The Mushroom – a wood house in the forest, Jiangxi, China by ZJJZ

Merge into the natural environment using raw materials

Project Specs

Design:
Location:
Category:

感谢 休耕建筑 对gooood的分享 。更多关于:ZJJZ on gooood
Appreciation towards ZJJZ for providing the following description:

蘑菇木屋位于一片松树林中,如何处理建筑与自然的关系,是我们设计的重点。

The Mushroom is located in a pine forest. Thus handling the relationship between nature and the architecture became the essential approach of our design.

▼森林中的木屋,wooden house in the forest ©休耕建筑

蘑菇木屋的建筑形式根据功能分为两个简单体量:蘑菇主体为客房空间,人视高度附近设置环绕式的通长条窗,住客坐在椅子上或靠在床上,恰好感受周边围绕的绿树,以及从窗间洒进的阳光。二层阁楼作为亲子区,经由小尺度的楼梯到达,亲子区的小侧窗增加了阁楼区的舒适度与通透感。顶部挑高的倒锥形空间处理成自然的弧面收尖,纯白的穹顶带来无边界的延伸感。

The architectural form of the Mushroom is composed of two simple volumes according to the functions: The main part of the mushroom is the guest room space, with a panoramic window set up near the viewing height. When sitting on chairs or leaning on the bed, the guests are immersed in the surrounding nature. The loft serves as a child area, linked by the small-scale stairs. The pure white cone-shaped roof is rounded on top, creating a sense of unbounded extension to the space.

▼项目外观,external view of the project ©上:休耕建筑,下:田方方

▼建筑由两个体量组成,building composed of two volumes ©田方方

▼入口,entrance ©田方方

▼材质细部,material details ©休耕建筑

▼卧室,透过长条窗欣赏外界景观,bedroom, view to the outdoor scenery through the ribbon window ©休耕建筑

▼包裹在木制墙体中的楼梯,staircase wrapped in the wooden walls ©田方方

▼狭窄的楼梯,一侧为卧室,一侧为浴室,small staircase with bedroom on the one side and bathroom on the other ©休耕建筑

▼二层阁楼亲子区,child area on the upper floor ©休耕建筑

▼从亲子区俯瞰卧室,look down at the bedroom from the child area ©休耕建筑

卫浴及储藏空间集约地规划成简洁的长方形体量,与蘑菇的主体插接。紧邻开放式浴缸的条窗,避开室外的人行流线,面向树林,保证私密性的同时,泡浴的体验也有了与大自然的连接。同时,顶部的圆形天窗,随着时间和天气的变化把不同的光影表情带到了卫浴空间里。不同于往常较为封闭的卫浴空间设计,这个光影丰富的空间兼有入口区的功能,是住客时常经过、停留的场所。

The bathroom and storage space are arranged in a simple rectangular volume, which is inserted into the main body of the Mushroom. A horizontal window is designed next to the bathtub, avoiding the view from pedestrian path to ensure privacy, while bringing nature into the space. Meanwhile, the circular skylight at the top introduces different expressions of light and shadows with the change of time and weather. This poetic space also serves as the entrance lobby of the house, where the guests often visit and linger.

▼浴室,bathroom ©休耕建筑

蘑菇屋整体采用架空钢结构,将施工对场地的影响最小化,随着时间推移,地面绿植将逐渐蔓延拥抱建筑。蘑菇屋的锥形顶采用原色木瓦,底部及长方形体量采用水洗石。原生态的材料使得建筑呈现更为生态的形象,和谐融入周边的自然环境。

The Mushroom house adopts a lifted steel structure to minimize the impact of construction on the site. As time goes by, green plants on the ground will gradually spread to embrace the building. The cone-shape roof is cladded with pine woods, while the rest of the house is coated with granolithic concrete. The material changes in color with humidity and time, allowing the building to harmonize with the surrounding natural environment.

▼房间平面图,room plan ©休耕建筑

▼上层空间平面图,loft plan ©休耕建筑

▼屋顶平面图,roof plan ©休耕建筑

▼剖面图,section ©休耕建筑

项目名称:蘑菇木屋
设计:休耕建筑
公司网站:http://www.zjjz-atelier.com/
联系邮箱:zjjz@zjjz-atelier.com
项目设计&完成年份:2020
主创及设计团队:沈洪良, 陈宣儒,蔡玉盈
项目地址:江西, 中国
建筑面积:50m2
摄影版权:田方方,ZJJZ
结构:谢亿民工程科技
施工方:浙江湖州德毅建设有限责任公司

客户:上海宿蛙文化旅游发展有限公司

Project Name: The Mushroom – a wood house in the forest
Design: ZJJZ
Website: http://www.zjjz-atelier.com/
Contact e-mail: zjjz@zjjz-atelier.com
Design & Completion Year: 2020
Leader Designer & Team: Sean Shen, Xuanru Chen, Yuying Kate Tsai
Project Location: Jiangxi, China
Gross Built Area: 50m2
Photo Credits: Fangfang Tian, ZJJZ
Structure Consultant:XIE Technologies
Construction: Zhejiang Huzhou Deyi Construction Co., Ltd.

Clients: TREE WOW

More:休耕建筑。更多关于:ZJJZ on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment