Xico-Parque Sur 23 by All Arquitectura

A court for all beside the Xico Volcano

Project Specs

Location:

感谢 All Arquitectura 予 gooood 分享以下内容。
Appreciation towards All Arquitectura for providing the following description:  

“Xico-Parque Sur 23″项目由墨西哥事务所All Arquitectura与love.futbol合作完成,并由Pincus家庭基金会提供资金支持。被改造的空间位于Valle de Chalco市区的一处由当地居民向政府争取来的场地,具有类似于公园的功能。在密集的住宅区中间,这块场地承载并讲述着市民们的日常生活。在距离场地不远处,Xico火山的环形坑进一步为新公园的设计提供了思路与身份特征。

▼项目概览,general view © Zaickz Studio

The project “Xico-Parque Sur 23” of the Mexican office all architecture is a collaboration with love.futbol and the sponsorship of the Pincus Family Foundation. The intervened space is a field made by the neighbors, who years ago pressured the government to make it a reality. It is a space in the middle of Valle de Chalco, a municipality that functions as a park; It is a totally open public area for the people, in the middle of the housing density. In this way, a documentary was made that shows the textures of the daily life of Valle de Chalco in the State of Mexico, in the cradle of the original towns of the municipality. The space to intervene, an area just to the side and the slopes of what was the Xico Volcano, a perfect and circular agglomerate. Its ring shape further defines the concept and identity of this new park.

▼鸟瞰,aerial view © Zaickz Studio

设计的主要目标之一是创造互动的机会并迎合社区的需要。设计团队怀着开放的心态与当地居民进行了交流,希望了解他们所面临的问题,并收集他们的意见,例如,他们想要一个亭子,一个适合老年人的空间,一把可以坐下来的长椅,一个在中午也能保持阴凉的空间,亦或是公用洗手间等等。

设计策略集中在一片已经存在的农田,就位于距离Xico火山不到300米的位置。如今的火山已不再活跃,主要被用于农业活动。当地居民中有一部分人从事耕种,在收获的季节,可以在火山内部看到大面积的农作物。那是一个完全不同的空间,只有自然和天空,犹如一片与世隔绝的绿洲。

▼场地位于密集的住宅区中心,in the middle of the housing density © Zaickz Studio

▼附近的Xico火山坑,the Xico volcano nearby © Zaickz Studio

One of the main objectives is to generate strategies to interact and identify what the community wants. We have always thought that there is no one better than them to teach us about the place where they live and we approach them with an open mind, knowing that we are oblivious to the problems they face. We listen to them and we provoke these encounters where people tell you that they want a kiosk, that they want a space for the elderly, that they want benches to sit on, a space where the sun does not shine at noon, bathrooms, etc.

The design strategies focused on the area of ​​a field that already existed, located less than 300 meters from the Xico volcano, which is currently no longer active but is used for harvesting. In fact, some people in the area are ejidatarios and in harvest season you can see the interior of the volcano full of agricultural products. You feel in a completely different space where there is nothing but nature and the sky, which crowns the space that we intervene. It is almost like an oasis and the only ones who cross that space are the pedestrians who generate their traffic lines freely inside.

▼从球场望向座位,view towards the seating area from the court © Zaickz Studio

▼球场内部,inside the court © Zaickz Studio

设计方案十分简单:一个长28米、宽16米的球场。虽然面积不大,但足以举行一场五人制的足球比赛。此外还配备了一些公用设施,如洗手间和户外水槽等,一切都是开放和共享的。球场的旁边还有一个带顶的区域,可以作为户外教室使用。人们可以在这里摆一张桌子下棋。另外还有一个用于拳击训练的场地,可以放置沙袋和绳索等装备。

The architectural program is something very simple and I think it is something that we promote in all the spaces that we create for love.football. It is a court 28 meters long by 16 meters wide. They are small courts, but definitely what the space is allowing us to build are measures more or less a football field 5 or futsal, amenities such as toilets are added, an open sink area so that you do not have to enter the bathroom and make it very versatile. It is something very open for people to use. We also have a covered area that can be used as outdoor classrooms. You can take a table, play chess and one more area as box training. People like boxing a lot, so it is something that they always ask us for. You can put some ropes, you can put a pear, a sack and you can be training there without problem.

▼公用设施,amenities © Zaickz Studio

这处空间同样也非常适合儿童使用,孩子们不再苦于找不到合适的、可以进行单独或集体游戏的空间。在项目建成后,项目团队与合作方共同为球场制作了一部纪录片,从中可以直观地感受到新公园对当地带来的影响。在其中一个镜头里,可以看见大约有200人同时在这里玩耍。

We were also able to intervene and create new play spaces for children. And we also liked that a lot, like seeing that in reality the children did appropriate them and that people used them even in the documentary, in a shot where there are like 200 people above the games, you see how the impact and actually the many people who do not have a decent space to play or simply to be, not being accompanied by their friends or family.

▼儿童游戏区,children’s area © Zaickz Studio

▼夜景,night view © Zaickz Studio

All Arquitectura
Photo: Zaickz Studio

More:All Arquitectura

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment