Wenzhou Central Park Culture Club, China by Lacime Architects

A landmark building corresponded with the city’s green axis.

Project Specs

Location:

非常感谢 北京日清建筑设计有限公司 予gooood分享以下内容。更多关于:Lacime Architects on gooood.
Appreciation towards Lacime Architectural Design  for providing the following description.

项目位于温州市鹿城区三友路,与“市政府-世纪广场”城市中轴线一路之隔。用地狭长,背靠高层林立的住宅小区,面朝绿意葱茏的绿轴公园,在这广告牌一样的位置,将落成一座绿轴翡翠文化馆,作为城市客厅与文化展示使用。

The project is located at Sanyou Road, Lucheng District, Wenzhou City, just one road from the city axis of “City Government – Century Square”. The land is long and narrow, backed by high-rise residential quarters and facing the green axis park. In the same position as this billboard, a R&F Central Park Club will be built to be used as a living room and cultural display in the city.

▼建筑外观,external view of the building

建筑顺应绿轴的动势摆开架势,从面相天空的朝向开始,为既有的以及将有的高点谋划未来的景致。

Building is poised to conform to the dynamic trend of the green axis, starting from the orientation facing the sky, and planning the future scenery for the existing and the high points.

▼鸟瞰,bird view

▼建筑顺应绿轴的走向设计,the building is poised to conform to the trend of the green axis

街角处,区别于充斥以商业和广告的做法,建筑借十多米的悬挑打开本来可能要封闭的转角,为内部庭院捕捉城市景观的同时也为路过的行人提供窥视的洞口,在看与被看中形成戏剧化的行为互动。

At the corner of the street, unlike the practice of flooding with commercial activities and advertisements, the building opened a corner that might have been closed by cantilever with more than 10 meters, capturing the city’s landscape for the inner courtyard and providing a peep hole for passers-by to interact with the process of being watched in a dramatic way.

▼转角处的悬挑在内部庭院和城市景观间建立联系,the cantilever at the corner creates visual connection between the inner garden and city landscape

▼从内部庭院可以看到城市景观,city landscape could be viewed from the garden inside

▼悬挑为路过的行人提供窥口,吸引人们的注意,pedestrians could take a glimpse of the inner space from under the cantilever

沿街面,山石意向诉诸雕塑化的形体,于人们出行的场所形成非常界面,打破千篇一律。地标效应将引来更多的人群为场所注入活力。建筑本身则成为桥头风景的守望者,融入绿轴印象。

Along the street, the intention of rocks is presented through sculptural forms, forming an unusual interface for places where people travel, breaking the same pattern. Landmark effect will attract more people to inject vitality into the place. The building itself has become the watcher of the bridge scenery, incorporating the impression of the green axis.

▼雕塑化的建筑形体成为城市中的独特地标,the sculptural form makes the building a landmark of the city

一张纸经过裁剪翻折,形成了连续的表皮与空间。事实上这样的做法,在形式上消解了墙和屋顶的界限,在空间组合上使隔断甚至柱子对空间流动的性的影响降到最低。当然这也对结构与幕墙设计提出非常规的要求。

A piece of paper is cut and folded to form a continuous skin and space. In fact, such an approach formally eliminates the boundary between walls and roofs and minimizes the impact of partitions and columns on the fluidity of the space. Of course, this also puts forward unconventional requirements for the structure and curtain wall design.

▼翻折手法消解了墙和屋顶的界限,the folding form blurs the boundary between walls an roofs

▼幕墙细部,details of the curtain wall

纵贯整个建筑的西侧实墙作为主剪力墙成为支撑主体,卫生间区域设计为筒状剪力墙,另外在石材幕墙内暗置3根钢柱,室内仅有1根柱子外露,且为造型所用。次结构体系采用钢结构与幕墙龙骨合并受力,立面玻璃幕墙与屋面铝板共用L型幕墙桁架龙骨,截面为250*60mm的格构柱。在结构设计之初引入幕墙设计的概念,既节省结构成本又简化构件尺寸。

The solid wall that runs through the west side of the whole building serves as the main shear wall to support it. The toilet area is designed as a cylindrical shear wall. In addition, three steel columns are concealed inside the stone curtain wall, and only one column in the room is exposed and used for modeling. The secondary structure system adopts a combination of steel structure and curtain wall joist, and the facade glass curtain wall and roof aluminum plate share L – shaped curtain wall joist with a 250 * 60 mm lattice column section. The concept of curtain wall design was introduced at the beginning of structural design, which not only saved structural cost but also simplified component size.

▼分解轴测图,exploded axonometric

▼纵贯建筑南北的剪力墙,shear wall across the building from north to south

▼入口石桥引导人们进入建筑,bridge at the entrance leads people into the building

室内以开敞的大空间为主,室内高度平均10米。为了提高空调的能效利用,空调采用地出风,因此地面结构设计为箱式基础,大量设备内置于室内地坪下方,同时也简化了室内空间。

The indoor space is mainly open, with an average height of 10 meters. In order to improve the energy efficiency of the air conditioner, the air conditioner adopts a ground air outlet, so the ground structure is designed as a box-type foundation, a large number of equipments are built under the indoor floor, and the indoor space is also simplified.

▼开阔的接待区,open reception space

▼开放展区,open exhibition area

▼酒水区,wine area

▼细部,details

▼夜景,night view

▼一层平面图,first floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼立面图,elevations

项目名称:温州绿轴翡翠文化馆
项目功能/类别:艺术中心
项目位置:浙江省温州市鹿城区三友路
业主单位:浙江浙南万科房地产有限公司
建筑设计:上海日清建筑设计有限公司
主持建筑师:宋照青
设计团队:初子圆,郭丹,王玉戈,聂际昌
景观设计:Rand Design Associates(RDA)
室内设计:乐尚装饰设计工程有限公司
幕墙设计:浙江中南建设集团有限公司建筑幕墙设计研究院
钢结构设计:浙江中南建设集团钢结构有限公司
施工图设计:上海中房建筑设计有限公司
建筑面积:1753.2㎡
容积率:0.28
设计周期:2017.11-2018.5
竣工时间:2018.6
建筑摄影:行知建筑

Project Name: Wenzhou R&FCentral Park Culture Club
Project Function / Category: Art Center
Project Location: Sanyou Road, Lucheng District, Wenzhou City, Zhejiang Province
Client: Zhejiang Zhe’nan Vanke Real Estate Co., Ltd
Architectural Design: Lacime Architects
Chief Architect: Song Zhaoqing
Design team: Chu Ziyuan, Guo Dan, Wang Yuge, Nie Jichang
Landscape Design: RAND Design Associates ( RDA )
Interior Design: Le Shang Decoration Design Engineering Co., Ltd.
Curtain Wall Design: Construction Curtain Wall Design and Research Institute of Zhejiang zhongnan construction group Co., Ltd
Steel Structure Design: Zhejiang Zhongnan Construction Group Steel Structure Co., Ltd.
Construction Drawing Design: Shanghai Zhongfang Architectural Design Co.,Ltd.
Construction Area: 1753.2㎡
Volume Ratio: 0.28
Design Cycle: 2017.11 – 2018.5
Completion Time: 2018.6
Architectural Photography: XingzhiArchitecture

More:  Lacime Architectural Design 更多关于:Lacime Architects on gooood

Post a Comment