贯穿三层的中庭,an atrium running vertically through three stories

▼ 保留结构的基础上打开采光中庭,creation of an atrium based on the original structure

▼光线饱满且柔和,full and gentle light

▼盘旋而上的楼梯,spiraling stairs

▼安全通透的走廊,safe and transparent corridor

 

树林漫步|Wandering in the Woods

中庭利用保留结构将“小树林”搬进了“邮轮”里,上下奔跑,在自然里穿梭。柱子成为树,梁成为桥,连续的楼梯和滑梯围绕“树”盘旋而上,激活各层空间。树屋平台作为阅读角和手工角,是小朋友的专属空间。全园以浅木色为整体基调,大面积的超白透明夹胶安全玻璃创造出纯净、公平、宁静的空间环境。全园所有空间均采用了圆弧形倒角设计最大程度避免了各类尖角所存在的安全隐患,孩子们可以恣意奔跑,不用担心磕碰。三层成为室内外结合的大活动场地,跑道从中庭衍生出来,利用连续自然的曲线划分出不同主题活动区域,并通过塑胶跑道串联起所有室内外活动。

▼中庭小树林轴测图,the atrium woodland axon

Taking advantage of the original structure, the atrium transforms the “liner” into a “woodland.” Columns and beams immediately become trees and bridges. Continuous stairs and slides spiral up around the “trees”, connecting and activating spaces. “Tree houses” provide private spaces for children to read and do handwork. The kindergarten basically adopts light wood color. Wide application of ultra-white transparent glue-clad safety glass creates a pure, fair and quiet environment. Arc chamfers instead of sharp corners help minimize potential hazards. Children can move freely and safely. The third floor provides a combination of indoor and outdoor activity areas connected by a plastic track. The track is an extension of the atrium and separates out various thematic activity areas.

▼富有张力的楼梯曲线,stair curve full of tension

▼中庭下的草坡和沙池,grass slopes and sand pools under the atrium

▼ 柱子成为树,梁成为桥,columns as trees and beams as bridges

▼滑梯出口以及教室入口,the exit of the slide and the entrance of the classrooms

 

细节是魔鬼|Details matter

幼儿园设计充分考虑了2-6岁儿童在幼儿园生活与成长的一切细节,尺度以2-6岁幼儿为基准,并区分出1.5-3,3-6的不同年龄段。教室采用柔和的色彩和材料,创造像家一样安全、温馨的氛围,鼓励孩子们激发自我的潜能。幼儿园的设计过程结合专业的蒙特梭利理念和知识,在确保自然和安全的基础上,把童年最珍贵的自由还给孩子。设计与爱,让阳光照进童年。

The kindergarten thoughtfully considers the needs of children at 2-6. The facilities are benchmarked against the needs of children at 2-6, and distinguish between those for children at 1.5-3 and those for children at 3-6. Classrooms adopt soft colors and materials, creating a home-like space where child can fully express their potentiality. The design of the kindergarten has been drawing on the Montessori concepts and principles. Besides safety, we give freedom back to children. Design and love bring sunlight into childhood.

▼ 双面采光的教室,明亮又温馨,Cozy Classrooms with Light from Both Sides

▼孩子们在自己动手做蛋糕,children making cakes

▼教室内的儿童卫生间,restroom in the classroom

▼活动场地以及跑道,activity areas with a plastic track

▼走廊,corridor

▼走廊的小空间,small spaces

▼ 整体轴侧, Integral Side-axis Drawing

▼ 平面视线分析图,view diagram

业主:厦门心蒙·蒙特梭利幼儿园
设计:立木
总建筑师:John
项目经理:郭先生、刘津瑞、冯琼
设计团队:朱嗣君、赖武艺、郭威、冯菲、明香邑、杨煌伟、张速、张淏晟、张恩东、谢舜冰、林澤徽、杨绪伦
结构顾问:刘成亮
机电设计:TEA 立木机电
景观设计:IA 立木景观
设计时间:2018.10-2019.01
面积:5000m2
主要材料:墙漆(芬琳漆TIKKURILA)、PVC地板(马斯塔MASTA)、天花板(可耐福KNAUF)
摄影:胡义杰

Property Owner: Xiamen XinMeng · Montessori Kindergarten
Designer: L&M Design Lad
Chief Architect: John
Project Managers: GUO, LIU Jinrui, FENG Qiong
Designing Team: ZHU Sijun, LAI Wuyi, GUO Wei, FENG Fei, MING Xiangyi, YANG Huangwei, ZHANG Su, ZHANG Haosheng, ZHANG Endong, XIE Shunbing, LIN Zehui, YANG Xulun
Structure Adviser: LIU Chengliang
Electromechanical Design: TEA
Landscape Design: IA L&M LANDSCAPE
Design Duration: October, 2018 – January, 2019
Total Area: 5000m2
Main Materials: wall paint (TIKKURILA), PVC floor (MASTA), ceiling (KNAUF)
Photograph: HU Yijie
Project Collaboration:86+15000410160
Media Collaboration:limuarch@163.com

More: 立木设计研究室      更多关于他们:L&M DESIGN LAB on gooood

Post a Comment