Vedahaugane & The Den by LJB Arkitektur

Fjord exploration.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 LJB Arkitektur  将以下内容授权gooood发行。更多关于:LJB Arkitektur on gooood
Appreciation towards LJB Arkitektur for providing the following description:

挪威西部的fjord景观地区不仅以险峻的山峰和冰川,深邃的峡湾和峡谷而文明,其富饶的耕种土地和当地民居也成就了fjord地区的独特之处。从Aurland到Lærdal的路径是最受欢迎的旅行路线之一,每年6月到9月,国际旅行团便翻山越岭来此探险。在穿越Vedahaugane抵达高山的途中,旅行者们需要经停一片桦木林。几百年间,这片桦木林都作为牧羊人和猎人的休憩之所。将木质座椅从小径移入林间,这里便成了绝佳的山路观景胜地。

110米长的步行小径由山下直入景观之中。双曲度形态的小径顺着蜿蜒的地势,带人穿梭在山谷和山林之间。溪谷并未收到穿行路径的影响,它在远山与白雪的陪伴下姿态安然。晴朗十分,Jotunheimen山川在远处若隐若现。这一壮丽的景象在繁茂的绿植和路径四周自然景观的映衬下更显出色,也让途经的人们对它印象深刻。在小径最后的三分之一路段散布着木质长椅,供旅人休憩和感受美景。滑动座椅轻轻浮于小径之上几公分,这一挑高的设计将人造设施对自然景观的影响最小化。

The fjord landscape of western Norway is not only characterized by precipitous mountain slopes, glaciers, deep valleys and fjords but also by fertile agricultural areas and picturesque villages. These attractions have made the National Tourist route Aurlandsfjellet from Aurland to Lærdal a popular detour with travelers and tourists. The route is open to traffic every year from June to September. Travelling to Vedahaugane leads one through the birch-forest belt to the edge of the high mountain. This spot has been used as a rest stop by shepherds and hunters for centuries. Also an ideal lookout point, it made sense to put the long and resilient oak bench there and thus move it away from the “modern” road.

The mountain-road lookout, a paved 110-meter path, leads away from the road and into the landscape. The double-curved shape of the path follows the contours of the terrain, effectively taking one from one valley to another, the latter as yet untouched and pristine, spectacularly dominated by high mountains and eternal snow. On a clear day, Jotunheimen Mountains loom in the distance. This view is matched not least by the rich small scale vegetation and the micro landscape surrounding the path, which likewise offers itself to a discerning traveler. The last third of the path hosts a wooden bench for one to rest while enjoying the magnificent panorama. The wheelchair friendly walkway “floats” a few centimeters above the ground, supported by round columns to minimize the impact on the landscape and reduce the actual footprint of the construction.

▼山上的浮动小径,the floating path

将人造粗糙几何装置移入自然环境是一项极富挑战的事。而步行路径与自然地貌的良好契合度更是该项目设计的重要前提。精细的考察和深思熟虑的设计构思,最终使这条步行小径的轮廓完美契合地理环境。使其在保障通行顺畅的同时,做到对周围景观零影响。如今,这条浮动在山间的小径蜿蜒着将游人引入一个混凝土洞穴。这个道路尽头的小小洞穴摆放着来自美国艺术家Mark Dion的艺术装置:一只巨大的棕熊匍匐在由来自世界各地物品所堆积的小山上。走进洞口,越过玻璃墙,巨大的装置便显现在游人眼前。漆黑的洞穴仅依靠一个顶部的小窗采光。由柯尔顿钢包裹的天窗是自然地貌上唯一的突起物。除了作为采光口之外,这一窗口还作为通风口以防止地下洞穴的冷凝现象。

Placing a robust geometric form in such a natural setting is not risk-free. Utmost priority was given to constructing a path that most naturally followed the existing terrain. Based on a rigorous survey and a close examination of the terrain’s every detail, the curved path acquired its form from the contours of the landscape, thus allowing the landscape to remain untouched. Now the ‘floating’ concrete path continues into the mountain and leads the visitors into a concrete cave. This ‘den’ was added to the path to host an installation from the American artist Mark Dion, an artificial bear that lies on a pile of objects gathered from many places around the world. Once passed the big rocks at the entrance and reached the dark exhibition space we can see behind a glass wall a diorama that shows the sleeping bear illuminated only by natural light filtering from the only elements that pokes out of the terrain, a corten-steel cap that is also used to guarantee natural ventilation to the hypogeum space and avoid condensation.

▼小径引人进入洞穴,the path introduce visitors into a concrete cave

▼洞穴采光口,the opening at the top of curve

▼洞穴的采光口是自然地貌上唯一的凸起物, the only elements that pokes out of the terrain

▼黑暗的洞穴入口,the entrance of the curve

▼洞穴内的艺术装置,the artificial installation in the curve

▼洞穴剖面图,section of the curve

Location: Aurlandsfjellet, Norway
Architect: L J B AS.
Team: Lars J. Berge, Ziva Jelnikar, Giulio D. Marchesi
Structural engineer: NODE AS; R. Rykkje
Site manager; Asplan Viak; Ola Aaberge Client: Statens Vegvesen –Turistvegprosjektet;
Project manager: Bjørn Andresen
Curator: Svein Rønning
Main contractor
Christie AS; B. I. Homlong
Subcontractor wood;
Djupevåg Båtbyggeri AS
Design: 2005 – 2009
Construction: 2009 – 2010 (Vedahaugane), 2011 – 2012 (The Den)
Area: 110 m path, 300 m2 parking, 25 m2 ‘Den’
Image credits:
Bjørn Andresen
Steinar Skaar
Eugenio Marchesi – www.marestudio.it
Lars J. Berge
Guri Dahl

More: LJB Arkitektur,更多关于:LJB Arkitektur on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment