Wall House by CTA|Creative Architects

Create a more healthy living space by hollow brick walls and inner gardens

Project Specs

Location:

感谢 CTA | Creative Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:CTA | Creative Architects on gooood
Appreciations towards Creative Architects for providing the following description:

科学研究表明,室内空气比室外污染程度更高。因此,设计师与业主的讨论重点放在了如何创造一个可以24小时自己“呼吸”的房子。在设计过程中,房屋是逐步成型的。八个独立的组块分散在房屋中,由可以“呼吸”的墙面围合。

▼项目外观,external view of the project ©Hiroyuki Oki

According to recently published scientific researches, indoor air quality is more polluted than the air outside.Therefore, most of our discussions with the client point to the idea of a house which is able to ‘breathe’ 24/7 by itself. Through the design process, the Wall house was shaped gradually: A house is made up of eight separate spaces surrounded by ordinary walls. These eight blocks are interspersed and intersect at a common space, which is formed by the ‘breathing walls’.

▼设计概念,design concept ©Creative Architects

▼分解轴测图,呼吸墙面围合独立体块
exploded axonometric, “breathing walls” enclosing the independent blocks ©Creative Architects

“呼吸”墙面包含两个元素。开放墙面系统是第一层元素,它可以阻止室外环境中的污染物进入室内。保护壳由空心砖组成,以与传统建造方式相反的方向砌筑。在这样的做法下,空心砖可以形成新鲜空气的循环,并且为室内带来自然光照。这些砖块均有烧制缺陷,各异的色彩形成独特的效果,设计师对它们进行了回收利用,对环境更加和谐友好。

The ‘breathing wall’ was consists of 2 elements.The open wall system is the first layer to prevent pollution entering from the outside environment. This protection shell is made of hollow bricks that are lined up in the opposite direction of the conventional method of construction. With such arrangement, these hollow bricks afford a circulation of fresh air and natural light into the house. With their unique features and randomness in color, burnt-defective bricks are reused in a new, harmonious and more environmentally friendly form.

▼项目外观,由可以呼吸的砖墙和白色体块组成,external view of the project composed of “breathing” brick walls and white volumes ©Hiroyuki Oki

▼可以呼吸的墙由空心砖块砌筑而成,the “breathing wall” was created by hollow bricks ©Hiroyuki Oki

▼砖墙以独特的方式砌筑,与功能体块脱开,保证室内通风,the bricks were lined up through a unique method, leaving space from the blocks, ensuring the ventilation ©Hiroyuki Oki

▼房屋主要入口,main entrance of the house ©Hiroyuki Oki

▼入口台阶细部,details of the steps at the entrance ©Hiroyuki Oki

花园空间是让室内居住环境不受外界影响的第二层保护。茂盛的植物不仅可以清洁空气,还可以创造一个缓冲区,有效地将室内外环境分隔开来。

The garden space is a second layer to prevent the negative impact of the external environment on the living space inside. The abundance of greenery helps to clean the air and creates an effective buffer zone.

▼花园成为室内空间与室外环境之间的第二个保护层,garden as the second protection between the interior space and outdoor environment ©Hiroyuki Oki

▼入口空间,砖墙后的花园模糊室内外界限,entrance space, the boundary between the interior and exterior was blurred by the garden behind the brick wall ©Hiroyuki Oki

▼餐厅区,阳光穿过天窗和砖墙照入室内,dining space with natural light running through the skylight and the brick wall ©Hiroyuki Oki

▼砖墙、花园和天窗细部,closer view to the brick wall, garden and skylight ©Hiroyuki Oki

这两层保护层共同组成了建筑的墙面,保证光与风在空间内的循环,从而创造出更加健康的居住环境。

Together, these two protection layers are equivalent to a normal wall but the important difference being they ensure the circulation of air and light, resulting in a healthier living space.

▼餐厅后部的厨房,kitchen behind the dining space ©Hiroyuki Oki

▼通向二层的楼梯,staircase connecting to the second floor ©Hiroyuki Oki

▼二层公共空间,general space on the second floor ©Hiroyuki Oki

▼天窗,skylight

▼卫生间,toilet ©Hiroyuki Oki

▼项目区位,location of the project ©Creative Architects

▼平面图,plans ©Creative Architects
左:首层平面图,left: ground floor plan
右:二层平面图,right: first floor plan

Client: Mr. Hong Anh
Year: 2018
Location: Bien Hoa city, Dong Nai province, Viet Nam
Site area: 1013.4 m2
Ground floor area: 207.7 m2
Storys: 2
Photography: Hiroyuki Oki
Contrator: Viet Tin Phuc Co., Ltd 

Design: Arch.Bui The Long – CTA | Creative Architects
Web: https://ctacta.com.vn/
Firm Location: Binh Thanh district, Ho Chi Minh city, Viet Nam

More: CTA | Creative ArchitectsCTA | Creative Architects on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment