U Concept Gallery in Shanghai, China by LUKSTUDIO

The folded arcade

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 芝作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:LUKSTUDIO on goooodAppreciations towards  LUKSTUDIO for providing the following description:

上海的西岸是一个以艺术博物馆,江滨步行长廊和休闲绿带而闻名的区域,在这里寻找家庭活动的居民和文娱消闲场所的游客在近年持续增长。随着越来越多的人流,像时光里这样的商场也陆续被开发出来以迎合当地的商业及社区需求。二回画廊:一个将文化,教育和商业项目融合一体的品牌,选择在这个开放式购物中心开设店铺。芝作室在这里创建了一个折叠的拱廊,聚集周围的公众能量,营造出一个半公共的零售体验。

The West bund in Shanghai is a neighborhood known for its art museums, riverfront broadwalk and recreational green belt. It’s not surprising to find here a continuous growth in residents and visitors who look for family activities and socio-cultural events. With the increasing flows come marketplaces like the Sunny Walk,an open mall that caters to local commercial and community needs. Given the opportunity to design a gallery in this shopping compound for U Concept Gallery, a brand that combines cultural, educational and commercial programs in one location, Lukstudio have created a folded arcade to channel the surrounding civic energies into a semi-public retail experience.

▼画廊入口外观,entrance of the gallery

画廊位于商场的地面层,一边面向中庭,一边沿商场内街。原空间狭长单调,全玻璃外墙让它本身就像通道的一部分。为了引导顾客进内流连,芝作室引入了一系列带有拱门洞的白色墙体,沿着场地短边往互折叠,不断延伸,分隔出朝内朝外的区域。从沿街面走过,可看到内部空间时开时合,不断变化。这一折叠墙体的介入仿佛把走廊延伸进画廊,引领游人进店探索。白色简洁的拱 墙不仅带来一个有节奏感的外立面,也让室内空间层次分明, 同时更巧妙地为画廊提供了充足的展示面与灵活的空间。 

Having an open atrium on one side and a narrow double-loaded corridor on the other, the all-glazed elongated lot has an inherent passage quality.In order to create a destination, Lukstudio introduces a trail of white walls with arched openings throughout the site, defining inward and outward spaces. Following one’s movement along the corridor, the storefront opens and closes alternatively. The fold seemingly extends the public corridor into the gallery space, inviting the passers-by to explore within. The austere and simple form not only creates a rhythmical storefront, a spatial sequence in the store, but also provides ample vertical display surfaces and subtly-separated zones for flexibility.

▼画廊采用全玻璃外墙,仿佛成为通道的一部分,all-glazed elongated lot gives the gallery an inherent passage quality

▼室内空间一览,白色拱廊引导顾客流连,overall view of the interior space, white arcades lead people into the gallery

▼空间生成图解,generation of the space

除了在画廊的开放空间中流畅引导视线与活动的白色折叠拱廊,一个木制体块的引入对于有效组织其余服务功能以及释放出步行空间起到至关重要的作用。由画廊的两个入口进入空间,人们可以轻松地找到位于木制夹层下的咖啡柜台。白色拱廊的终点通往一个开放式的教室平台,由周围高起的展示过道所围合。在周末,孩子们的绘画课上,父母,朋友或路人都可倚靠在平台的木栏杆上,从近距离观察学习过程。整个木制的展示过道最多可以容纳多达20位艺术家的作品,每一位都会配以一则视频简介以及待售的系列画作。拾级而上,来客可以选择在更私密的夹层中欣赏画作,或俯瞰画廊下更开阔的空间。

While the arches guide views and movements flowing smoothly in the open gallery floor, a wooden volume is essential to organize all the other required programs and free up the overall space. Walking in the gallery through the two entrances, one easily finds the cafe counter tucked under a wooden mezzanine.The white arches lead to an open classroom platform surrounded by the raised display aisles. During the weekend children’s drawing class, parents, friends or strangers alike would stand along the wooden balustrade of the elevated zone and observe the learning process from a close distance.The display aisles feature up to 20 different artists, each with a video introduction and a collection for sale.Climbing the wooden steps, one can continue to browse through the paintings in a more intimate attic while enjoy the view of the gallery below.

▼在白色拱廊中插入木制体块组织服务功能,a wooden volume inserted into the arcades with all the required programs

▼木制体块释放步行空间,the wooden volume free up the walking space

▼拱廊下的展览和休息空间,exhibition and rest space under the arcades

▼空间尽头的开放教室平台,open classroom platform at the end of the space

通过简单的建筑语言,芝作室创造了一个丰富的空间序列,使不同的用户得以在其中漫游,思考,学习或消费。若问这空间究竟是私人画廊还是公共广场,答案会随着场所当天的安排与来者当时的心态而有不同。虽然就面积而言,折叠拱廊并不大,但我们相信正是这种多样化的社交空间激发鼓励了互动,并持续点缀我们的生活环境。

Using simple architectural forms, Lukstudio have developed an elaborate spatial sequence engaging different users to wander,ponder,learn or shop. Whether the resulting experience is that of a private gallery or a public market place not only depends on the events of the day,but moreover on one’s state of mind. Although this folded arcade is small in area,we believe it is this kind of diverse social experience that inspires,encourages interactions and continues to enrich our built environment.

▼通往夹层的楼梯,staircase leading to the mezzanine

▼夹层中更为私密的展览空间,exhibition space on the mezzanine with higher privacy

▼从夹层俯瞰教室平台,view of the classroom platform from the mezzanine

▼拱廊细部,details of the arcades

▼一层平面图,first floor plan

▼夹层平面图,mezzanine plan

▼总体模型,model of the gallery

▼立面,elevations

地点: 上海保利时光里一楼005-007 店
原有室内面积:210 平方米
最终室内面积:260 平方米
建筑与室内设计团队: LUKSTUDIO 芝作室
设计总监:陆颖芝
项目团队: Marcello Chiado Rana、王峰、沈思韵、丁怡人、何钰林、王茜
设计内容:外立面设计、室内设计、道具设计、灯具设计
主要材料:Porcelanosa 白色人造石、木饰面、巨龙塑料地板、白色乳胶漆、镀铜
家具:造作,HAY
灯具:汤石
设计期: 2017.08-2017.10
施工期: 2017.11-2018. 1
施工方:上海品顺建筑装饰工程有限公司
摄影:Peter Dixie for洛唐建筑摄影

Location: Store No. 005-007, 1F Shanghai Poly Sunny Walk Mall
Original net area: 210 ㎡
Final net area: 260 ㎡
Architecture and interior design: LUKSTUDIO
Director: Christina Luk
Design team: Marcello Chiado Rana, Leo Wang, Melody Shen, Yiren Ding, Mamo Ho, Sissi Wang
Scope: façade design, interior design, millwork design & lighting design
Material list: Porcelanosa solid surface, Wood flooring and matching veneer panel, Dajulong PVC flooring, White latex paint, Copper
Furniture: ZAOZUO, HAY
Lighting: TONS
Design period: 2017.08 -2017.10
Construction period: 2017.11 – 2018.1
Construction: Shanghai Savor Construction &Decoration Co. Ltd.
Photography: Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

More:  LUKSTUDIO,更多关于他们:LUKSTUDIO on gooood

Post a Comment